Besten Machines importeur van Haco

Besten Machines is sinds 1 februari officieel de Nederlandse importeur van de Belgische machinefabrikant Haco. Voor de machineleverancier in het Overijsselse Haarle is dit een belangrijke stap. Het leveringsprogramma wordt hierdoor uitgebreid met (grote) CNC-kantbanken en scharen en lasersnijmachines voor plaat- en buismateriaal. “De kracht van deze samenwerking met Haco is dat we machines van Europese topkwaliteit kunnen leveren met een uitstekende service erbij”, zegt Ron Besten. “We kunnen onze klanten nu echt oplossingen bieden.”

De combimachine HFL-E voor het lasersnijden van platen én buizen en kokers.

Haco is van oudsher een bekende naam in de Nederlandse metaalbewerkingsindustrie. Er zijn hier duizenden machines van de Belgische producent operationeel. Maar waar Haco momenteel nu precies voor staat, is niet helemaal duidelijk. Het merk is in Nederland jarenlang vertegenwoordigd door een eigen dochterbedrijf, dat maar mondjesmaat aan de weg heeft getimmerd. “Wij gaan echt werken aan het beeld van Haco”, vertelt Ron Besten. “We zullen aan de Nederlandse metaalsector duidelijk maken dat Haco kwalitatief uitstekende machines bouwt met hoogwaardige software en gebruiksvriendelijke besturingen. Ons uiteindelijke doel is dat Haco weer een grote naam wordt in ons land.”

Professionalisering

Besten Machines heeft in het recente verleden al wat service en reparaties gedaan voor Haco. Af en toe werd er zelfs wel eens een schaar of een kantbank verkocht. Twee jaar geleden heeft Ron Besten al eens gesprekken gevoerd met het Belgische moederbedrijf om de Nederlandse vertegenwoordiging op zich te nemen. Maar toen had hij het gevoel dat zijn bedrijf daar nog niet klaar voor was. “Nu zijn we dat wel. Besten Machines is de afgelopen jaren geprofessionaliseerd. Er zijn enkele nieuwe mensen bijgekomen, waardoor we nu een goed team van negen personen hebben. Vanwege de komst van Haco wordt dit per direct uitgebreid met een buitendienstman en op korte termijn een extra monteur. Eind dit jaar verwachten we flink gegroeid te zijn met personeel.”

Veel basiskennis

Ron Besten is ooit met zijn bedrijf begonnen als een machinehandel voor particulieren, zzp’ers en kleine bedrijven. Daar was het machineprogramma, dat hoofdzakelijk bestond uit conventionele en gebruikte machines, ook op afgestemd. Daarnaast leverde Besten Machines allround service en onderhoud, diensten en producten op het gebied van machineveiligheid, NEN-3140 en Arbo-checks en lengtemeet-/opduwsystemen. “We hebben een goede naam opgebouwd op het gebied van service en beschikken over heel veel basiskennis, onder meer van scharen en kantbanken. Daarmee ligt er een gezonde basis voor een succesvolle samenwerking met Haco.”

Het nieuwe importeurschap is een belangrijke ontwikkeling voor Besten Machines. De behoeften van de markt zijn veranderd. Het bedrijf bedient nog steeds haar traditionele klantenkring, maar die verlangt inmiddels meer dan conventionele en gebruikte machines. Veel van die klanten zijn sterk gegroeid. Het zijn nu bijvoorbeeld constructiebedrijven met vele tientallen medewerkers. Ze hebben een andere machinebehoefte dan vroeger en investeren in grotere CNC-machines en automatisering. Met het omvangrijke programma van Haco kan Besten aan dit soort klanten oplossingen bieden. “We kunnen samen kijken wat ze willen maken en daar efficiënte oplossingen voor aandragen. Daarbij krijgen ze dan de service die ze van ons gewend zijn. Ook alle bestaande Haco klanten en nieuwe klanten kunnen we op deze manier bedienen.”

Haco bouwt onder andere een groot programma hydraulische kantbanken met 2100-6000 mm zetlengtes en tonnages van 75-400 ton. Daarnaast zijn er specials leverbaar.

Haco bouwt onder andere een groot programma hydraulische kantbanken met 2100-6000 mm zetlengtes en tonnages van 75-400 ton. Daarnaast zijn er specials leverbaar.

