Bonden hervatten stakingen voor cao metalektro

84

FNV Metaal hervat de stakingen voor een goede cao metalektro. Donderdag en vrijdag starten regionale estafettestakingen. Donderdag start Noord-Brabant met een 24-uursstaking, vrijdag neemt Limburg het stokje over met eveneens een staking van een etmaal.

In Noord-Brabant leggen metaalwerkers van onder andere DAF, diverse VDL-bedrijven en ASML het werk neer. In Limburg doen medewerkers van onder andere VDL Nedcar en Laura Metaal mee.

Toekomstbestendige cao
Voor de zomervakantie is er al door meer dan 10.000 metaalwerkers gestaakt voor een goede cao en tegen de – in de ogen van de bonden – afbraakplannen van de werkgevers. Inzet van FNV Metaal is een goede cao voor de medewerkers bij de talloze grootmetaalbedrijven. De bonden eisen een toekomstbestendige cao, met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een vloer van duizend euro en goede voorstellen om hun werk en privé te kunnen combineren.

Generatiepact
Onderdeel van de eisen van de bonden is ook een generatiepact, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen daardoor juist gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. Daarnaast stellen de bonden nog vele andere maatregelen voor duurzame inzetbaarheid van de metaalwerkers. Ook moet er een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering en de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers moeten gelijk zijn.

De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, zoals DAF, VDL, ASML, Fokker, Stork, Siemens en Scania.