Behringer zaagautomaten illustreren veranderingen bij Teham Pongers

Metaalgroothandel Teham Pongers in Hengelo verandert steeds meer van een handelsbedrijf in een logistieke dienstverlener van staalproducten. Twee volautomatische zaagmachines van de Duitse fabrikant Behringer, waaronder een dubbele verstekmachine die afgelopen zomer is geleverd door Promatt, spelen hierbij een belangrijke rol.

Teham Pongers. dat ooit begonnen is als een buizenhandel, is tegenwoordig een complete staalleverancier die onder andere stafstaal, balkstaal, platen en blankstaal levert. Ook wordt een groot assortiment roestvast staal gevoerd. “Ons productenpakket heeft zich steeds breder en dieper ontwikkeld en in het bijzonder zijn we sterk gegroeid in blankstaal en speciaal staal”, zegt vestigingsmanager Frans Witteman.

Benno Dieben van Promatt (links) en vestigingsmanager Frans Witteman bij de twee zaagautomaten. Deze machines stellen Teham Pongers in staat de kwaliteit en de leverzekerheid te bieden die de klanten verlangen.

Benno Dieben van Promatt (links) en vestigingsmanager Frans Witteman bij de twee zaagautomaten. Deze machines stellen Teham Pongers in staat de kwaliteit en de leverzekerheid te bieden die de klanten verlangen.

Machinefabrieken en OEM’s

Dat komt vooral doordat de klantenkring zich verder heeft ontwikkeld. Teham Pongers bedient tegenwoordig veel machinefabrieken en OEM’s in Oost-Nederland. Die verkiezen niet meer zelf te zagen, maar laten dat over aan hun materiaalleverancier. Wel wensen zij daarbij de zekerheid van goede kwaliteit en tijdige levering van de zaagstukken. Teham Pongers is erop ingericht om daaraan te kunnen voldoen: op tijd, op maat en compleet leveren.

Hoge repeteernauwkeurigheid

Teham Pongers beschikte al sinds eind jaren negentig over een zaagmachine van Behringer, maar de groeiende vraag naar gezaagd materiaal maakte de komst van een nieuwe zaag noodzakelijk. De oude machine zaagde tot een diameter van 320 mm, terwijl klanten regelmatig zaagwerk vroegen tot 400 mm. En toen Teham Pongers een rondvraag deed, bleek het overgrote deel van de klanten ook weleens 500 mm nodig te hebben. Dus plaatste Promatt in 2018 een Behringer HBE 511 Automaat. Deze zaagt rechte sneden tot 510 mm diameter.

De keus viel opnieuw op Behringer op basis van de goede ervaringen met dit merk. De machines van de Duitse fabrikant zagen snel en met een hoge (repeteer)nauwkeurigheid alle materialen, bijvoorbeeld ook hoogsterktestaal in geslepen uitvoering. Deze repeteernauwkeurigheid heeft Teham Pongers nodig om de kwaliteit en de leverzekerheid te bieden die de klanten verlangen.

De Behringer HBE 320/523 GA verstekautomaat is een dubbele verstekmachine die het materiaal (tot een maximale afmeting van 320 mm) automatisch aanvoert en in verstek zaagt.

De Behringer HBE 320/523 GA verstekautomaat is een dubbele verstekmachine die het materiaal (tot een maximale afmeting van 320 mm) automatisch aanvoert en in verstek zaagt.

Dubbel verstekzagen

De komst van de nieuwe zaagautomaat zorgde direct voor een groei van het zaagwerk voor tal van klanten in de verspaning. Er kwam zoveel werk dat één machine het al snel niet meer aan kon. Bovendien kwamen er ook vragen van las-, carrosserie- en constructiebedrijven om materiaal in verstek te zagen. Daarom is afgelopen zomer een Behringer HBE 320/523 GA verstekautomaat geïnstalleerd. Dit is een dubbele verstekmachine die het materiaal (tot een maximale afmeting van 320 mm) automatisch aanvoert en in verstek zaagt.

