Walter presenteert drie nieuwe gereedschappen

Walter heeft recentelijk drie nieuwe gereedschappen geïntroduceerd: De volhardmetalen frezen MD340 & en 344 Supreme voor het bewerken van staal, de MD265 Supreme en MC268 Advance voor het bewerken van aluminium en een wisselplaat met de nieuwe Wiper-geometrieën FW4 en MW4

De MD340 en MD344 Supreme VHM-frezen zijn specifiek ontwikkeld voor de bewerking van ISO P-materialen.

De VHM-frezen MD340 en MD344 Supreme zijn nieuwe gereedschappen voor ISO P-materialen. De MD340 Supreme (verkrijgbaar in diameterbereik 2-25 mm) is specifiek ontwikkeld voor ruwfrezen, volgroeffrezen of dynamisch frezen van staal. Dankzij het omvangrijke productaanbod met drie, vier of vijf tanden is het gereedschap universeel toepasbaar. De viersnijder MD344 Supreme met speciale kopgeometrie (diameterbereik 6-20 mm), is bedoeld voor 90°-induiken, hellingfrezen of plungen. Vooral massaproducenten kunnen hier besparen op de bewerkingstijd door minder gereedschapswissels, op gereedschapsplaatsen in de machine en op reconditioningkosten omdat er geen extra boor nodig is.

Beide staalspecialisten zijn voorzien van een meerlaagse TiAlN- en ZrN-coating van Walter en een nek (vrijligging). De belangrijkste voordelen van de MD340 en 344 Supreme-frezen zijn het hoge rendement en de lange standtijd bij het verspanen van ISO P-materialen. De ongelijke spiraal, de verdeling en het aantal tanden zijn optimaal op elkaar afgestemd en zorgen voor een hoge performance en bewerkingsrust. Bovendien wordt de oppervlaktekwaliteit geoptimaliseerd door aanpassing van de spiraalstijging aan het aantal tanden.

VHM-ruwfrezen voor aluminium

Ook heeft Walter twee nieuwe VHM-ruwfrezen voor het bewerken van aluminium op de markt gebracht. De met en zonder coating aangeboden driesnijder MD265 Supreme, verkrijgbaar in een diameterbereik van 16 tot 25 mm, wordt gekenmerkt door stervormig aangebrachte koelkanalen en robuuste snijkanten met Rapax-profiel. De frees werd geconstrueerd om hoge productiviteit en proceszekerheid te realiseren. Ongecoat met gepolijste oppervlakken of gecoat met de nieuwe Walter-kwaliteit WJ30DD kan het de spaanafvoer optimaliseren, materiaalophoping verminderen en de levensduur verlengen, vooral bij het bewerken van aluminium met een hoog gehalte aan silicium.

De universeel bruikbare MC268 Advance (diameterbereik 6-25 mm) met gepolijst kordelprofiel is voor langspanige aluminium-kneedlegeringen ontwikkeld, die bijvoorbeeld in de luchtvaartindustrie veel voorkomen. De koelmiddeluittredingen van de frees met naar keuze drie of vier snijkanten zijn radiaal aangebracht. De frees is bijzonder geschikt voor innovatieve strategieën zoals het dynamisch frezen. Beide volhardmetalen frezen hebben tot doel de bewerkingstijden in ISO N te verkorten en de verspaningscapaciteit aanzienlijk te verhogen. Typerend voor beide frezen is de ‘V-snijkant’ – een ontwikkeling van Walter die de warmte-inbreng in het materiaal minimaliseert. De gegolfde snijkantprofielen van de frezen verdelen de spanen in korte, hanteerbare segmenten. Dit verhoogt de procesbetrouwbaarheid en gebruikers kunnen met minder snijkracht werken, hetgeen spindelvermogen bespaart of de efficiëntie van het gebruikte vermogen maximaliseert.

 

Wiper-geometrieën

Op het gebied van draaien presenteert Walter de nieuwe FW4 en MW4 Wiper-geometrieën. Deze twee draaiwisselplaatgeometrieën combineren het zogenaamde ‘Wiper-effect’ met nieuwe spaanbrekervormen en slijtvaste Walter Tiger·tec Gold-soorten. Door het nabewerken van het oppervlak met behulp van een boogvormige Wiper-snijkant kan ofwel de voeding worden verdubbeld voor meer productiviteit, of de oppervlaktekwaliteit kan worden verdubbeld als de voeding gelijk blijft. Met de nieuwe geometrieën brengt Walter dit effect nu over van de dubbelzijdige wisselplaten FW5 en MW5 naar wisselplaten met een positieve basisvorm: het resultaat is de FW4-geometrie met een smalle spaanbreker voor nabewerkingen en de MW4-geometrie met een open spaanbreker en langere Wiper-boogsnijkant voor middelzware bewerking.

Proceszekerheid

Beide geometrieën zijn voor universele toepassing in ISO-materialen P, M en K alsook als neventoepassing in ISO S ontwikkeld. Zowel de FW4- als de MW4-geometrie maken een verbeterde oppervlaktekwaliteit, productiviteit en proceszekerheid mogelijk. Dankzij de Wiper-snijkant in ‘curved design’ geldt dit ook als de machine niet 100 procent nauwkeurig uitgelijnd is. De nieuwe spaanbrekers vergroten bovendien het spaanbreekgebied, wat leidt tot minder machinestilstand door spaannesten. Hogere voedingen verminderen de bewerkings- en dus contacttijden van het gereedschap, wat de standtijd hiervan verlengt en de omsteltijden verkort.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Een exclusief kijkje in de productievestigingen van Ceratizit

04-12 Om dit te realiseren heeft Ceratizit de afgelopen twee jaar veel nieuwe gereedschapsontwikkelingen op…

Verspanen

Phantom vervangt DIN-normen voor iconen

28-11 Dankzij deze iconen kunnen verspaners zonder rekentabel in één oogopslag zien welke gereedschapspen geschikt…

MetaalNieuws Extra IM

Wat zijn de meest duurzame metalen?

02-08 Vooral in de wereld van technologie en industrie worden metalen vaak gebruikt vanwege hun…

Verspanen

Widia introduceert nieuwe wisselplaat voor het bewerken van aluminium

16-07 De AL Geometry wisselplaat wordt aangeboden in twee kwaliteiten voor een grotere veelzijdigheid bij…

Toeleveren

Design van GARANT producten opnieuw bekroond

02-02 In de categorie ‘werkplaats en gereedschap’ heeft het modulaire opbergsysteem GARANT Uni Line de…

Plaatbewerking

Oplossing zit vaak in het gereedschap

20-12 Van Kranen, die inmiddels ruim een jaar bij Wilson Tool actief is als European…

Verspanen

Walter neemt Amerikaanse GWS Tool Group over

03-12 De overname ondersteunt de groeistrategie van Walter in Noord-Amerika. “Ik ben erg blij dat…

Verspanen

Het juiste gereedschap om roestvast staal te bewerken

01-12 Volgens cijfers van het International Stainless Steel Forum (ISSF) is de mondiale vraag naar…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen