Amada scoort met Ventis fiberlaser met LBC-technologie

Amada heeft zijn 100e Ventis fiberlasersnijmachine met de Locus Beam Control (LBC) technologie in Europa geleverd. LBC maakt het mogelijk om net zo productief te werken met 4 kW als met een 6 kW fiberlaser en verbetert tegelijkertijd de snijkwaliteit. In slechts 2 jaar sinds de lancering van de Ventis is deze mijlpaal bereikt.

Medewerkers van Lang Gerätetechnik bij de nieuwe Ventis-3015AJ, de honderdste fiberlaser van dit model die Amada in Europa heeft verkocht.

De Ventis-3015AJ is de eerste fiberlasersnijmachine van Amada die is uitgerust met de speciaal ontwikkelde LBC-technologie, die zowel de verwerkingskwaliteit als de productiviteit verhoogt. In combinatie met een nieuw ontwikkelde 4 kW fiberlasermodule met uitstekende straalkwaliteit zet de LBC-technologie volgens de Japanse machinebouwer een nieuwe wereldstandaard voor lasersnijden.

Technologische vooruitgang

Het Duitse bedrijf Lang Gerätetechnik bestelde de 100e Ventis in Europa met een twin-tower versie van het Amada ASF-EU automatiseringssysteem. Lang Gerätetechnik is een algemene toeleverancier van plaatwerk. Het bedrijf wilde zich nog beter positioneren op het gebied van lasersnijden en investeerde in technologische vooruitgang.

Alvorens te besluiten een Ventis fiberlaser aan te schaffen, had het bedrijf de volgende eisen: Aanzienlijke energiebesparing ten opzichte van CO2-lasers, hoge verwerkingssnelheid en flexibiliteit in materiaaldikte en -soorten (koper en messing). Vooral de prijs-prestatieverhouding in vergelijking met 6 kW fiberlasers van andere fabrikanten en de veelzijdigheid in productie die door de LBC-technologie wordt geboden, overtuigden de bedrijfsleiding van Lang. De snijsnelheid en kwaliteit waren ook indrukwekkend in vergelijking met machines met een hoger vermogen.

Flexibele aanpassing straalpatroon

Bij conventionele fiberlasersnijsystemen neemt de energiedichtheid af met toenemende materiaaldikte, wat het snijproces vertraagt ​​en resulteert in een slechtere snede. Daarentegen biedt het gebruik van LBC-technologie een flexibele aanpassing van het straalpatroon op maat van de betreffende toepassing, terwijl het hoge rendement en de energiedichtheid volledig behouden blijven.
Om het verlies aan energiedichtheid in conventionele fiberlasersystemen te compenseren, moeten bundelbronnen met een hoger uitgangsvermogen worden gebruikt. Dit resulteert echter in hogere aanschafkosten en een hoger stroomverbruik.

Daarentegen kan de Ventis de elektriciteitskosten met 30% verlagen met zijn speciaal ontwikkelde 4 kW fiberlaser met slechts één lasermodule en LBC-technologie. LBC-technologie heeft drie hoofdfuncties: productiviteitsmodus, kwaliteitsmodus en kerfcontrolemodus.

Productiviteitsmodus

In productiviteitsmodus kan de gebruiker een verbetering van de output bereiken bij het snijden met stikstof. Bij het verwerken van roestvast staal is de Ventis met LBC-technologie twee keer zo snel als een conventioneel 4 kW fiberlasersnijsysteem en zelfs 2-3 keer zo snel met aluminium. Deze prestatieniveaus in combinatie met een lager energieverbruik kunnen de bewerkingskosten tot 75% verlagen.

Kwaliteitsmodus

De kwaliteitsmodus kan de oppervlakteruwheid met ongeveer 50% verbeteren in vergelijking met een traditionele machine, terwijl de braamvorming tot minder dan 10 m wordt geminimaliseerd. Recente proeven bij Amada hebben aangetoond dat 15 mm roestvast staal na het snijden braamvrij is. Hierdoor kan ontbramen achterwege blijven en worden de bewerkingskosten verlaagd. Zelfs in de kwaliteitsmodus bereikt hij een hogere snijsnelheid dan een traditionele 4kW fiberlasersnijmachine.

De Locus Beam Control (LBC) technologie maakt het mogelijk om net zo productief te werken met 4 kW als met een 6 kW fiberlaser en verbetert tegelijkertijd de snijkwaliteit.

De Locus Beam Control (LBC) technologie maakt het mogelijk om net zo productief te werken met 4 kW als met een 6 kW fiberlaser en verbetert tegelijkertijd de snijkwaliteit.

Kerfcontrolemodus

Ten slotte maakt de Kerfcontrolemodus een procesbetrouwbare verwerking in geautomatiseerde systeemwerking gedurende een langere periode mogelijk. Afhankelijk van de dikte van het materiaal kan de breedte van de snede met behulp van LBC-technologie tot 2,3 keer de gebruikelijke breedte worden vergroot.

Grote standaarduitrusting

De Ventis heeft een grote standaard leveringsomvang, waaronder snijden met slechts één lens, een automatische 16-station nozzle-wisselaar, het ‘Water Assisted Cutting System’ (WACS) voor het optimaal snijden van dikkere platen, een X-transportband en een optimale bereikbaarheid zowel aan de kop als aan de lange zijde.

De Ventis is verkrijgbaar in de formaten 3.000×1.500 en 4.000×2.000 mm en is uitgerust met  een verbeterde AMNC 3i Plus-besturing. Deze heeft een zelfdiagnosesysteem en een draaiknop voor eenvoudige invoeraanpassing, een snijgegevensbibliotheek met maximaal 10 invoersnelheden per materiaal, die een tijdsbesparing tot 20% mogelijk maken. Kleine, complexe contouren en hoeken worden net zo betrouwbaar gesneden als grote geometrieën met maximale snelheid.

De Ventis 4 kW fiberlaser verwerkt 25 mm zacht staal, 20 mm roestvrij staal, 18 mm aluminium, 10 mm messing en 8 mm koper.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws nog OnLine

Senfeng laser perfecte oplossing voor Hutten Machinery

29-09 Hutten Machinery is een klein metaalbedrijf. Frank Hutten runt het samen met zijn vrouw…

Plaatbewerking

Orfa Visser is weer terug bij Bystronic

28-09 Orfa Visser is een begrip in de Nederlandse metaalbewerkingsindustrie. Het bijna 100 jaar oude…

Plaatbewerking

Amada 50 jaar in Duitsland: ‘Samen groeien met onze klanten’

05-07 Amada, een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van plaatbewerkingsoplossingen, zag 50 jaar geleden het…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert nieuw fiberlaser-werkpaard

27-06 “De TruFiber 2000 P is geschikt voor toepassingen variërend van lasersnijden en laserlassen tot…

Plaatbewerking

Amada scoort met ATC-kantbanken voor middenklasse

16-06 Na het succes van de ATC-machines, waarvan er wereldwijd meer dan 1000 zijn geïnstalleerd,…

Plaatbewerking

Hoekman RVS investeert in 30 kW Eagle fiberlaser

06-05 Volgens Gert Hoekman zal deze investering een nieuwe dynamiek en andere werkwijze in het…

Plaatbewerking

Groot snijden

22-04 De Ensis fiberlasers waren voorheen verkrijgbaar in de versies 3,0×1,5 m en 4,0×2,0 m.…

Plaatbewerking

En weer gaat een laser door het dak bij ERBA Veenendaal

20-04 De komende weken zullen de engineers van Amada de nieuwe machine installeren en aansluiten…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X