Belangrijke subsidie voor MAKE Center

Het MAKE Center in Nieuwegein, dat op 30 september wordt geopend,  krijgt van het ministerie van OCW de volledige subsidie die is aangevraagd uit het Regionaal Investeringsfonds (RIF) mbo.

In het MAKE Center wordt de aansluiting van onderwijs op bedrijfsleven vormgegeven met de inrichting van een ‘state of the art’ praktijkcentrum.

Het ‘state of the art’ praktijkcentrum, een samenwerkingsverband van ROC Midden Nederland en OpleidingsBedrijf Metaal Midden Nederland, is één van de tien mbo-instellingen, die in totaal 9,7 miljoen euro krijgen om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren.

Simuleren van ‘maakpraktijk’

In het MAKE Center wordt de aansluiting van onderwijs op bedrijfsleven vormgegeven met de inrichting van een ‘state of the art’ praktijkcentrum. Hierin wordt de ‘maakpraktijk’ gesimuleerd en gewerkt aan opdrachten uit het bedrijfsleven in de regio, van onderzoek tot en met oplossing. Op deze manier worden studenten optimaal voorbereid op het werken in de maakindustrie en sluit het onderwijs goed aan op de behoeften vanuit het bedrijfsleven.

Daarnaast wordt door samenwerking door bedrijfsleven en onderwijs in het MAKE Center kennisdeling en een leercultuur binnen de aangesloten bedrijven gestimuleerd. Met het MAKE Center realiseren de partners een optimale aansluiting van het technisch onderwijs op de maakindustrie, waarin de partners een brug slaan van vo naar mbo naar hbo en leven lang ontwikkelen stimuleren en faciliteren.

Hybride leeromgeving

De zogeheten RIF-toekenning is gericht op de volgende activiteiten: inrichten hybride leeromgeving met docenten vanuit het bedrijfsleven; het implementeren van onderzoekend vermogen, digitale vaardigheden en ondernemende vaardigheden in het curriculum; doorlopende leerlijn/ leven lang ontwikkelen in de metaalsector; professionalisering van het team van docenten en praktijkbegeleiders om de samenwerking te optimaliseren.

Nieuwe machines

Het MAKE Center is in februari opgeleverd en wordt momenteel helemaal ingericht. In de praktijkhal zijn de nieuwste technieken verwerkt. Zo krijgt MAKE vloerverwarming boven en beneden, een (zichtbare) warmtepomp, luchtbehandeling/kanalen, ledlampen, in elke kolom elektra inclusief krachtstroom, één bovenloopkraan, veel lichtinval door de grote ramen, prachtige techniekvisuals, 16 bronnen voor warmte/koude opslag van water en geluidswerende wanden. Tot september worden de nieuwe machines geplaatst.

Doel is een veelzijdig en modern machinepark om de studenten vertrouwd te maken met de recente ontwikkelingen in de maakindustrie. Innovatie en duurzaamheid staan centraal. MAKE krijgt moderne CNC-machines aangevuld met cobotisering, robotisering, automatisering en digitalisering. Ook zal er aandacht zijn voor sensortechnologie en productiecellen zodat het MAKE Center de praktijk van de moderne maakindustrie benadert. Doelstelling is dat in september 80% van de machines er staat en dat deze ook operationeel zijn.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Style draait en freest op METAVAK

27-09 Style zal twee populaire machines presenteren op METAVAK: de 510 draaibank en de BT1500…

Personeel en Opleiding

Bouw MAKE Center van start

21-09 Op de Tech Campus van ROCMN in Nieuwegein is begonnen met de bouw van…

Personeel en Opleiding

Vakcentrum Maakindustrie biedt praktijkonderwijs aan

03-07 ROC Midden Nederland en OBM (OpleidingsBedrijf Metaal) Midden Nederland hebben een intentieverklaring ondertekend die…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?