Automatisering CAM-programmering groeit sterk

Open Mind ziet een sterke trend richting het automatisch genereren van programma’s. De CADCAM specialist schat dat het aantal automatiseringsprojecten onder gebruikers van de Hypermill CADCAM suite in 2020 is verdrievoudigd. Tegelijkertijd is de vraag naar Hypermill Automation Center Advanced duidelijk toegenomen. Deze versie biedt een complete gereedschapskist voor automatisering.

Hypermill Automation Center Advanced automatiseert de stap van CAD naar het NC programma.

“Hoe krachtiger de bewerkingscentra en de gereedschappen worden, hoe vaker CAM-programmering een knelpunt wordt”, verklaart Rico Müller, projectmanager voor CADCAM Automation bij Open Mind Technologies. “Bedrijven zoeken naar oplossingen om hun CAM programmering efficiënter te maken en processen te automatiseren.

Zelfs voor de meest complexe en diverse werkstukken is een groot aantal vergelijkbare stappen nodig, die kunnen worden gestandaardiseerd. In Hypermill zijn al enige tijd gereedschapsdatabases, herkenning van features en macro’s voor standaardisering beschikbaar. Deze worden nu steeds meer in de maakindustrie gebruikt om automatisch CAM programma’s te maken.”

Complexe processen standaardiseren

Zelfs in de basisversie van Hypermill Automation Center kunnen gebruikers het maken van joblijsten automatiseren, evenals de selectie en positionering van de klemmiddelen. Ook kan een uniform proces voor alle programmeurs worden vastgelegd. Met de geavanceerde versie kunnen zelfs complexe processen worden gedefinieerd en gestandaardiseerd. De oplossing focust primair op de individuele elementen van een CAD model.

De stappen voor het prepareren en programmeren van data, tot en met de simulatie en generatie van het NC programma, kunnen allemaal worden vastgelegd. Zodra het productieproces eenmaal is gedefinieerd, kan het worden toegepast op alle nieuwe componenten en automatisch worden uitgevoerd.

Beslissingen die niet eenduidig met volledige zekerheid in het geautomatiseerde proces kunnen worden genomen, neemt de gebruiker terwijl het programma draait. Hij wordt hierbij interactief door de individuele processtappen geleid en programmeert zo de bewerkingstaak in slechts een fractie van de tijd die nu nog vaak nodig is.

Programmeerkennis groter

“Met de mogelijkheid hun eigen automatiseringsoplossingen te creëren, wordt de programmeerkennis van onze klanten groter”, verzekert Rico Müller. “Aan de ene kant zien we dat Hypermill gebruikers, die zich bezighouden met het thema automatisering, een heel nieuw perspectief verkrijgen op hun eigen processen. Gebruikers bekijken hun processen opnieuw met als doel ze te optimaliseren.

Een ander aspect is dat automatisering vanaf het eerste moment veel eenvoudige taken dekt, zoals het invoegen van spanmiddelen of het programmeren van boorgaten. Dit geeft gebruikers meer tijd om complexe taken te optimaliseren.”

Toeleveranciers

De beschikbaarheid van Hypermill Automation Center Advanced heeft CAM automatisering nu ook mogelijk gemaakt voor bedrijven die vanwege strenge beschermingseisen aan ontwerpen geen gebruik kunnen maken van externe programmeerservices. Bedrijven in tal van industrieën die hun eigen producten produceren, hebben goede condities voor de CAM-automatisering als ze reeds met constructieregels werken.

Een en ander is wat lastiger voor toeleveranciers. Tegelijkertijd profiteren zij echter nog meer van de versnelde processen. “In een project konden wij met een toeleverancier automatische processen inrichten, die hij nu gebruikt om orders via een webportal met het uploaden van CAD data te realiseren”, zegt Rico Müller.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

YouTube-beroemdheid opnieuw ontworpen

13-09 De helm was een demonstratie van de expertise van de Japanse toeleverancier in het…

Automatisering

Open Mind pakt uit met hyperMILL op EMO

17-07 De Duitse CAD/CAM-ontwikkelaar is zich bewust van het enorme belang van ’s werelds toonaangevende…

Verspanen

Goed voorbereid op de toekomst met CAD/CAM-automatisering

26-06 Maakbedrijven die op zoek zijn naar manieren om hun CAM-programmering efficiënter te maken, zouden…

Automatisering

WiCAM stimuleert integratie volop

17-04 “Op de Nederlandse Metaal Dagen zullen we graag laten zien dat dit ook echt…

Verspanen

DMG Mori kwaliteitszegel voor hyper MILL

27-03 Daar kunnen klanten ook gereedschappen, spaninrichtingen en andere door DMG Mori aanbevolen producten tegen…

Automatisering

hyperMILL 2023 is sneller, krachtiger en nog completer

11-01 Open Mind heeft hyperMILL 2023 uitgerust met een bewerkingsstrategie voor omgekeerde verzinkingen. De besturing…

Verspanen

Energie besparen door aanpassen koelsmeermiddeldruk

19-12 In het project is een methode ontwikkeld waarmee afhankelijk van de optredende gereedschapsslijtage de…

Automatisering

Nieuwe functie 5-assige radiale bewerking in hyper MILL CAD/CAM

21-11 Deze CAD/CAM software wordt gewaardeerd als een consistente totaaloplossing in de gereedschaps- en matrijzenbouw,…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema