Nederlandse industrie blijft fors groeien

0
490

De NEVI PMI kwam in april uit op 57.8, gelijk aan het cijfer van maart. Hiermee komt de huidige periode van groei op bijna vier jaar. De groei van de productie was iets kleiner dan in de vorige maand, maar bleef aanzienlijk in vergelijking met het gemiddelde op lange termijn. Het aantal orders steeg sterk, maar deze stijging was wel de kleinste in drie maanden. De groei van de werkgelegenheid was aanzienlijk en lag dicht bij de groei in februari, toen het hoogste niveau in zes jaar werd bereikt.

Er kwam deze maand een eind aan de periode van vijf maanden waarin de verkoopprijsinflatie toenam. De prijsstijgingen waren echter nog steeds aanzienlijk. De inkoopprijsinflatie bleef hoog, al was deze stijging de kleinste in vier maanden.

Langere levertijden
De levertijden verslechterden opnieuw en deze verlenging was de grootste in zes jaar. De inkoopactiviteiten namen aanzienlijk toe en de voorraad ingekochte materialen steeg behoorlijk. Het optimisme van de Nederlandse producenten was iets minder groot dan de vorige maand, maar bleef aanzienlijk.

Prijsstijgingen
Volgens Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven, is de vraag gerechtvaardigd of de groei van de Nederlandse industrie gaat afvlakken, nu er al bijna 4 jaar sprake is van onafgebroken toename van ordervolumes. Zijn antwoord luidt echter ontkennend: “Neen, de groei van omzet en werkgelegenheid gaat onverminderd door. De waarde van de NEVI PMI over april ligt met 57.8 ruim boven het gemiddelde over de afgelopen 12 jaar. Het beeld is identiek aan de voorgaande maanden: ordervolumes zowel uit binnen- als buitenland namen verder toe, waardoor de bezettingsgraad van de industrie verder verbeterde. Hogere productievolumes leidden tot meer inkoop van grondstoffen, halffabricaten en componenten, hetgeen de inkoopprijsinflatie verder aanwakkerde. Op vrijwel alle inkoopmarkten hebben inkopers nu te maken met prijsstijgingen die uiteraard doorberekend worden in de verkoopprijzen. Het aantal banen in de industrie nam verder toe.”

Ten opzichte van andere landen scoort de Nederlandse industrie zonder meer goed. De Duitse PMI kwam uit op 58.2, die van de Eurozone op 56.8 en China rapporteerde 51.2. “De wereldeconomie zit dus sterk in de lift”, aldus Van Weele. “Daarom zal het positieve sentiment in Nederland nog wel even aanhouden.”

GEEN REACTIES

Nieuw op MetaalPlein