Bedrijfsleven stort zich op hyperloopontwikkeling

Staalconcern Tata Steel, technologische dienstverlener voor de maritieme industrie Royal IHC en bouwconcern Koninklijke BAM scharen zich achter het Europese hyperloop initiatief van Hardt hyperloop uit Delft. Doel hiervan is het versnellen van de ontwikkeling, het bundelen van kennis en kunde en uiteindelijk toe te werken naar een internationale standaard. Hiervoor hebben de partijen een intentieverklaring getekend.

De hyperloop is een hogesnelheid transportsysteem met buizen die onder lage druk staan waarin capsules met passagiers of vracht kunnen reizen. De luchtweerstand is zo laag dat snelheden van ruim 1000 km/per uur behaald kunnen worden. Hardt uit Delft bouwt samen met nationale- en internationale partners aan de ontwikkeling van deze hyperloop en het bedrijf wordt geleid door vier oprichters, namelijk Tim Houter, Marinus van der Meijs, Mars Geuze en Sascha Lamme. Onder hun leiding won het team van TU Delft in 2017 de hyperloop-wedstrijd van Elon Musk waarna zij Hardt oprichtten. Inmiddels is Hardt uitgegroeid tot een professioneel bedrijf dat op de steun kan rekenen van de overheid en het bedrijfsleven. In meerdere investeringsrondes is meer dan 2 miljoen euro opgehaald. Tata Steel, Royal IHC en BAM zijn belangrijke industriële partners met kennis en ervaring die goed aansluiten bij de ontwikkeling van de hyperloop. Tim Houter, CEO van Hardt hyperloop: “Samen zorgen wij voor een hyperloop die aansluit op de infrastructurele uitdagingen. Het is een blijk van vertrouwen dat het bedrijfsleven hier zo nauw bij betrokken wil zijn. Zij zien de commerciële kansen van de hyperloop.”

Innovatieve manier van reizen
Bouwconcern BAM is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van de hyperloop. Samen met Hardt realiseerde zij eerder de eerste Europese testfaciliteit. Met het tekenen van de intentieverklaring wordt deze samenwerking verder geïntensiveerd. Dit is echt een nieuwe, innovatieve manier van reizen”, zegt Maarten van Raaij, Directeur BAM Infra Rail. “Het lost het probleem op van onze drukker wordende steden. Daarom vinden wij dit bij BAM Infra zo belangrijk. Met deze samenwerking hopen we dat de ontwikkeling ervan in een stroomversnelling komt.”

Verduurzamen van de samenleving
Naast het investeren van kennis leveren Tata Steel en Royal IHC ook een financiële bijdrage aan de ontwikkeling. “Tata Steel investeert in het ontwikkelen van staalsoorten die bijdragen aan het verder verduurzamen van de samenleving”, aldus Hans van den Berg, directeur Tata Steel in IJmuiden. “Met onze hoge sterkte staalsoorten kunnen onze klanten efficiënt energiezuinige producten vervaardigen. De ontwikkeling van een Hyperloop sluit daar naadloos op aan. Een zeer groot deel van de hyperloop infrastructuur bestaat uit staal. Een van de grootste uitdagingen is om de hyperloopbuis en -rails zo efficiënt mogelijk te bouwen. We hebben hier inmiddels technologie voor ontwikkeld en verwachten het gewicht en de kosten te kunnen halveren door een slimmere constructie en door efficiëntere productiemethoden. Wij denken dat deze ontwikkelingen ook breder toepasbaar zullen zijn dan alleen voor de hyperloop.”
Royal IHC uit Kinderdijk stelt haar klanten in staat om complexe maritieme projecten te realiseren, van zeeoppervlak tot oceaanbodem onder de meest uitdagende omstandigheden. “Dit initiatief is een revolutionaire technologische innovatie op het gebied van transportsystemen”, zegt Joti Hakkert, Director IHC Mission Equipment Nederland. “Als IHC gaan wij dan ook graag de samenwerking aan om dit mede mogelijk te maken. Met onze kennis van handling en tunnelling systemen kunnen we er voor zorgen dat de benodigde infrastructuur voor de hyperloop uiterst efficiënt en met zo min mogelijk hinder voor de omgeving kan worden aangelegd.”

Open uitnodiging
Met de start van de samenwerking tussen de vier bedrijven komt de ontwikkeling van de hyperloop in een nieuwe fase terecht. Houter: “De realisatie van de hyperloop vraagt om een breed gedragen support over het te vormen eindproduct. We gaan de beweging dan ook verder uitbouwen en nodigen partijen die mee kunnen werken aan de technologische ontwikkeling en de implementatie uit om mee te werken aan de verdere realisatie.”

Hardt Hyperloop

Staalconcern Tata Steel, technologische dienstverlener voor de maritieme industrie Royal IHC en bouwconcern Koninklijke BAM scharen zich achter het Europese hyperloop initiatief van Hardt hyperloop uit Delft en hebben een intentieverklaring getekend. (Bron: Hardt Hyperloop)

Steeds meer steun
Hardt Hyperloop heeft inmiddels al het vertrouwen van een grote verscheidenheid aan investeerders en partners gekregen. BAM, de Nederlandse Spoorwegen en regionaal investeringsfonds UNIIQ zijn betrokkenen vanaf het eerste moment. Met Busch Vacuümpompen en Systemen en Goudsmit Magnetics Group is ook een samenwerking aangegaan. In februari van dit jaar werd bekend dat een groep investeerders waaronder Paul van Keep, medeoprichter van Exact, Gregory van der Wiel, profvoetballer en medeoprichter van investeringsfonds Block Party en het duurzaam energiefonds Enfuro Ventures 1,25 miljoen euro investeren in de hyperloop.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Delftse studenten realiseren doorbraak in Hyperloop

12-06 Om de effectieve baanwissel te realiseren, is nagedacht over allerlei onderdelen. Celikbas: “Denk aan…

Materialen

Danieli en Tenova gaan basic engineering doen voor Groen Staal-plan Tata Steel

27-05 Danieli is een wereldwijde leverancier van technologie voor de ijzerproductie. Tenova is een pionier…

Materialen

Principeakkoord Tata Steel en Gedia voor levering Zeremis groen staal

28-02 Het Duitse bedrijf ontwikkelt en produceert lichtgewicht structurele carrosseriedelen en chassiscomponenten voor veel toonaangevende…

Materialen

Tata Steel lanceert milieuvriendelijke bezorgservice

13-11 Hiermee kunnen klanten hun zogenaamde scope 3-emissies en andere emissies die verband houden met…

Materialen

Tata Steel gaat in staalproductie CO2-arm zink gebruiken

12-09 De gesloten overeenkomst dekt een aanzienlijk deel van Tata Steel’s zinkbehoefte en stelt bijvoorbeeld…

Materialen

Tata Steel versterkt samenwerking met Wuppermann

28-08 Met het versterken van hun samenwerking onderstrepen de bedrijven hun commitment aan het leveren…

Materialen

Grootse modernisering hoogoven 6 Tata Steel

20-03 “Dit wordt de laatste keer dat we zo’n grootscheepse operatie bij een hoogoven uitvoeren”,…

Toeleveren

Onder de rook van de Hoogovens

27-02 Ontmoet de familie Can. De spanningen lopen de laatste tijd nogal op. Terwijl oma…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV