Bouw MAKE Center van start

Op de Tech Campus van ROCMN in Nieuwegein is begonnen met de bouw van het MAKE Center. In deze praktijkhal zullen studenten, docenten en vakmensen van bedrijven uit de regio samen komen, samen werken én van elkaar leren.

Circa 50 genodigden van ROC MN, OBM, Metaalunie, provincie Utrecht, gemeente Nieuwegein en techniekorganisaties in de regio waren aanwezig  bij het slaan van de eerste paal, die eigenlijk de laatste paal was. De freesmachine stond zelfs al klaar om door te gaan naar de volgende klus. Om de geluidsoverlast voor studenten en omwonenden te beperken én sneller te kunnen bouwen, is ervoor gekozen de heipalen in de grond te frezen.

Gelukkig was een fotomoment op de bouwplaats nog net mogelijk met Jan van Walraven en Johan Spronk, bestuurders van MAKE Center en respectievelijk voorzitter Raad van Commissarissen OBM en voorzitter College van Bestuur ROCMN. Met het overhandigen van een gefreesde aluminiumplaat als ‘1e steen’ van het MAKE Center als symbool, werd het huwelijk tussen ROC Midden Nederland en OBM Midden Nederland bevestigd.

Goed opgeleide vakmensen

Met deze praktijkhal wil MAKE Center diverse doelen realiseren. Dat is allereerst het verminderen van de schaarste aan goed opgeleide vakmensen en het zorgen voor een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Ook maakt de nieuwe praktijkhal het mogelijk met grote flexibiliteit deel te nemen aan snelle technologische ontwikkelingen in het vakgebied. Er zullen ook trainingen (bij- en nascholing) voor werknemers worden gegeven.

Daarnaast zal het MAKE Center opleidingen minder conjunctuurgevoelig maken door in eerste instantie de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL), maar indien nodig ook de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) aan te bieden. Ook zal het nieuwe centrum goede mogelijkheden bieden voor omscholing naar een baan in de maakindustrie. Op den duur komen er ook opleidingen op hbo-niveau (Associated Degree en bachelor), alsmede oriëntaties voor PO- en VO-leerlingen en uitvoering van technische keuzevakken (PIE).

Machines

Er is al een inventarisatie gemaakt van de (specificaties van de) machines waarmee in het MAKE Center gewerkt zal worden. De leerbedrijven zullen mede zorgdragen voor de outillage. De komende maanden zal dit verder in kaart worden gebracht en zullen deze machines worden geleverd, zodra dit kan. Eind februari 2021 zal het MAKE Center officieel worden geopend.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Style draait en freest op METAVAK

27-09 Style zal twee populaire machines presenteren op METAVAK: de 510 draaibank en de BT1500…

Personeel en Opleiding

Belangrijke subsidie voor MAKE Center

28-04 Het ‘state of the art’ praktijkcentrum, een samenwerkingsverband van ROC Midden Nederland en OpleidingsBedrijf…

Personeel

Elke week les in robotica

03-09 Zestien leerlingen van het voortgezet onderwijs krijgen vanaf 12 september wekelijks robotica les op…

Personeel en Opleiding

Vakcentrum Maakindustrie biedt praktijkonderwijs aan

03-07 ROC Midden Nederland en OBM (OpleidingsBedrijf Metaal) Midden Nederland hebben een intentieverklaring ondertekend die…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV