Broekema perst lange delen veilig en efficiënt

Transportbandenfabriek EA Broekema in Veendam heeft een nieuwe 80 tons Sangiacomo pers geïnstalleerd. Deze pers heeft een aangepaste tafel en afschermingen die helemaal zijn afgestemd op de toepassingen/gereedschappen van Broekema.

 

Broekema produceert spijlen zeefbanden voor de agrarische industrie, in een grote mate van diversiteit. De producten worden over de hele wereld verkocht. Broekema is begin jaren ’50 van de vorige eeuw begonnen als producent van verklonken spijlen zeefbanden: in die tijd een revolutionaire ontwikkeling, die veel voordelen bood. Innovatie zit vandaag de dag nog steeds diep in het DNA van de onderneming. Om veilig en veelzijdig te kunnen produceren, ontwerpt en investeert Broekema de laatste jaren in nieuwe machines, op de laatste stand der techniek.

Broekema was op zoek naar een nieuwe ex-center pers, waar lange, tot zeer lange producten op geproduceerd kunnen worden. Het engineering team van Broekema heeft in nauwe samenwerking met Eddy van den Belt van Belttech, dat de Italiaanse persenbouwer Sangiacomo in Nederland vertegenwoordigt, een oplossing bedacht voor een pers met hogere afschermingen. Sangiacomo bleek bereid om deze volledig volgens CE-richtlijnen te produceren.

Met voetpedaal
Broekema produceert op de nieuwe pers allemaal handinleg-delen. De machine kan met meerdere aansturingen werken: automatisch, met 2-handsbediening en met voetpedaal. De keuzeschakelaar waarmee de aansturing wordt bepaald, mag uitsluitend worden bediend door een persoon die daartoe bevoegd is. “De lange delen worden in de machine gestoken”, legt Reint Pot uit. “Er zit een kleine opening in de afscherming en als die maar klein genoeg is en voldoende weg is van het gevaar, kun je met voetpedaal werken.

Ergonomisch gereedschappen wisselen
Met de komst van de nieuwe pers is tevens de gereedschappenwissel aangepakt. De gereedschappen kunnen wel tot 500 kilo wegen. Voor het wisselen van gereedschappen heeft Broekema heeft een eenvoudige stapelaar gekocht. Deze moet handmatig worden bewogen maar hij is wel uitgerust met een automatische lift. De gereedschappen worden nu in een speciaal frame gezet en kunnen zo veel eenvoudiger uit de pers worden gepakt. Zo heeft Broekema niet alleen een efficiencyslag gemaakt maar ook ergonomisch een flinke stap vooruit gezet. Kostenbeheersing en veiligheid gaan bij Broekema hand-in-hand en ook de Sangiacomo pers toont aan dat dit heel goed kan.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Voorbeschouwing Plaatbewerking – TechniShow 2024

07-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat- en Buisbewerking

13-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Creatief meedenken

22-08 De gesprekken hiervoor kwamen op gang in 2020, toen Brabantia bezig was met de…

Plaatbewerking

Sangiacomo persen 20 jaar in Nederland: ‘Schot in de roos’

20-03 Van den Belt kan zich nog goed herinneren hoe Sangiacomo voet aan wal zette…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat & Buisbewerking

21-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Nieuwe versie LVD’s CADMAN integreert vreemde operaties

06-12 LVD’s softwarepakket helpt het plaatbewerkingsproces te stroomlijnen en maakt slimme fabricage mogelijk. Van basismateriaal…

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Plaatbewerking

MetaalNieuws: Special Plaat- en buisbewerking

31-05 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV