‘Alles wat met software en automatisering efficiënter kan, pakken we op’

WiCAM ontwikkelt en levert software op maat voor het automatiseren van plaatbewerking, onder meer voor het programmeren van machines. Het bedrijf implementeert deze bij de klant  en zorgt daarbij voor volledige ondersteuning. Wintheon, geautoriseerd dealer van het ERP-pakket Ridder iQ, doet dat eveneens. En dat is volgens directeur Janwillem Verschuuren van De Cromvoirtse, die sprak op ‘Plaatwerken anno 2016’, essentieel. “Softwarepakketten zijn mooi, maar het gaat toch om de mensen die het allemaal aan de praat moeten krijgen. Zij moeten weten hoe het werkt.”

Verschuuren kan het weten, want De Cromvoirtse heeft met vallen en opstaan, geslaagde en minder geslaagde samenwerkingen met diverse partijen en heel veel investeringen in tijd en geld een verregaand geautomatiseerde plaatwerkfabriek gerealiseerd; ooit in 1994 begonnen met het calculeren van wat snijwerk in een Excel bestandje, kunnen de calculaties voor alle bewerkingen in de fabriek in Oisterwijk nu online worden uitgevoerd.

Aanleveren tekeningen
En De Cromvoirtse is nog lang niet klaar. Alles wat met software en automatisering efficiënter te maken is, wordt opgepakt. Een verbeterpunt is bijvoorbeeld het aanleveren van tekeningen door klanten. Daaraan mankeert veel en er zitten veel verschillen in. “Iedereen die online offreren en calculeren aanbiedt loopt daar tegenaan omdat het aanleveren van tekeningen niet is gestandaardiseerd”, aldus Verschuuren. De Federatie Metaalplaat (FDP) heeft de DSX file ontwikkeld, maar krijgt daar de handen nauwelijks voor op elkaar. Verschuuren geeft echter niet op en is nu bezig met TNO en de Duitse Fraunhofer-organisatie om een landelijke of Europese standaard voor het aanleveren van tekeningen te ontwikkelen. Maar er zijn veel meer punten die afgestemd moeten worden. Bijvoorbeeld een eenduidige benaming van plaatmateriaal. En het aangeven van de dikte:  is dat 1.5 (een punt vijf) of 1,5 (een komma vijf)? En hoe voorkom je dat lengtes en breedtes worden omgedraaid?

De Cromvoirtse kijkt samen met de Universiteit van Leuven of kleine series rendabel met robots kunnen worden gekant en heeft interesse voor een goed uitsorteersysteem voor gesneden uitslagen. “We hebben al veel bereikt, maar we willen nog sneller, nog beter in staat zijn om meer en nog kleinere series door de productie te halen, het manarm produceren verder ontwikkelen en het de klant eenvoudiger maken om online te ontwerpen.”

Samenwerking plaatverwerkers
Ook denkt De Cromvoirtse aan meer samenwerking tussen plaatverwerkers. Verschuuren noemt dat ‘load balancing’ en het komt neer op het onderling uitwisselen van orders: “Wij hebben nu drie lasers. Vandaag zijn we hartstikke druk, morgen is het rustiger. Kunnen we daarom orders digitaal uitwisselen en rechtstreeks gaan leveren aan de klant? Het is een van de mogelijke oplossingen om de levertijden verder naar beneden te brengen. Bovendien worden de machinesystemen steeds duurder en dat maakt een volle bezetting wenselijk.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Innovatieve gebruiksvriendelijke oplossingen voor plaatbewerking

23-06 De ontwikkelingen in de plaatbewerking zijn de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt en…

Plaatbewerking

Bystronic verkoopt eerste 15 kW lasersnijmachine in de Benelux aan De Cromvoirtse

23-06 De machine beschikt dankzij het enorme laservermogen over een verbluffende snijsnelheid. Hij gaat met…

Plaatbewerking

MKG implementeert ERP en shopfloor control bij Made By Driessen

16-06 Op 13 december 2019 was het dubbel feest bij Made By Driessen. De Brabantse…

Automatisering

De eilandjes bij Bloemhof Bolsward verdwijnen

21-05 Freddy en Jaco Bloemhof zijn hun bedrijf in 1995 gestart met een gereedschapskist. Deze…

Automatisering

API in de cloud offreert razendsnel

09-03 Op de eigen website noemt WiCAM het API platform een interface. Maar dat is…

Plaatbewerking

Nieuwe webportaal De Cromvoirtse bespaart klant veel tijd

23-02 Zij kunnen nu een hele assembly in één keer invoeren. Het softwaresysteem van De…

Automatisering

Heuvelman Staalhandel legt toekomstbestendig IT-fundament

11-02 Heuvelman levert een breed assortiment constructiestaal direct uit voorraad. Het bedrijf bedient met name…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

10-02 Bijna een jaar geleden schreef ik hier al hoe wij werken aan de toekomst…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X