3D metaalprinten van inwendig schroefdraad is mogelijk

0

Onderzoekers van Saxion Hogeschool hebben aangetoond dat schroefdraad – zowel horizontaal als verticaal georiënteerd – succesvol mee-geprint kan worden in een 3D metaalprint poederbed proces (SLM).

Met de voordelen van lichtgewicht construeren, functie-integratie en toenemende complexiteit kan metaalprinten steeds beter concurreren met traditionele productieprocessen. Met de productie van complexere onderdelen wordt de behoefte aan functie-integratie steeds groter, met het oog op de assemblage-tijd. Maar ondanks de functie-integratie moet ergens in het geheel het complexe metaal geprinte product aan een ander product worden vastgemaakt.  Veel metalen onderdelen worden verbonden met een bout-moer verbinding. Juist daarom is de productie van schroefdraad tijdens het printproces van belang, om zo nabewerkingsstappen en –tijd te kunnen besparen.

De afgelopen jaren is er bij Saxion onderzoek naar het 3D printen van schroefdraad gedaan. Daarbij is de mogelijkheid naar het direct printen van inwendig schroefdraad onderzocht. Er zijn in totaal twee proefsamples geprint met de Concept Laser Mlab Cusing 3D metaalprinter van Saxion.

Lees hier een uitgebreid verslag (met illustraties) van het onderzoek.

Kennisvragen welkom bij Saxion

Saxion Lectoraat Industrial Design wil graag de R&D-afdeling voor MKB Nederland zijn. De onderzoekers zijn erg geïnteresseerd in de vraagstukken die bij ondernemers leven. Daarom een uitnodiging om contact op te nemen wanneer u een (kennis)vraag heeft rondom dit thema die u graag onderzocht ziet worden. U kunt contact opnemen met projectleider Ivo Vrooijink (i.b.e.vrooijink@saxion.nl).