15 meter lange profielen in één run bewerkt

Het bewerken van lange profielen uit bijvoorbeeld staal of aluminium gebeurt steeds vaker op buislasersnijmachines. Maar EPM Machining in Deurne gooit het over een heel andere boeg. Daar staat sinds november 2016 een uit één frame gebouwde, computergestuurde 15 meter freesmachine. EPM Machining kan hierop bijna alle denkbare grote profielen van aluminium, staal en kunststof minutieus zagen, boren, frezen, tappen en uithoeken.

EPM Machining is onderdeel van EPM Automation, een metaalbedrijf in Beringe. Directeur Martien Welten kreeg van een trailerproducent het verzoek om balken van 15,5 meter te gaan bewerken. “Dat kregen we in Beringe niet meer voor elkaar”, zegt Welten. “Daarom zijn we in een productiehal in Deurne met EPM Machining gestart.”

Multifunctioneel
Een volautomatische, computergestuurde 5-assige freesmachine met een werkbereik van maar liefst 15 meter vormt het hart van EPM Machining. Het is een Satellite XT van de Italiaanse machinebouwer Emmegi, die is geleverd door Calvet in Werkendam.
Deze machine is een sterk staaltje multifunctioneel vernuft. Door de combinatie van een krachtige elektrische spindel, een 16-stuks gereedschapsmagazijn, een zaagblad van 500 mm en slimme software kan het beweegbare 5-assige bewerkingsstation grote profielen zagen, boren, frezen, tappen en uithoeken. Bovendien pendelt het beweegbare bewerkingsstation over twee werkvelden. Zo is een hoge productiesnelheid mogelijk. Twaalf volautomatische pneumatische klemmen houden de grote profielen strak in lijn. Een speciaal softwareprogramma controleert intussen of het bewerkingsproces exact volgens de 3D CAD-tekening verloopt. Tussen de bewerkingen door verplaatst de freesbank volautomatisch de klemmen. Zo is het mogelijk om continu te wisselen van verschillende lengtes profielen en deze in twee werkvelden te bewerken. Lange profielen worden zo nauwkeurig en snel bewerkt in één run.

Aluminium draait lekker
Deze freesmachine is een duidelijk andere benadering van profielbewerking dan een buislaser. Martien Welten ziet diverse voordelen: “Onze machine kan veel grotere profielen aan dan een doorsnee buislaser. Vooral aluminium draait hier heel lekker op. We kunnen ook zaagwerk doen dankzij de grote cirkelzaag die er op zit, en ook draadsnijden. Indien gewenst kunnen we er meerdere bewerkingen op zetten.”

Gevel- en machinebouw
De orders van de trailerbouwer zorgen voor een goede bezetting van de Satellite XT. Door zijn grote bereik, nauwkeurige klemsysteem en complexe bewerkingen biedt het bewerkingsstation van EPM Machining volgens Welten ook nieuwe mogelijkheden aan producenten van gevels, kozijnen, spanten en machines. Hij is dan ook druk bezig zijn toeleveractiviteiten te verbreden. “We zijn toegerust op bulkproductie en bijbehorend transport. Zo is onze productiehal voorzien van grote kranen voor zwaar materieel. Daarnaast kunnen we elke CAD-tekening inlezen en deze geschikt maken voor onze volautomatische freesmachine. Klanten kunnen een heldere 3D CAD-tekening ook door onze engineersafdeling laten ontwikkelen.”
Bovendien heeft EPM Machining zojuist een tweede 5-assig bewerkingsstation besteld bij Calvet. Opnieuw een Satellite XT, maar nu met een bewerkingsveld van 10,5 meter. “Hiermee kunnen we nog flexibeler inspelen op de aanvragen voor het bewerken van profielen. De capaciteit vergroten en sneller kunnen schakelen is iets waar we in geloven. We zijn ervan overtuigd dat dit gaat bijdragen aan een langdurige stabiele relatie met (nieuwe) klanten’’, zegt Welten.
De nieuwe machine zal al in week 19 volledig operationeel zijn.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Nieuwe Makino’s NTS Norma gaan 24/7 produceren

10-01 De 5-assige bewerkingscentra zijn geleverd door Laagland, dat het machineprogramma van Makino sinds ruim…

Verspanen

Productieve en nauwkeurige instap 5-assige machine

03-05 Het verticale bewerkingscentrum KF3500/5A onderscheidt zich op een aantal punten. Zoals de aandrijving van…

Plaatbewerking

‘Samenwerking met SafanDarley levert resultaat op’

21-04 De onderneming is gevestigd in twee fraaie hallen op een zichtlocatie langs de A50.…

Verspanen

Hop Machines voorziet Mazcom van eerste 5-asser

24-09 Hop Machines heeft een groot 5-assig bewerkingscentrum van YCM geleverd bij Mazcom Metaaltechniek in…

Plaatbewerking

KS Profiel snijdt gaten in profielen op buislaser

05-04 KS Profiel in Moerdijk heeft geïnvesteerd in een buislaser, die is gekocht van Weber…

Verspanen

Nieuwe 5-asser Toyoda bouwt voort op stijf spindelontwerp

07-03 Toyoda introduceert het FH630SX-i 5-assige horizontale bewerkingscentrum. Deze nieuwste toevoeging aan de 5-assige familie…

Verspanen

Veilig en betrouwbaar freesbewerkingen optimaliseren

29-11 Met de intuïtieve Max 5-besturing en de optie Solid Model Import maakt Hurco het…

Featured

Huron: maatje extra met de hoogste nauwkeurigheid

16-08 BMT Machine Tools heeft sinds maart de exclusieve licentie om de machines van Huron…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen