Nieuwe generatie PVD coating verlengt levensduur gereedschappen opnieuw

Met Balinit Alcrona introduceerde Oerlikon Balzers 20 jaar geleden een universele coating voor tandwielsnijden, -frezen, -ponsen en -vormen waarmee metaalverwerkende bedrijven hun productieprestaties sterk konden verbeteren. Met Balinit Alcrona Evo introduceert Oerlikon’s technologiemerk voor dunne-film oppervlakteoplossingen nu de derde generatie van de PVD coating. Hiermee kan de levensduur van gereedschappen meer dan 30 procent langer zijn dan met de vorige coating.

Balinit Alcrona Evo is een universele coating voor een groot aantal toepassingen, waaronder tandwielsnijden en frezen.

De geoptimaliseerde slijtvastheid van Balinit Alcrona Evo vermindert ook het volume van de naslijpvoorraad bij herconditionering, waardoor het aantal naslijpcycli per gereedschap toeneemt. Dit bespaart waardevolle middelen en kan de kosten van nieuw gereedschap verlagen.

Coating is nog harder

Sinds de introductie van deze allround coating 20 jaar geleden, hebben de oppervlakte-experts van Oerlikon Balzers de samenstelling van de coating voortdurend ontwikkeld en verfijnd om te voldoen aan de steeds hogere eisen van klanten voor een nog langere levensduur van gereedschappen. Belangrijke eigenschappen van de PVD-coating zijn geoptimaliseerd om uitstekende prestaties te garanderen: Balinit Alcrona Evo is nog harder, waardoor het beter bestand is tegen abrasieve slijtage, terwijl ook de weerstand tegen adhesieve slijtage is verhoogd.

Bovendien komt de verbeterde hardheid ten goede aan de gereedschapsprestaties bij het vormen van metaal en vooral bij verspanende toepassingen zoals het snijden van tandwielen en nat frezen. De lagere thermische geleidbaarheid minimaliseert kraterslijtage op HSS gereedschappen en dankzij de verminderde drukspanning van Balinit Alcrona Evo hecht de coating nog beter aan het gereedschap tijdens gebruik. Alleen de lichtgrijze coatingkleur en de reeks coatingdiktes blijven ongewijzigd.

 

Met Balinit Alcrona Evo profiteren klanten in de stans- en vormindustrie van een langere levensduur van de gereedschappen en producten van hoge kwaliteit.

Met Balinit Alcrona Evo profiteren klanten in de stans- en vormindustrie van een langere levensduur van de gereedschappen en producten van hoge kwaliteit.

Balinit Alcrona Evo heeft volgens de producent al indrukwekkende resultaten opgeleverd in een test uitgevoerd door een Tier 1-leverancier in de auto-industrie. Bij droogbewerking met een HSS-spaan werd de standtijd van het gereedschap verhoogd met meer dan 40 procent in vergelijking met zijn voorganger.

Dankzij de verbeterde prestaties van Balinit Alcrona Evo kunnen gebruikers hun snijparameters verder verhogen om de bewerkingstijden en dus de totale productiekosten te verlagen. Door de langere standtijd van het gereedschap wordt ook het aantal gereedschapswissels en de bijbehorende stilstandtijd tot een minimum beperkt, wat resulteert in een lager totaal energieverbruik.

Geen prestatieverlies

Herslijpen en hercoaten leveren een waardevolle bijdrage aan de bescherming van het milieu, terwijl ze bijna dezelfde kwaliteit en potentiële prestaties bieden als de oorspronkelijke coating. Naast het verbeteren van de ecologische voetafdruk, verlaagt het reconditioneren de aanschafkosten van nieuw gereedschap met ongeveer 23%. De verbeterde prestaties en verminderde slijtage verminderen ook het volume van de naslijpvoorraad en verlengen het aantal naslijpcycli per gereedschap.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Eenvoudige, nauwkeurige instelling digitale kotterkop vermindert uitval

10-04 “Voor het nauwkeurig afstellen van kotterkoppen is meestal een ervaren operator nodig”, aldus Kavita…

Verspanen

Walter presenteert drie nieuwe gereedschappen

05-02 De VHM-frezen MD340 en MD344 Supreme zijn nieuwe gereedschappen voor ISO P-materialen. De MD340…

Verspanen

Een exclusief kijkje in de productievestigingen van Ceratizit

04-12 Om dit te realiseren heeft Ceratizit de afgelopen twee jaar veel nieuwe gereedschapsontwikkelingen op…

Verspanen

Phantom vervangt DIN-normen voor iconen

28-11 Dankzij deze iconen kunnen verspaners zonder rekentabel in één oogopslag zien welke gereedschapspen geschikt…

MetaalNieuws Extra IM

Wat zijn de meest duurzame metalen?

02-08 Vooral in de wereld van technologie en industrie worden metalen vaak gebruikt vanwege hun…

Verspanen

Widia introduceert nieuwe wisselplaat voor het bewerken van aluminium

16-07 De AL Geometry wisselplaat wordt aangeboden in twee kwaliteiten voor een grotere veelzijdigheid bij…

Toeleveren

Design van GARANT producten opnieuw bekroond

02-02 In de categorie ‘werkplaats en gereedschap’ heeft het modulaire opbergsysteem GARANT Uni Line de…

Plaatbewerking

Oplossing zit vaak in het gereedschap

20-12 Van Kranen, die inmiddels ruim een jaar bij Wilson Tool actief is als European…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV