Vakcentrum Maakindustrie biedt praktijkonderwijs aan

ROC Midden Nederland en OBM (OpleidingsBedrijf Metaal) Midden Nederland hebben een intentieverklaring ondertekend die leidt tot de oprichting van het Vakcentrum Maakindustrie. Dit moet hét opleidingscentrum worden voor iedereen die bij de maakindustrie betrokken is.

“Het wordt een organisatie verbonden met de bedrijven uit de maakindustrie, werkend vanuit een bedrijfscultuur en opererend op basis van de marktvraag vanuit een praktijkgerichte filosofie”, zegt Ronald den Butter directeur OBM Midden Nederland, in 2007 opgericht voor en door de regionale metaalbedrijven met een opleidingsvraag.

Praktijkgerichte leeromgeving
Het onderwijs dat gegeven wordt op het Vakcentrum Maakindustrie sluit aan op actuele ontwikkelingen in het werkveld en wordt vormgegeven door een praktijkgerichte leeromgeving; het schoolse leren wordt verbonden en verweven met het leren in de beroepspraktijk. Het leren tijdens het werken wordt direct verknoopt met kennis. Leerlingen worden in het Vakcentrum vertrouwd gemaakt met de technieken van morgen en kunnen zodoende een bron van innovatie in de bedrijven worden waar ze na en tijdens hun opleiding zullen gaan werken. Het Vakcentrum Maakindustrie biedt kwalificerende mbo-opleidingen aan, zowel in de bol als bbl. “Ik noem het een unicum dat de opleidingen op deze manier perfect aansluiten bij de behoefte en het profiel van de leerling. De ene leerling wil nu eenmaal liever de bbl-variant en de andere de bol-variant, leidend tot hetzelfde diploma. Je kunt, als leerling, meestal niet op deze manier kiezen, omdat of het een of het ander wordt aangeboden”, zegt Anne Marie Heij, Beleidssecretaris Onderwijs van Koninklijke Metaalunie. Metaalunie heeft de OBM’s in Nederland opgericht.

Visitekaartje
De activiteiten van het Vakcentrum zijn continu gericht op het voldoen aan de vraag naar voldoende vakmensen en up-to date opgeleide jongeren. De bedoeling is dat jongeren worden opgeleid in een bedrijfscultuur in het vakgebied met een gekwalificeerde (mbo) uitstroom naar de arbeidsmarkt.
“Het Vakcentrum is het visitekaartje naar potentiële werknemers voor de maakindustrie en zorgt voor de huidige en toekomstige instroom op de arbeidsmarkt”, aldus Paul van Maanen, voorzitter CvB ROC Midden Nederland “Alle leerroutes zijn logisch op elkaar afgestemd waardoor elke deelnemer op basis van zijn startniveau kan instromen en direct kan opstromen naar elk hoger niveau. We bieden verschillende keuzemogelijkheden voor en maatwerk aan studenten. Zoals bijvoorbeeld opleidingstrajecten voor havisten via bijvoorbeeld AD’s (associate degree). In het kader van het thema een leven lang ontwikkelen is ook het opleiden van werknemers via gekwalificeerde cursussen en trainingen mogelijk.”

Koppeling met bedrijven
De koppeling met het bedrijfsleven vormt het fundament van het Vakcentrum en levert als enorm voordeel op dat het onderwijs nauw aansluit op dat wat de markt wenst. “Vakmensen uit de praktijk werken nauw samen met docenten door middel van bijvoorbeeld gastlessen en docentstages”, zegt Robert Koch, directeur Tech Campus. “Voor de ontwikkeling van curriculum, bepalen van investeringen en dergelijke zullen commissies worden ingesteld, bestaande uit vertegenwoordigers van bedrijven en docenten. Verder zal het Vakcentrum beschikken of gebruikmaken van up to date machines en apparatuur. De stakeholders zijn bereid daarin te investeren. Samenwerking met leveranciers wordt daarbij nagestreefd.”

Vooralsnog wordt voor het Vakcentrum Maakindustrie de Tech Campus van ROC Midden Nederland aan de Harmonielaan in Nieuwegein verkozen als vestigingslocatie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

€ 10.000 voor Walhallab

13-03 Op 20 januari van dit jaar nam Fried Kaanen afscheid als voorzitter van de…

Toeleveren

Kennisprogramma Maakindustrie Expo breidt uit

08-03 Ook komt er op de eerste beursdag een avondprogramma met TNO en is er…

Bedrijf en Economie

Metaalunie vraagt aandacht voor productie-innovatie in Tweede Kamer

15-02 “De overheid moet concreet de kansen van productie-innovatie voor MKB-maakbedrijven, zeker in relatie tot…

Bedrijf en Economie

Lobbysucces Metaalunie: Omgevingswet verder uitgesteld

30-01 De minister wil dan wel een snel invoeringsbesluit nemen, zodat er duidelijkheid is over…

Verbinden

Productief en spatvrij lassen met lage warmte-inbreng

24-01 Bij het robotiseren van een lasproces kunnen niet alleen de werkzaamheden door een robot…

Bedrijf en Economie

Staande ovatie en koninklijke onderscheiding voor Fried Kaanen

23-01 De nieuwjaarsbijeenkomst van de Metaalunie in de Woonindustrie in Nieuwegein stond volledig in het…

Bedrijf en Economie

MKB-metaal ziet sterk herstel binnenlandse orders

16-01 Met uitzondering van de buitenlandse orderpositie geeft de MKB-maakindustrie aan dat het zich in…

Personeel en Opleiding

4 Miljoen voor arbeidsmarktprojecten MKB-maakindustrie

14-12 Metaalunie, de vakbonden FNV, CNV en De Unie, aanpalende organisaties en het opleidingsfonds OOM…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen