Accuschroevendraaiers zetten hoogwaterbeschermingsmuur stevig vast

Als een stormvloed in aantocht is, moet er snel worden gehandeld: het Ozeaneum in de haven van Stralsund in Duitsland verdedigt zich met een hoogwaterbeschermingsmuur tegen mogelijke overstromingen. Om ervoor te zorgen dat in geval van nood alles probleemloos verloopt, wordt het opbouwen regelmatig geoefend. Bij een recente oefening waren naast een goed op elkaar ingespeeld technisch team ook de Bosch accuschroefboormachine GSR 18 V-EC Professional en de accuslagmoeraanzetter GDS 18 V-LI HT Professional van de partij. Beide machines hebben hun kracht, uithoudingsvermogen en hanteerbaarheid bewezen.

Vertrouwd met walvissen, haaien, inktvissen en scholen makrelen: het Ozeaneum in Stralsund is een van de diverse locaties van het Duitse Zeemuseum. Sinds juli 2008 nodigt het museum bezoekers uit om de grootste tentoonstelling van de noordelijke zeewereld in Europa te komen bewonderen.

Aluminium profielen
De hoogwaterbeschermingsmuur van het museum bestaat uit losse aluminium profielen: de dambalken die middels een groef- en messingsysteem worden gestapeld, evenals midden- en eindsteunen die de dambalken opnemen en op hun plaats houden. De plaatsing van de steunen is door verankeringen in de grond vastgelegd. Als deze zijn gemonteerd, dan kunnen de dambalken eenvoudig erin geschoven en zo gestapeld worden. Om ervoor te zorgen dat het water niet kan doordringen, worden de dambalken ten slotte met zogenoemde spanstukken gecomprimeerd.

Compacte constructie
“Voor het vastzetten van de spanelementen hebben wij krachtige accuschroefboormachines nodig waarop wij volledig kunnen vertrouwen”, legt Dirk Aßmann uit. Hij is lid van het technisch team van het museum. Daarvoor gebruikt hij onder andere de GSR 18 V-EC Professional. De accuschroefboormachine hoort bij de dynamicseries van Bosch. De machines in deze serie onderscheiden zich door een hoog vermogen in combinatie met een compacte constructie. Hij is uitgerust met een borstelloze EC-motor, heeft een hoog rendement en is onderhoudsarm. De EC-technologie maakt daarnaast de compacte constructie van de machine mogelijk, die zich vooral bij serietoepassingen waarmaakt. “De accuschroefboormachine ligt goed in de hand en je kunt werken zonder snel vermoeid te raken”, licht Aßmann toe die wijst op nog een andere eigenschap: de nieuw ontworpen precisiekoppeling. Wanneer de koppeling klikt, wordt dit herkend door een elektronische regeling die de motor stopt. Het lawaai bij doordraaien van schroeven valt daardoor weg, trillingen worden tot een minimum beperkt en het materiaal en de koppeling slijten minder. Het resultaat: een geringere slijtage en zo een langere levensduur van machine en accessoire.

Harde schroefverbindingen
Voor de schroefverbindingen van de midden- en eindsteunen in de grondverankeringen gebruikt het team een krachtige machine van Bosch, de GDS 18 V-LI HT Professional. Die is met een draaimoment van 650 Newtonmeter bij harde schroefverbindingen de sterkste 18 volt accuslagmoeraanzetter van Bosch en dat valt bij deze toepassing gelijk op − de laatste middenbalk is snel geplaatst. “Teamwerk lukt eigenlijk alleen wanneer je binnen de kortste keren met goed, paraat gereedschap de klus kunt klaren”, vat Dirk Aßmann samen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Mapal rekent op geleidelijk herstel na zware jaren

23-07 Mapal heeft sterke banden met de automobielindustrie. De ontwikkelingen in die branche zijn dan…

Verspanen

Grijpvingers wisselen met druk op de knop

07-07 Bovendien wordt een nieuwe vingerset net zo snel en eenvoudig bevestigd en met een…

Verspanen

KMWE Toolmanagers & KGS Tools vindt gereedschapsontwikkeling in microgeometrie

23-06 “In de microgeometrie kom je echt leuke verrassingen tegen”, vertelt Jorg Michiels, CCO bij…

Verspanen

In één stap bevestigingsgaten boren en verzinken

09-06 “De meeste gereedschappen voor bevestigingsgaten die tegenwoordig worden gebruikt, zijn complexe op bestelling gemaakte…

Verspanen

2e editie VerspaningNieuws in teken van gereedschappen

17-05 Dit thema wordt uitgebreid aangevuld met vaktechnische nieuwsartikelen over machine- en gereedschapleveranciers, toeleveranciers, brancheorganisaties…

Werkplaatstechniek

Gereedschap met intelligentie aan boord

05-05 Voor productie in een smart factory is het uitwisselen van assemblage-gegevens essentieel. De hiervoor…

Verspanen

Uitbreiding af- en groefsteekgereedschappen Dormer Pramet

06-04 Deze uitbreiding is een vervolg op de nieuwe af- en groefsteekgereedschappen, die in november…

Verspanen

Rene van Ommen blikt terug op 10 jaar Young cuttingtools

29-03 “De grote directeur van YG-1 noemde zijn bedrijf YG: ‘Young Generation’. Daar is Young…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X