Automatisering geeft productieproces een noodzakelijke fitnesskuur

De toenemende drang naar digitalisering, het tekort aan vakkrachten, maar ook de groeiende kwaliteitseisen kunnen alleen met steeds verdergaande automatisering worden ingevuld. Op de komende AMB in Stuttgart zullen veel exposanten laten zien hoe het verspaningsproces met automatisering kan worden geoptimaliseerd en winstgevender wordt.

Ondernemers staan onder grote tijd- en kostendruk. Ze moeten hun processen steeds efficiënter inrichten. Thomas Marquardt leidt de automatisering bij werktuigmachineproducent Chiron. Hij zegt: “De inzet van naadloze automatiserings- en besturingsconcepten maakt de bediening van complexe systemen eenvoudiger en ondersteunt de gebruiker intuïtief.” Chiron ontwikkelt daarom momenteel een modulair opgebouwde gestandaardiseerde celbesturing voor alle automatiseringscellen, die over een bedieningsoppervlak met uniforme hardware, software, visualisering en bediening beschikt. In de zelfde richting gaan ook de nieuwste componenten van het SmartLine programma die Chiron op de AMB zal tonen. Hiermee kunnen alle relevante machineparameters volautomatisch worden geanalyseerd. Zo zijn in een vroeg stadium afwijkende bedrijfsomstandigheden en slijtageverschijnselen te zien.

Periferie belangrijker
De periferie rondom de machine wordt steeds belangrijker, is de overtuiging van Hansjörg Sannwald, chef markt- en productmanagement CNC-systemen bij Bosch Rexroth. “Eindgebruikers eisen steeds vaker compleet-oplossingen om kosten te besparen en hun producten in gedocumenteerde kwaliteit te kunnen fabriceren. Producenten van werktuigmachines leveren inmiddels tot wel 80 procent van hun machines uit met de bijbehorende periferie.” Voor klantspecifieke-oplossingen moeten de be- en ontlaadsystemen eenvoudig in de voorhanden concepten en besturingen zijn te integreren. Idealiter zou de periferie zich op een softwarebevel van het bovenliggende systeem op nieuwe producten moeten instellen. De decentrale, intelligente aandrijvingen, die Bosch Rexroth op de AMB toont, bieden deze vrijheid volgens Sannwald nu reeds. Dankzij de producentenonafhankelijke standaard OPC UA is de communicatie van machine tot machine geen probleem meer.

Insteltijden verkorten
Henrik Schunk, CEO van Schunk, wijst uiteraard op het belang van grijpsystemen en spanmiddelen: “Deze beïnvloeden het rendement, de procesbetrouwbaarheid en flexibiliteit in het productieproces aanzienlijk. Dit vooral tegen de achtergrond van toenemende variatie in producten en serie-omvang alsmede de sterk stijgende kostendruk. Tegen relatief geringe kosten kunnen bijvoorbeeld duidelijk insteltijden worden verkort, die in het huidige MKB nog steeds 10 tot 15 procent van de machinecapaciteit bepalen.”

Productiekwaliteit
Door meer variatie in onderdelen en steeds kleinere series neemt de complexiteit van de productie toe. Tegelijk worden steeds hogere eisen aan de productiekwaliteit gesteld. Fastems directeur Heikki Hallila noemt de oorzaken: kortere productlevenscyclustijden op grond van snellere technologische ontwikkelingen, meer gepersonaliseerde producten en snellere reactietijden op de klantbehoefte in een globale markt met geografisch gediversifieerde toeleverketens. “Dat eist meer transparantie en betere herleidbaarheid van de productie. Uitdagingen die gezien de hoge kostendruk en het vakkrachtengebrek alleen door digitalisering en automatisering kunnen worden overwonnen.”
In de optiek van de producent van systemen voor fabrieksautomatisering zou de ontwikkeling daarom de productie niet alleen flexibeler maar ook agieler moeten maken. Hallila: “Een agiel productiesysteem is niet als een louter specifieke hardware oplossing te verstaan, doch veel meer als een productiestrategie die de weg naar de toekomst wijst.” Dat is waarom Fastems zich met oplossingsconcepten zowel op de hardware als ook de softwarekant bezighoudt. Op de AMB laat men bijvoorbeeld nieuwe robotcellen voor automatisering van universele werktuigmachines zien, die zowel voor nieuwe investeringen als voor toepassing bij bestaande machines geschikt zijn.

