Sangiacomo persen 20 jaar in Nederland: ‘Schot in de roos’

Sangiacomo is al weer 20 jaar aanwezig op de Nederlandse markt. “Inmiddels durf ik wel te stellen dat Sangiacomo een begrip in de markt is geworden”, zegt Eddy van den Belt van Belttech, dat de Italiaanse persenproducent in ons land vertegenwoordigt.

Steeds vaker wordt in een persstraat een portaalpers (rechts) geselecteerd in plaats van een C-frame pers, alhoewel dit type pers voor vele stanswerkzaamheden nog steeds een prima oplossing is, zowel in combinatie met een aanvoerlijn als standalone.

Van den Belt kan zich nog goed herinneren hoe Sangiacomo voet aan wal zette in Nederland. Dat was nog in de periode dat hij werkzaam was bij Rijva, het bedrijf dat later door Belttech is overgenomen. “In 2001 werden we door Sangiacomo benaderd om hun producten in Nederland te vertegenwoordigen. We hadden als Rijva een naam hoog te houden en destijds was niet iedereen even positief over Italiaanse machinebouwers. Maar na grondig onderzoek, waaronder een fabrieksbezoek, referentiebezoeken en testen met betrekking tot de stijfheid van de frames, zijn we de samenwerking aangegaan.”

Schot in de roos

Dat bleek een schot in de roos, aldus Van den Belt. “De Italiaanse pers was een geweldig alternatief voor ‘onze Rijva pers’. Want we waren trots op onze degelijke Rijva pers, maar de mogelijkheden waren beperkt, onder andere door het gietijzeren/gegoten frame. Maar ook qua techniek en uitvoering was onze pers verouderd. De Sangiacomo persen zijn standaard al zo compleet en bovendien gereed voor handinlegwerk, omdat ze zijn voorzien van een goedgekeurde 2-handsbediening.

Onderscheidend ten opzichte van de Rijva pers is de ‘krukas-uitvoering’, dat wil zeggen gelagerd aan beide zijden van het excentrische deel van de (voorgesmeedde) hoofdas, standaard centrale oliesmering en een lange 6-voudige stotergeleiding. Ook past Sangiacomo al weer vele jaren een Siemens besturing toe, aangevuld met Pilz componenten voor de veiligheidsschakelingen.”

Van 10 tonner tot 450 tonner

De eerste jaren zijn er met name C-frame excenterpersen als standalone machine verkocht, waaronder de lichtste, een 10 tonner, voor een ‘sociale werkplaats’ en de zwaarste, een 450 tonner, voor VD Leegte Metaal. Tussen 2005 en 2010 heeft Rijva ruim 70 Sangiacomo persen verkocht aan fabrieken voor de auto-industrie in Tsjechië en Slowakije.

Inmiddels werden de Sangiacomo persen ook geleverd met een (Dimeco) coil-aanvoerlijn en werd het leveringsprogramma aangevuld met portaalpersen. Zowel de C-frame uitvoering als de portaalpers zijn besturingstechnisch voorbereid op een elektrische koppeling met de aanvoerlijn. Bovendien kan de Siemens besturing worden uitgebreid met vrij programmeerbare ‘nokken’ voor aansturing van randapparatuur en gereedschapbeveiligingen.

Verschuiving naar portaalpers

Na ruim 20 jaar ziet Van den Belt een verschuiving in de verkoop van het leveringsprogramma. “Steeds vaker wordt een portaalpers met enkele of dubbele excenteras-drijfstang geselecteerd in plaats van een C-frame pers, alhoewel deze voor vele stanswerkzaamheden nog steeds een prima oplossing is. Regelmatig wordt met een Sangiacomo C-frame pers een oude (Rijva) excenterpers vervangen, niet in de laatste plaats vanwege veiligheidsredenen.”

Stanswerk neemt weer toe

Volgens Van den Belt is Sangiacomo een begrip in de markt geworden. “We zijn in deze tijd maar wat blij een Europese fabrikant in de Benelux te kunnen vertegenwoordigen. Een Italiaanse fabrikant met Engels sprekende medewerkers, niet alleen bij sales maar ook bij service. Ook Sangiacomo heeft in deze tijd langere levertijden dan normaal, maar in vergelijking tot machines die uit Azië moeten komen prijzen we ons gelukkig met de korte lijnen en korte transporttijden. Al met al is het een fabrikant waar we trots op zijn, met C-frame persen tot 450 ton en portaalpersen met een capaciteit tot 500 ton. In combinatie met een goede samenwerking, komt dat goed uit in een tijd waarin het stanswerk in Nederland weer toeneemt.”

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Hoffmann-Metalcare neemt branchegenoot Belttech over

17-06 Hoffmann-Metalcare ontwikkelt, levert, onderhoudt en repareert productielijnen met verspanende en niet-verspanende machines. Deze vinden…

Plaatbewerking

Grote productiviteitswinst

20-04 “We verdienen deze investering dus redelijk snel terug. Het liefst hebben we de lijn…

Plaatbewerking

Belttech steunt Ironman Han Peter Lucas

17-01 Dat doet Eddy van den Belt van Belttech, leverancier van persen en aanvoerlijnen, dan…

Plaatbewerking

Dimeco showt diverse productielijnen

02-11 Dimeco, de Franse producent van flexibele productielijnen voor ponsen, snijden en rolvormen vanaf coil,…

Plaatbewerking

Stokoud beestje vervangen door moderne Sangiacomo pers

12-10 Belttech heeft bij Greif in Vreeland een 70 jaar oude excenterpers vervangen door een…

Plaatbewerking

Flexibel ponsen vanaf coil

18-12 Flexibiliteit is de grote kracht van de volledig servo-elektrische Linapunch MC-E lijn die Dimeco…

Plaatbewerking

Belttech levert persstraat aan Stanstechniek

12-06 Belttech, leverancier van machines voor spaanloze metaalbewerkingen, heeft een Sangiacomo-Dimeco persstraat geleverd aan Stanstechniek…

Plaatbewerking

Broekema perst lange delen veilig en efficiënt

15-01 Transportbandenfabriek EA Broekema in Veendam heeft een nieuwe 80 tons Sangiacomo pers geïnstalleerd. Deze…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV