Bauhuis IP vergroot draaicapaciteit

0

Met de investering in een nieuwe draaibank Doosan Puma 600 LM heeft Bauhuis Industrial Partner afgelopen voorjaar een mooie aanvulling op het machinepark in huis gehaald. “We kunnen nu nog beter een totaalpakket met andere producten leveren”, zegt directeur Willem Wessels van de grootverspaner in Goor, “te meer omdat er ook al een grote balanceermachine binnen de Bauhuis Groep aanwezig is.”

De nieuwe draaibank, geleverd door Doosan-importeur Dormac, heeft een draaidiameter van rond 900 mm en een lengte van 3200 mm. De machine is voorzien van een hydraulische bril tot rond 520 mm en een snelwisselklauwplaat met gripklauwen tot rond 900 mm. Hij is in de plaats gekomen van een oude draaibank. Daarmee kon Bauhuis werkstukken met een maximale diameter van 600 à 700 mm draaien. Wessels: “Nu kunnen we dus net een slag groter gaan. We kunnen producten tot 5 ton in deze machine hangen. Hij kan bijvoorbeeld worden ingezet bij de revisie van bruggen, voor het vervaardigen van nieuwe draaipunten.”

Bauhuis Industrial Partner vervaardigt c.q. bewerkt nauwkeurige grote onderdelen voor de maakindustrie. Het bedrijf beschikt zelf over uitgebreide draai- en freescapaciteit en een meetkamer, maar kan ook alle soorten laswerk verzorgen. De complete vervaardiging van een werkstuk of project vindt onder supervisie van de Twentse grootverspaner plaats.

Walsen balanceren
Met de nieuwe draaimachine zegt Wessels meer te kunnen betekenen voor de markt. Dat komt ook door de reeds aanwezige balanceermachine, die grote diameters aan kan, onder meer voor het balanceren van walsen. Bauhuis IP produceert en reviseert deze voor het moederbedrijf Bauhuis, maar ook voor derden. “We kunnen die walsen nu voorbereiden, lassen, draaien, frezen en vervolgens ook zelf balanceren. Dat hoeven we niet meer elders te laten doen.”

Specials en exotische materialen
Zo biedt Bauhuis IP een interessant pakket en dat is volgens Wessels belangrijk, want Nederland wordt steeds meer een land van specials. Het eenvoudige draai- en freeswerk gaat steeds meer naar landen in het oosten van Europa. Een andere ontwikkeling die Wessels ziet is de bewerking van exotische materialen. “Van oudsher bewerken we veel koolstofstalen, maar tegenwoordig komen ook steeds vaker materialen als Inconel, Duplex en gereedschapstalen op ons pad. “Het bewerken daarvan krijgen we steeds beter onder de knie, al hebben we daar nog wel een weg te gaan.”

Bauhuis Industrial Partner, TIV Hardenberg
Stand 495