Fastems MLS

Fastems, producent van systemen voor fabrieksautomatisering houdt zich met oplossingsconcepten zowel op de hardware als ook de softwarekant bezig.

Plug & Play oplossingen
Yamazaki Mazak ziet een perfect aangepaste automatiseringstechniek als een belangrijke pijler voor de toekomst van goed presterende werktuigmachines. Automatiseringspoplossingen staan daarom ook centraal op de stand van het bedrijf op de AMB. Met de eigen intelligente besturingstechnologie heeft men hiervoor reeds de basis gelegd. Voor twee machineconcepten zijn er kant-en-klare automatiseringsoplossingen waarbij het samenspel tussen machine en automatisering volgens de eisen van de klant in de besturing kan worden geprogrammeerd. Deze plug & play oplossingen kunnen complete productiecellen zijn, waarin het plaatsen van de werkstukken en de gereedschappenwissel via een knikarmrobot gaat of – voor manloze diensten – via een geïntegreerde palletopslag.

Mazak SMOOTH Tool Management

Yamazaki Mazak ziet een perfect aangepaste automatiseringstechniek als een belangrijke pijler voor de toekomst van goed presterende werktuigmachines.

Verhoging spindeltijd
Een relatief goedkope instap in automatisering belooft Starrag. Directeur Marcus Otto noemt verhoging van de spindeltijd een mogelijkheid. “We hebben hiervoor een in de machine geïntegreerde lineaire opslag voor pallets ontwikkeld. Aangeboden worden echter ook high-end oplossingen die de basis voor een volkomen autonome productie leggen. Een grote stap in deze richting zullen we op de AMB presenteren.” Starrag toont in Stuttgart ook een systeem waarmee de lay-out van de hal en de automatisering zich optimaal aan elkaar laten knopen. Het baseert zich op manloze transportmodules waarmee machines volautomatisch kunnen worden beladen en ontladen zonder de toegankelijkheid van de machine te beïnvloeden.
De AMB in Stuttgart is van 18 tot en met 22 september. Er worden 90.000 bezoekers verwacht en er nemen 1500 exposanten deel.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Digitalisering bij 30.000 RPM

06-10 De eisen aan het opspannen van gereedschappen worden steeds hoger. Andreas Kühl, General Manager…

Verspanen

Mazak zet automatisering in spotlight op EMO

22-09 De Mazak-stand op EMO 2021 zal zich richten op technologie die bewerkingsmachine sneller, productiever,…

Automatisering

Plug & Work-portfolio Schunk nu ook voor Omron en Fanuc cobots

18-08 Dit betekent dat een breed scala aan automatiseringsscenario’s in de kortst mogelijke tijd kan…

Verspanen

Mazak promoot verspaning onder ECP-studenten

08-07 Het ECP is een vereniging van en voor maakbedrijven in Zuid-Holland met als voornaamste…

Verspanen

Grijpvingers wisselen met druk op de knop

07-07 Bovendien wordt een nieuwe vingerset net zo snel en eenvoudig bevestigd en met een…

Plaatbewerking

Aarts Montagetechniek kiest voor jong gebruikte CO2-laser

14-06 Aarts Montagetechniek ontwikkelt en produceert werktuigbouwkundige installaties in de breedste zin van het woord.…

Verspanen

Chiron presenteert machinehighlights op Open House Online 2021

09-06 Tijdens het Open House online introduceert Chiron de 715-serie. Deze nieuwe machinelijn is ontworpen…

Oppervlaktetechniek

Schunk en 3M partners in geautomatiseerd slijpen

26-05 Slijpen, ontbramen, polijsten ─ als het gaat om uitdagende taken zoals het verwijderen van…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X