Ketenintegratie

Met deze nieuwe uitbreiding van het zaagpark werpt Teham Pongers zich steeds meer op als ketenpartner en verlengstuk van zijn klanten. De machine is voorzien van een uitgebreide besturing met koppeling naar de werkvoorbereiding én naar de klant. De klanten kunnen de tekeningen voor de verstekmachine elektronisch aanleveren, waarna de machine deze gemakkelijk inleest. Witteman: “We bouwen tekeningpakketten van OEM’s op, slaan deze op onze server op en lezen ze in als er een repeterende order komt.

De zaagstukken die we leveren kan men direct in de freesbank of lasmal zetten. We zorgen voor specifieke transport verpakkingen, zodat de zaagdelen makkelijk naar de machine kunnen worden gebracht en eventueel direct door een robot kunnen worden opgepakt. Inkooporders en werkordernummers van onze klanten worden op labels op de pallets meegeleverd. We hebben een drievoudige kwaliteitscontrole ingebouwd. Zo heeft de klant geen omzien meer naar de aanvoer voor zijn machines en wordt in de keten geen overbodig dubbel werk meer verricht.”

Uitdagingen

Om op deze wijze te kunnen opereren is een goede procescontrole noodzakelijk. Hier steekt Teham Pongers dan ook veel energie in. Ook het goed managen van de werkvoorraad is een uitdaging die voortdurend aandacht krijgt. “Ons motto is: wij hebben uw materiaal op voorraad voordat u het nodig hebt”, zegt Witteman. “Een paar dagen voordat een fabriek met een order begint, leveren wij aan. Hiertoe monitoren wij het materiaalgebruik bij onze klanten nauwkeurig.”

Dit soort ontwikkelingen is al een tijd in een stroomversnelling door digitalisering en automatisering bij Teham Pongers en zijn ketenpartners. “We kijken ook nadrukkelijk naar de koppeling van ons ERP-systeem met de systemen van de klanten, waardoor het dubbel invoeren van gegevens verdwijnt, de kans op fouten afneemt en orders nog sneller kunnen worden uitgevoerd.”

Zo gaan de ontwikkelingen steeds verder en dat past helemaal in de geschiedenis van het familiebedrijf. Op het terrein van Teham Pongers is nu nog 6000 vierkante meter vrij. “Er is plaats genoeg voor de verdere ontwikkeling van onze plannen, waarvoor binnen de O. de Leeuw Groep, waarvan wij deel uitmaken, gelukkig altijd ruimte bestaat”, besluit Witteman.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Automatisering zaagproces is zoeken naar een optimum

24-05 ‘Fit for future’ was de slogan waarmee Behringer haar gasten onlangs op het driedaagse…

Verspanen

Hoffmann-Metalcare gastheer van Everising dealers

18-10 Met verkooppunten in België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Roemenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië,…

MetavakNieuws

Promatt ziet grote zaagprojecten aantrekken

25-09 Samen met enkele collega’s, onder wie Henk Brinkman, bemande Dieben begin september de stand…

Plaatbewerking

Semi-automatisch magazijn systeem Upmoviom nu ook voor plaat

15-02 Het Upmoviom systeem is ideaal voor de opslag van langgoed voor de staalhandel en …

Verspanen

Metaaldraaierij Lanting klaar voor een goed 2021

11-01 Lanting is in 1990 voor zichzelf begonnen met een metaaldraaierij. In de loop der…

Verspanen

Promatt houdt showroomuitverkoop

26-10 De gebruikelijke demodagen met een aantrekkelijk randprogramma zitten er dit jaar even niet in,…

Verspanen

Eenvoudig volautomatisch zagen

01-10 In deze tijd van steeds verdergaande automatisering wordt ook steeds meer aandacht besteed aan…

Verspanen

Ponsen Trading al 25 jaar in de markt

30-09 Ponsen Trading in Oudenbosch heeft in zijn 25-jarig bestaan meer dan tien officiële dealer-…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema