Automatisering zet voet aan de grond bij Douna

Douna Machinery in Leeuwarden heeft in september twee nieuwe machines van Hedelius in gebruik genomen. De vijfassige Acura 85 is met het Marathon palletmagazijn de volgende automatiseringsoplossing binnen het bedrijf. Gelijktijdig nam de machinefabriek een T7-2600 in gebruik die naar verwachting binnenkort wordt vergezeld door een grote industriële robot voor werkstukbelading. Hiermee anticipeert Douna op de toenemende vraag naar complexe werkstukken met korte levertijden.

Ale Procée (l) en David Farzanh voor de nieuwe vijfassige Acura 85 Marathon.

Douna Machinery verzorgt in opdracht van klanten uit veel verschillende industrieën het hele traject van A tot Z. Engineering, verspaning, hoogwaardige precisieverspaning, gecertificeerd laswerk en montagewerk behoren tot het dienstenpakket. “We leveren toegevoegde waarde en ontzorgen klanten in het technische proces. Dat begint vaak al bij de ontwikkeling van een prototype, waarbij we meedenken over de maakbaarheid van een product en waar nodig het ontwerp optimaliseren voor productie”, vertelt Ale Procée, directeur van Douna.

Productiemanager David Farzanh vult aan: “Onze rol in het maakbaar maken van producten wordt steeds groter. Klanten komen met extreme toleranties in het micrometerbereik, onmogelijke oppervlakteruwheden of materialen en eigenschappen die het product onnodig duur maken.

Uiteraard kan op papier alles, maar in de werkelijkheid loop je tegen grenzen aan. Daar ondersteunen we in. Dat neemt overigens niet weg dat de vraag naar complexe onderdelen toeneemt. Om hierop te anticiperen hebben we recent het machinepark uitgebreid met een vijfassige Acura 85 met een Marathon palletmagazijn en een T7 van Hedelius.”

Meer output, kortere levertijden

In de zoektocht naar een geautomatiseerd vijfassig bewerkingscentrum bleek de Acura 85 met Marathon palletmagazijn van Hedelius aan alle eisen te voldoen om onderdelen nauwkeurig en onbemand te produceren. De Acura 85 Marathon is de volgende geautomatiseerde cel binnen Douna. De Marathon heeft zes palletposities en in combinatie met het grote gereedschapsmagazijn met 240 gereedschapsposities kunnen prototypes, enkelstuks en kleine series langdurig onbemand geproduceerd worden. “Omdat we voornamelijk prototypes, enkelstuks en kleine series produceren, was een geautomatiseerde productie voor lange tijd niet interessant. Echter verwachten klanten tegenwoordig kortere levertijden, dus moeten we automatiseren om met dezelfde hoeveelheid mensen meer productieoutput te genereren”, zegt Procée.

Douna wil de Hedelius T7 uitrusten met robotautomatisering. Op dit moment worden er testen uitgevoerd met een grote industriële robot die tot 160 kg kan handelen.

Douna wil de Hedelius T7 uitrusten met robotautomatisering. Op dit moment worden er testen uitgevoerd met een grote industriële robot die tot 160 kg kan handelen.

De Acura 85 heeft een bereik van 900 mm x 850 mm x 700 mm (XxYxZ) en wordt vanuit de Marathon beladen met pallets van 400 x 500 mm. Het maximale beladingsgewicht per pallet bedraagt 370 kg. Douna heeft de machine uitgerust met een krachtige 50 kW spil met een HSK 63 opname en een maximaal toerental van 15.000 min-1. Tevens is er gekozen voor een hogedrukunit van 75 bar en een verzwaarde tafel voor een hoge stabiliteit. Farzanh: “Voor sommige bewerkingen hebben we een hele stabiele machine nodig. Er zijn werkstukken die op een duizendste nauwkeurig bewerkt moeten worden. Met alleen vakmanschap red je dat niet.

