Bouw Advanced Manufacturing Center in Enschede gestart

Met een eerstesteenleggingsceremonie is de bouw van het Advanced Manufacturing Center in Enschede van start gegaan.

De eerste steen voor Advanced Manufacturing Center (AMC) is 3D-geprint, hetgeen symbolisch is voor wat het AMC gaat doen: Industrie 4.0 aanjagen.

Vertegenwoordigers van de Universiteit Twente en het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing (FIP-AM@UT) luidden hiermee de bouwfase in van de nieuwe kantoor- en industriële testomgeving. De ceremonie werd georganiseerd door Kennispark Twente op de locatie van de toekomstige thuisbasis van FIP-AM@UT. Het is de bedoeling dat het complex eind 2022 klaar is en voldoende ruimte biedt aan 50 medewerkers.

Industriële testfabriek

Het evenement was een mijlpaal voor het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing. De nieuwe locatie biedt veel meer ruimte dan de bestaande locatie op de campus van de Universiteit Twente en bovendien essentiële kansen om de zichtbaarheid in en buiten de regio te vergroten. Deze nieuwe locatie zal bovendien de beschikking hebben over een zogenaamde testfabriek, een industriële testfaciliteit, die speciaal is ontworpen om geavanceerde Industrie 4.0-oplossingen te demonstreren aan de industriepartners.

Industrie 4.0 operationeel demonstreren

De testfabriek wordt een state-of-the-art ‘leerfabriek’, volledig operationeel, met de meest up-to-date productiesystemen en advanced manufacturingconcepten en -technologieën. Dit creëert een perfecte omgeving om Industrie 4.0 operationeel te demonstreren. Het pand zal bestaan uit zo’n 1000 vierkante meter aan kantooroppervlak, verdeeld over vier verdiepingen, en een testproductiefaciliteit van 925 vierkante meter. Er is gekozen voor een royale opzet met voldoende ruimte voor groei.

De nieuwe locatie is ook symbolisch: de ligging tegenover de hoofdingang van de universiteitscampus laat duidelijk zien dat ze nog steeds een integraal onderdeel zijn van de Universiteit Twente, terwijl er ook verbinding wordt gemaakt met de industrie en de omgeving daarbuiten.

Agile en flexibel werken

Prof. dr. Ian Gibson, een van de directeuren van FIP-AM@UT, lichtte toe dat de plannen voor het Advanced Manufacturing Center (AMC) de waarden en doelen van de organisatie weerspiegelen en in de praktijk brengen. “Hightechapparatuur en intelligente digitale technologieën maken agile en flexibel werken mogelijk. In combinatie met onze cultuur van streven naar uitmuntendheid en optimale samenwerking, kunnen we werkplekconcepten creëren die out-of-the-box denken aanmoedigen om impactvolle oplossingen voor onze klanten te stimuleren.”

De komende jaren zal het AMC steeds verder op zoek gaan naar nieuwe manieren om studenten in de organisatie te integreren, waardoor ze zich verder kunnen ontwikkelen in een breed scala van industriële en technologische sectoren. Een primair doel van het FIP-AM@UT is om sterkere partnerschappen te creëren in de regio en praktische en kosteneffectieve oplossingen voor de productiesector te realiseren. Met dit in het achterhoofd verwacht het AMC uit te groeien naar meer dan 40 fulltime medewerkers.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Fraunhofer en Salzgitter bouwen staalfabriek om voor klimaatneutrale staalproductie

04-12 Staal heeft veel nuttige eigenschappen en wordt aangetroffen in vrijwel alle producten waarbij sterkte…

Verbinden

Digitalisering verbindingstechniek maakt autoproductie duurzamer

28-06 Fronius was voor de zevende keer host van deze conferentie. Deskundigen op het gebied…

Toeleveren

Hannover Messe ideale showcase voor Industrie 4.0

17-04 Industrie 4.0 is een overkoepelend merk dat sensorfabrikanten, automatiseringsbedrijven, roboticabouwers, softwareproducenten en gebruikers groepeert.…

Transport en Logistiek

Handvatten voor inzet AGV’s en mobiele robots

20-03 Integratie van AGV’s (automatisch geleide voertuigen) en mobiele robots leidt tot betere benutting van…

3D

Moeilijk te lassen materiaal printen met EHLA 3D

15-02 Al tientallen jaren domineren twee laserprocessen het printen en coaten van metalen onderdelen. De…

Verspanen

Slijtage voorspellen van frezen en bitjes

01-02 Het vervangen van versleten gereedschappen zoals frezen en bitjes is voor metaalbewerkingsbedrijven één van…

3D

Twee productielijnen voor industrieel 3D-printen

21-12 In Berlijn en Georgensgmünd heeft het team onlangs metalen componenten geproduceerd met 3D-printen, wat…

3D

3D-printer maakt gepersonaliseerde vingergewrichtsimplantaten dankzij AI

02-12 Wanneer vingergewrichten inflexibel worden, bijvoorbeeld na een sportongeval of als gevolg van reumatoïde artritis,…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV