ABB toont live vooruitstrevende robotoplossingen

Volgens de International Federation Robotics zijn er drie trends die robotica ook binnen het bereik van het MKB brengen. Eenvoud, digitaliseren en veilig samenwerken met de mens zorgen voor nieuwe businesscases met een veel snellere return on investment. Voor deze drie thema’s zal ABB krachtige robotoplossingen presenteren tijdens de TechniShow.

Hoewel ook het MKB worstelt met een tekort aan geschoold personeel en de vraag vanuit de markt om steeds sneller met kwalitatief maatwerk over de bühne te komen, lijkt robotisering vaak een te hoog gegrepen oplossing. Het beeld bestaat dat robots te lastig te programmeren zijn en door hun hekwerk bovendien te plaatsgebonden om de flexibele automatiseringsbelofte in te lossen. Tijdens de TechniShow komt ABB met diverse voorbeelden die dat beeld doen kantelen.

Plug & produce
Inderdaad worden door hogere kwaliteitseisen en grotere productvariaties ook robottoepassingen steeds complexer. Maar gelukkig hoeven er steeds minder ingewikkelde robotprogramma’s geschreven te worden. Zo is het al een aantal jaren goed gebruik de robot bij de pols te nemen en hem te ‘leren’ welke baan hij dient af te leggen. Veel nieuwer zijn echter de ‘plug & produce’-oplossingen voor specifieke robottoepassingen. Zo heeft ABB met FlexArc een modulaire lascel ontwikkeld die niet alleen hoogwaardig laswerk levert, maar ook in de kortst mogelijke tijd online is of kan worden aangepast. Vergelijkbare voorbeelden zijn SpotPack, een compleet puntlaspakket met hardware, elektrische modules en software, en ForceControl. Met laatstgenoemde kan, dankzij feedback van tactiele sensoren die een constante kracht tussen robot en object garanderen, de programmeertijd van uiteenlopende toepassingen met wel 70 procent worden teruggebracht. ForceControl bespaart tijd en programmeerwerk bij assembleren, meten en ontbramen, en kan zelfs worden gebruikt voor het efficiënt frezen van metaal.

De virtuele robot
Voor wat betreft het thema digitalisering toont ABB tijdens de TechniShow twee voorbeelden. Een eerste betreft Connected Services. Deze digitale dienst stelt gebruikers in staat om in realtime sensordata via een goed beveiligde verbinding uit te lezen en zo de robotprestaties te monitoren. Dit maakt het vergelijken met andere robots mogelijk, maar voorkomt ook onverwachte dure stilstanden. Tevens kan het robotprogramma op afstand in Robotstudio worden geladen en worden gesimuleerd. Hierbij is het bovendien mogelijk de simulatie in virtual reality te bekijken en het programma zo nodig aan te passen. Bezoekers van de TechniShow worden van harte uitgenodigd de kracht van virtuele robotica zelf te ervaren.

Veilig samenwerken
Tot slot zullen ook de veilige samenwerkingsvoorbeelden niet op de stand van ABB ontbreken. Natuurlijk is de YuMi van de partij. Deze tweearmige collaboratieve robot is niet alleen veilig, maar dankzij geïntegreerde vision en force feedback bovendien zeer precies, snel en eenvoudig aan het werk te zetten. Maar ook voor minder menselijke robotmaten is het inmiddels mogelijk veilig samen te werken. Hiervoor heeft ABB Safemove2 bedacht. Hierdoor gaat de robot niet alleen veel langzamer bewegen of razendsnel stilstaan als iets of iemand te dichtbij komt, ook heeft de nieuwste versie speciale inbedrijfsstellingstools die garanderen dat de robot snel en soepel aan het werk is, zonder dat de veiligheid in het geding komt.

ABB Robotics, hal 10, stands E054 en E068

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

TechniShow en ESEF Maakindustrie 2022 uitgesteld

10-12 De reden voor het uitstel is de aanhoudend onzekere situatie omtrent corona. Het is…

Bedrijf en Economie

Nieuwe editie VerspaningsNieuws belandt deze week op de mat

08-12 Daarnaast staan thema’s zoals digitalisering, de slimme fabriek en procesoptimalisatie centraal. Heeft u de…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Automatisering

ABB lanceert nieuwe generatie cobots voor onervaren gebruikers

24-02 GoFa en SWIFTI zijn intuïtief ontworpen, zodat bedrijven niet hoeven te vertrouwen op interne…

Bedrijf en Economie

Volgende TechniShow is 15-18 maart 2022

07-10 Jaarbeurs en FPT-VIMAG hebben de datum bekend gemaakt van de volgende TechniShow. Deze zal…

Bedrijf en Economie

‘Juist nu missen we de kracht van de TechniShow’

28-09 Tot twee keer toe is de TechniShow dit jaar afgeblazen. Daarmee zit het coronavirus…

Featured

TechniShow verplaatst naar 2022

29-05 De TechniShow, die was uitgesteld naar september, gaat niet door. De grootste vakbeurs voor…

Bedrijf en Economie

‘Mr TechniShow’ Jeroen ter Steege neemt afscheid

06-05 Het is een heel ander afscheid geworden dan hij zich had voorgesteld, maar na…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X