Automatisering CAM-programmering groeit sterk

Open Mind ziet een sterke trend richting het automatisch genereren van programma’s. De CADCAM specialist schat dat het aantal automatiseringsprojecten onder gebruikers van de Hypermill CADCAM suite in 2020 is verdrievoudigd. Tegelijkertijd is de vraag naar Hypermill Automation Center Advanced duidelijk toegenomen. Deze versie biedt een complete gereedschapskist voor automatisering.

Hypermill Automation Center Advanced automatiseert de stap van CAD naar het NC programma.

“Hoe krachtiger de bewerkingscentra en de gereedschappen worden, hoe vaker CAM-programmering een knelpunt wordt”, verklaart Rico Müller, projectmanager voor CADCAM Automation bij Open Mind Technologies. “Bedrijven zoeken naar oplossingen om hun CAM programmering efficiënter te maken en processen te automatiseren.

Zelfs voor de meest complexe en diverse werkstukken is een groot aantal vergelijkbare stappen nodig, die kunnen worden gestandaardiseerd. In Hypermill zijn al enige tijd gereedschapsdatabases, herkenning van features en macro’s voor standaardisering beschikbaar. Deze worden nu steeds meer in de maakindustrie gebruikt om automatisch CAM programma’s te maken.”

Complexe processen standaardiseren

Zelfs in de basisversie van Hypermill Automation Center kunnen gebruikers het maken van joblijsten automatiseren, evenals de selectie en positionering van de klemmiddelen. Ook kan een uniform proces voor alle programmeurs worden vastgelegd. Met de geavanceerde versie kunnen zelfs complexe processen worden gedefinieerd en gestandaardiseerd. De oplossing focust primair op de individuele elementen van een CAD model.

De stappen voor het prepareren en programmeren van data, tot en met de simulatie en generatie van het NC programma, kunnen allemaal worden vastgelegd. Zodra het productieproces eenmaal is gedefinieerd, kan het worden toegepast op alle nieuwe componenten en automatisch worden uitgevoerd.

Beslissingen die niet eenduidig met volledige zekerheid in het geautomatiseerde proces kunnen worden genomen, neemt de gebruiker terwijl het programma draait. Hij wordt hierbij interactief door de individuele processtappen geleid en programmeert zo de bewerkingstaak in slechts een fractie van de tijd die nu nog vaak nodig is.

Programmeerkennis groter

“Met de mogelijkheid hun eigen automatiseringsoplossingen te creëren, wordt de programmeerkennis van onze klanten groter”, verzekert Rico Müller. “Aan de ene kant zien we dat Hypermill gebruikers, die zich bezighouden met het thema automatisering, een heel nieuw perspectief verkrijgen op hun eigen processen. Gebruikers bekijken hun processen opnieuw met als doel ze te optimaliseren.

Een ander aspect is dat automatisering vanaf het eerste moment veel eenvoudige taken dekt, zoals het invoegen van spanmiddelen of het programmeren van boorgaten. Dit geeft gebruikers meer tijd om complexe taken te optimaliseren.”

Toeleveranciers

De beschikbaarheid van Hypermill Automation Center Advanced heeft CAM automatisering nu ook mogelijk gemaakt voor bedrijven die vanwege strenge beschermingseisen aan ontwerpen geen gebruik kunnen maken van externe programmeerservices. Bedrijven in tal van industrieën die hun eigen producten produceren, hebben goede condities voor de CAM-automatisering als ze reeds met constructieregels werken.

Een en ander is wat lastiger voor toeleveranciers. Tegelijkertijd profiteren zij echter nog meer van de versnelde processen. “In een project konden wij met een toeleverancier automatische processen inrichten, die hij nu gebruikt om orders via een webportal met het uploaden van CAD data te realiseren”, zegt Rico Müller.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Open Mind terug op Farnborough Airshow

11-07 Van 18 tot 22 juli komt de hele luchtvaartindustrie naar de Farnborough International Airshow…

Automatisering

Kantbank programmeren op werkvoorbereiding met Mbend

22-06 “Gegeven is dat het buigverlies altijd in de plaatuitslag moet worden gecompenseerd om maatafwijkingen…

Automatisering

Optimale gereedschapsbanen voor medische componenten

22-06 Deze geautomatiseerde CAM-programma’s zijn vooral interessant voor fabrikanten van implantaten en botplaten, met al…

Automatisering

Digitaliseringsvraagstukken voor maakindustrie staan centraal op Business Software Event

02-05 Digitaliseren als antwoord klinkt simpel, maar is in de praktijk voor veel bedrijven complex.…

Automatisering

Gebrema realiseert kortere doorlooptijden met VISI CADCAM voor vijfassig frezen

01-03 De gereedschapsmakerij van Gebrema is uitgerust met een geavanceerd machinepark. Hier worden de matrijzen…

Verspanen

Meerwaarde hyperMILL is goud waard

07-02 Het familiebedrijf werd in 1966 gesticht door grootvader Marcus Dhont. Als gediplomeerd horlogemaker startte…

Automatisering

OPEN MIND verwerft meerderheidsbelang in MES-fabrikant Hummingbird

02-02 Met de overname van Hummingbird Systems breidt OPEN MIND zijn portfolio van genetwerkte, gedigitaliseerde…

Automatisering

Uitbreiding hyperMILL met nieuwe functies en geoptimaliseerde strategieën

06-12 hyperMILL Virtual Machining draait om het betrouwbaar genereren, optimaliseren en simuleren van de NC-code.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X