Interessant machineprogramma

Haco beschikt over een interessant machineprogramma. Zo zijn er onder meer verschillende modellen hoogwaardig afgewerkte scharen beschikbaar in 2050-6020 mm kniplengte en 6-32 mm knipdikte. Het meest verkochte model is de TS, die al sinds 2000 wordt gebouwd volgens hetzelfde basissysteem en in de loop der jaren met steeds betere besturingen en software is uitgerust.
Ook bouwt Haco een groot programma hydraulische kantbanken met 2100-6000 mm zetlengtes en tonnages van 75-400 ton. Daarnaast zijn er specials leverbaar. Ron Besten noemt Haco een koploper op het gebied van kantbanken. “Ze hebben een mutingpoint van 1,5 à 2 mm. Iedere kanter weet wat dat zegt over de kwaliteit van een kantbank. Haco bereikt dat door haar kennis van hydrauliek, haar eigen hoogontwikkelde software en het gebruik van goede componenten.”
Daarnaast zijn er de fiberlasers. In het programma zitten vlakbedlasers, buislasers en de combimachines HFL-E voor het snijden van platen én buizen en kokers. Ze kunnen worden geleverd met laserbronnen van 1 tot 15 kW en beschikken over gelaste frames die in de oven zijn uitgegloeid voor extra stevigheid. Bijzonder is ook Haco’s eigen systeem waarmee de overdruk in de cabine wordt geregeld, waardoor alle stof en rommel direct wordt afgezogen. Tevens kan Besten Machines Haco plasmasnijmachines leveren en ponsmachines die onder de merknaam Kingsland op de markt worden gebracht.

Hoogwaardige software

“Haco denkt goed na over de machines die het ontwikkelt en heeft veel aandacht voor details”, aldus Ron Besten. “En ze zijn erg sterk in besturingen en software.” Dat is te danken aan de Belgische softwarespecialist Robosoft, een van de vele dochterbedrijven van Haco. Het is feitelijk de engineeringafdeling die de software en de besturingen voor de machines ontwikkelt. “Met die software-ontwikkeling gaan ze heel ver. Ze maken niet alleen de besturing voor een eenvoudige CNC-schaar, maar ook voor robotcellen en geautomatiseerde productiesystemen. Daarvoor ontwikkelen ze software die niet alleen de machines van Haco zelf, maar ook de robots en de andere machines in zo’n systeem aansturen. Zo krijg je systemen waarin alle onderdelen perfect op elkaar zijn afgestemd, en daarmee zeer efficiënte productieprocessen. Ook dit is een markt die wij zeker kunnen en willen bedienen.”
Al met al is het importeurschap van Haco voor Besten Machines een prachtige uitdaging, die grote kansen biedt. “We gaan Haco weer die positie op de Nederlandse markt bezorgen, die het verdient”, besluit Ron Besten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Besten Machines versterkt onderhoudsaanbod

13-07 “Noem het maar APK-keuringen”, zeggen Ron Besten en Rutger Blankenspoor, die blij verrast zijn…

Plaatbewerking

Amada scoort met ATC-kantbanken voor middenklasse

16-06 Na het succes van de ATC-machines, waarvan er wereldwijd meer dan 1000 zijn geïnstalleerd,…

Plaatbewerking

Hoekman RVS investeert in 30 kW Eagle fiberlaser

06-05 Volgens Gert Hoekman zal deze investering een nieuwe dynamiek en andere werkwijze in het…

Plaatbewerking

RVS-specialist Dumaco Woerden blinkt uit in XXL productie

25-04 De (internationale) markt kent Dumaco Woerden ook wel als ReviconBarosta. Revicon is van oudsher…

Plaatbewerking

Automatiseren in eigen tempo

19-04 Dit modulaire aspect was goed te zien bij alle drie automatiseringsoplossingen die centraal stonden…

Plaatbewerking

Besten dealer van Senfeng fiberlasers

13-04 Besten Machines is sinds enkele jaren de officiële vertegenwoordiger in Nederland van de Belgische…

Plaatbewerking

Zantech kan eindelijk feestje vieren

28-03 Op de uitnodigingskaart voor de festiviteiten wordt dan ook melding gemaakt van het 37-jarig…

Plaatbewerking

Dumaco Kampen pakt groeikansen

15-03 Zo is recent een nieuw lasersnijsysteem geïnstalleerd en is de complete productie voor een…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X