Brink Plaatbewerking schroeft werkvoorbereidingstijd enorm terug

0

Bij Brink Plaatbewerking in Lunteren gebeurt het vaak dat er ’s morgens een vraag binnenkomt en er ‘s middags al wordt geleverd. Dat kan op basis van een schetsje of een product dat iemand gewoon meeneemt. “Wij pakken alles aan”, zegt Patrick van den Brink. Snelheid en efficiëntie is voor ons dus belangrijk, zowel in de werkplaats als op de werkvoorbereiding.” De werkvoorbereidingstijd is onlangs flink teruggeschroefd met PROfirst CADCAM.

Evert van den Brink, de vader van Patrick, is ruim vijftien jaar geleden begonnen met Brink als producent van sierhekwerk en paardenstalinrichtingen. Na verloop van tijd kwam er steeds meer vraag naar plaatwerk. Uit die vraag is Patrick begin 2014 gestart met Brink Plaatbewerking. Het bedrijf beheerst het totale bewerkingsproces, van simpel snijwerk tot en met het snel en efficiënt maken van een eindproduct. Brink Plaatbewerking houdt zich bezig met lasersnijden, knippen, kanten, zetten, lassen en poedercoaten en bewerkt zowel staal, roestvaststaal als sendzimir.

Nieuw Gelada verblijf
Brink gebruikt zijn kennis van het maken van paardenstallen op meerdere terreinen. Zo is voor Diergaarde Blijdorp een mooi binnenverblijf voor Okapi’s ontwikkeld en gebouwd. Toen er vorig jaar een nieuw binnenverblijf voor de Gelada’s moest komen, werd ook de deskundigheid van Brink ingeroepen. Dergelijke projecten zijn enorm uitdagend en een prachtig voorbeeld van de mogelijkheden van plaat- en constructiewerk in de praktijk.
Patrick van den Brink, die de plaatbewerkingstak runt, heeft geleerd voor constructie bankwerker en het lasersnijden en zetten was dus helemaal nieuw voor hem. Hij heeft alles in de praktijk geleerd, zoals dat zo vaak gaat in een echt familiebedrijf. Inmiddels draait het bedrijf goed en komen er door mond-tot-mond reclame regelmatig nieuwe klanten bij. “De kracht van ons bedrijf zijn de korte levertijden, snelle service en hoge kwaliteit. We werken voor het bedrijf van mijn vader, maar inmiddels ook voor bedrijven die actief zijn in winkelinrichting, machinebouw, automotive en agrarische sector. We produceren zowel prototypes en enkel stuks als kleine series.”

Door het PROfirst CADCAM pakket programmeert Patrick van den Brink nu veel sneller dan voorheen. “Ik ben van 8 uur programmeren per dag naar 1,5 uur gegaan.”

Aanschaf lasersnijmachine
Primoteq leverde een Bystronic Bylas 1,5 kW. “Voor ons was alles nieuw”, vertelt Patrick. “Bij de machine zat software en daarmee zijn we aan de gang gegaan. Met programmeren had ik geen ervaring, maar ik vond sommige dingen wel behoorlijk lang duren. Daarnaast was het Engelstalig, wat het niet altijd makkelijk maakte om iets te vinden. Op een gegeven moment, zeker in drukke tijden, liep ik gewoon vast en zat ik vaak in de avonduren te programmeren.”

Kennismaking met Widenhorn
Op de vakbeurs METAVAK leerde Patrick Widenhorn kennen. “Eerst hebben we een aanvraag gedaan voor nozzles en laserlenzen want die waren een stuk goedkoper dan waar we ze altijd kochten. De kwaliteit bleek ook heel goed. Voor onze machine zijn de onderdelen die we bestellen altijd op voorraad en de volgende dag in huis. Dat gaf ons een goed gevoel om ook eens de software te bekijken die Widenhorn biedt. We waren direct overtuigd van alle mogelijkheden en de gebruiksvriendelijkheid. Prettig is ook dat de software Nederlandstalig is.”

Brink Plaatbewerking maakt veel gebruik van de automatische labeloptie van PROfirst om duidelijke stickers af te drukken voor klanten.

Direct 85% besparing op werkvoorbereidingstijd
Gekozen werd voor het PROfirst Medium CADCAM pakket voor de aansturing van de lasersnijder. Na één dag implementatie en training was de software in bedrijf. Patrick: “Ik was best bang dat ik helemaal opnieuw moest beginnen om alles te leren, maar binnen een dag kon ik met PROfirst werken en hebben we direct orders gesneden.” De besparing die het bedrijf in werkvoorbereidingstijd heeft gerealiseerd is enorm ten opzichte van het oude programmeersysteem. Voordeel is ook de database structuur van PROfirst, zodat alles overzichtelijk is, zoals producten, orders, voorraad materiaal en restplaten. “Ik ben van 8 uur programmeren per dag naar 1,5 uur gegaan. Als er orders binnen komen zet ik ze direct in PROfirst. Dan kan ik in één oogopslag zien of ik orders kan combineren met elkaar. Vervolgens kan ik ze helemaal automatisch laten nesten, waarbij ik ook direct materiaal bespaar.” Postprocessoren worden door Widenhorn in eigen huis ontwikkeld. Dit zorgt voor een betrouwbaar proces en de mogelijkheid tot aanpassingen binnen een dag. “Dat heeft bij RVS met folie ook een besparing in snijtijd gebracht. Widenhorn heeft hier een speciale manier van folie afbranden ingebouwd voor onze machine, zodat ik niet meer het hele contour hoef af te branden en toch zonder problemen kan snijden.”

Van 2D DXF naar 3D STEP
Steeds meer bedrijven gaan van 2D DXF, DWG en DSTV formaten over naar 3D STEP. Die verschuiving ziet Patrick ook bij zijn klanten en na de uitbreiding met de PROfirst 3D STEP module stuurt hij ook aan op STEP bestanden. “Als een klant mij een STEP bestand stuurt voor een product dat ook gezet moet worden, is het altijd goed. Bij een DXF weet je niet wat de K-factor is van de uitslag. Nu maak ik de uitslag automatisch aan de hand van mijn matrijzen in PROfirst en is het direct goed. Daarnaast kan ik ook snel even zelf 3D tekenen met de module, zodat ik ook een mooie tekening heb voor de werkplaats. Voordeel van PROfirst daarbij is dat er ook automatisch een aanzichtentekening wordt gegenereerd. Dan kunnen we bij de kantbank direct controleren of het product goed gezet is.”

Ondersteuning en updates
Naast goede en betrouwbare software is ook de ondersteuning van belang. Zeker een bedrijf met zeer korte levertijden kan niet wachten als er een vraag is. “Ik heb weinig vragen, want het programma wijst zich in principe vanzelf. Maar als ik eens bel, word ik altijd snel geholpen. De updates brengen steeds weer verbetering. Zo maak ik veel gebruik van de automatische labeloptie van PROfirst. Daar kunnen we nu nog duidelijkere stickers mee afdrukken voor klanten. Door de tijd die we besparen, hebben we ook meer tijd na te denken over toekomstige ontwikkelingen, zoals een grotere kantbank!”

Door het PROfirst CADCAM pakket programmeert Patrick van den Brink nu veel sneller dan voorheen. “Ik ben van 8 uur programmeren per dag naar 1,5 uur gegaan.”