Archimes Drive laat productierobot veel meer werk leveren

De Archimedes Drive van IMSystems uit Delft, een innovatief transmissiesysteem waarmee productierobots tot 40% meer werk kunnen leveren in dezelfde tijd, kan binnenkort grootschalig en wereldwijd worden geproduceerd. Dat komt door een strategisch partnerschap met wereldspeler Linamar en een flinke investering.

IMSystems wil de automatiseringsindustrie ontwrichten met zijn gepatenteerde Archimedes DriveTM. Links CEO Jack Schorsch.

IMSystems heeft een € 3 miljoen series-A-investering opgehaald van Finindus, Linamar en InnovationQuarter. De investering ondersteunt de commerciële lancering van de Archimedes Drive. En dankzij het lange-termijnpartnerschap met Linamar, een van ‘s werelds grootste producenten van transmissiesystemen, kan IMSystems serieus opschalen richting massaproductie.

Nauwkeuriger en krachtiger

De krachtaandrijving is het ‘hart’ van de robot. De robotica ontwikkelt zich razendsnel en toch zijn de transmissiesystemen – de onderdelen die de robot laten bewegen – de afgelopen 50 jaar nauwelijks veranderd. Daardoor blijven robots tot op heden relatief zwaar, complex, oncontroleerbaar en kostbaar. Met de Archimedes Drive van IMSystems wordt dat anders. Het ‘hart’ van de robot functioneert hierdoor nauwkeuriger, waardoor kracht efficiënter wordt overgebracht, in een compacter formaat en tegen lagere kosten. Dat zorgt ervoor dat de bewegingen van robots nauwkeuriger, krachtiger en controleerbaarder worden. Met deze drive kan een productierobot tot 40% meer werk leveren in dezelfde tijd.

Robotproducenten kunnen nu onder andere deltarobots leveren met hogere bandbreedte en robots produceren die veilig met mensen kunnen samenwerken. IMSystems wil de automatiseringsindustrie ontwrichten met zijn gepatenteerde Archimedes DriveTM.

Grote productielijnen

Linamar zet haar ingenieursteam in om IMSystems bij te staan bij het ontwikkelen, testen en produceren van de drives. Linamar investeert significant in het opzetten van productielijnen voor de productie en assemblage van de drives, van kleine batches tot massaproductie. Dit partnerschap biedt IMSystems op lange termijn de nodige ondersteuning, middelen en geloofwaardigheid om een betrouwbare partner te worden voor grote producenten van robotica over de hele wereld.

Na jaren van ontwikkeling, in samenwerking met roboticafabrikanten, start IMSystems vanaf 2022 met de commerciële productie; daarbij zal ze worden ondersteund door een langdurige productieverbintenis van Linamar. Naast productiecapaciteit zal de Series-A-investering IMSystems toegang geven tot in-house-expertise die door de nieuwe strategische partners wordt geleverd.

CEO Jack Schorsch van IMSystems zegt over de nieuwe investeerders: “Dit consortium brengt veel meer dan alleen kapitaal aan tafel. Van Finindus’ wortels en relaties in de Vlaamse staalindustrie, via Linamars wereldwijde capaciteit om hoogwaardige, performante onderdelen te produceren, tot het inzicht van ABB, hebben we diepgaande toegang tot het volledige proces, van ruw staal tot de robots van onze klanten op de fabrieksvloer. Dat is een concurrentievoordeel dat moeilijk te evenaren is.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

LVD richt LVD Robotic Solutions op na overname Solutions Unit van Kuka Benelux

06-04 De nieuwe firma zal de ervaring van het Kuka-team combineren met de expertise van…

Personeel en Opleiding

Tekort aan lassers oplossen: met cobot of robot?

31-03 Of cobots de oplossing zijn om ook kleinere MKB-bedrijven aan lasautomatisering te helpen was…

Automatisering

Omron neemt belang in Techman Robot

24-11 In 2018 ging Omron een strategische samenwerking aan met Techman om tegemoet te komen…

Automatisering

Tower van RoboJob krijgt kleine broer van 3,5 meter

08-11 De Tower is de meest geavanceerde automatisering van RoboJob.  Sinds het concept gelanceerd werd…

Verspanen

Oude Reimer toont geautomatiseerd voorinstellen met robotprimeur op Nederlandse Metaaldagen

08-09 Om het rendement van CNC-draai- en freesmachines optimaal te benutten, kiezen veel verspaners voor…

Bedrijf en Economie

Stokvis neemt Fiduco Automatic over

07-07 De activiteiten van Fiduco worden ondergebracht bij Elsto Services en zullen voortaan onder deze…

Automatisering

Fanuc produceert 750.000ste robot

05-07 Op dit moment produceert Fanuc ongeveer 8.000 industriële robots per maand in zijn fabrieken…

Verspanen

Halter introduceert CNC-beladingsrobot Compact

04-11 Halter CNC Automation heeft het productportfolio uitgebreid met een nieuwe serie beladingsrobots: de Halter…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X