Stabiliteit

Bij het diepgatboren bijvoorbeeld is stabiliteit en nauwkeurigheid essentieel. We gebruiken de Acura om gaten met een diameter van 2 mm 120 mm diep te boren. Dankzij de hoge stabiliteit van het bewerkingscentrum in combinatie met de hogedrukkoeling gaat dit perfect. Een ander voorbeeld is een werkstuk voor een klant in de olie- en gasindustrie. Hiervoor boren we doorvoerkanaaltjes met een diameter van 1,2 mm. Soms tot wel 40xD. Op onze andere machines brak met regelmaat de boor, maar met de Acura is het geen enkel probleem. En omdat zowel de bewerkingsmachine als de palletautomatisering allebei van Hedelius komen, is het geheel perfect op elkaar afgestemd. Hierdoor kunnen we proceszeker 24/7 draaien met als resultaat een kortere doorlooptijd en een lagere kostprijs.”

Douna Machinery gaat voor groot en nauwkeurig

Gelijktijdig met de Acura 85 Marathon werd er ook een nieuwe Hedelius T7 in gebruik genomen bij Douna. De T7-2600 is aangeschaft om de capaciteit verder uit te breiden. De machine heeft een bereik van 2600 mm x 750 mm x 695 mm (XxYxZ) waarmee een grote verscheidenheid aan werkstukken bewerkt kan worden. Douna heeft de T7 voorbereid op een geautomatiseerde productie. Op moment van schrijven wordt er getest met een industriële robot die tot 160 kg kan handelen. Daarnaast is de T7 voorbereid op een pendelmodus.

Om de capaciteit te vergroten heeft Douna niet alleen geïnvesteerd in een Acura 85 Marathon, maar ook in een nieuwe Hedelius T7.

Om de capaciteit te vergroten heeft Douna niet alleen geïnvesteerd in een Acura 85 Marathon, maar ook in een nieuwe Hedelius T7.

Voor Procée en Farzanh springen twee eigenschappen er bovenuit: de zwenkkop die heel dicht op de tafel gepositioneerd kan worden en de ergonomische bouwwijze. “Het hart van de spindel bevindt zich in de laagste positie op slechts 200 mm boven de tafel. Dit geeft veel mogelijkheden om werkstukken ook vanaf de zijkant te bewerken. Daarnaast zijn de grote ramen en de goede verlichting aangenaam, en zijn de medewerkers enthousiast over de hoogte van het bed. Zeker voor lange mensen staat het bed op de ideale hoogte.

Verder is de T7 uitgerust met een geïntegreerde NC-draaitafel en een traploos zwenkbare hoofdspindel. Met deze combinatie behoort vijfassig verspanen tot de mogelijkheden. “De T7 maakt een gemengde productie van grote, lange werkstukken en een nauwkeurige vijfassige bewerking mogelijk. Deze flexibiliteit is voor ons ideaal, aangezien we een grote diversiteit aan werkstukken verspanen. Met de twee nieuwe bewerkingscentra zijn we

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Humacs Krabbendam trekt publiek met vijfassers en automatisering

06-12 “Ons open huis was een groot succes”, zegt Salesmanager Bert Versteeg. “Klanten uit het…

Verspanen

Dymato presenteert baanbrekende technologieën

08-11 Röders heeft al zijn expertise samengebracht in het nieuwe RPT600 DSH vijfassige bewerkingscentrum, dat…

Personeel en Opleiding

OOM Awards voor Blozo, Douna Machinery en RiGro Las en Montage

27-09 In de verkiezing van de meest actieve (metaal)leerbedrijven van Nederland gaat de Award naar…

Verspanen

Hedelius zet bewerkingscentra en automatisering centraal op EMO

30-08 Een van de hoogtepunten op de beursstand van Hedelius is de première van de…

Verspanen

NOVA MAX freest astronomische onderdelen vijfassig simultaan

14-06 De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) is het samenwerkingsverband van de sterrenkundige instituten van…

Plaatbewerking

Flexibel in de productie

18-04 Mede daarom is bij SafanDarley in Lochem sinds enkele maanden een Acura 5-assig CNC…

Verspanen

Vijftien drie- en vijfassige bewerkingscentra op Open Huis Hedelius

30-01 Tot de hoogtepunten op het Open Huis van Hedelius behoort de uitbreiding van de…

Verspanen

Hedelius test Marathon RZ multi-pallet opslagsysteem

18-01 De vraag naar zeer productieve automatiseringsoplossingen blijft onverminderd groot. Hoewel de nadruk bij Hedelius…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?