Buislaser van Litjens kan ook vloeiboren en draadtappen

Sinds de komst van een gloednieuwe buislaser snijmachine van Trumpf kan Litjens Metaalbewerking in Panningen een totaalpakket leveren op het gebied van buis- en plaatwerk. Doordat een inrichting voor vloeiboren en draadtappen in deze machine is geïntegreerd, kan Litjens bovendien iets extra’s bieden ten opzichte van de concurrentie.

“Dat was een vereiste voor mij bij deze investering. Ik wilde iets hebben wat anderen nog niet hebben”, zegt oprichter en eigenaar Huub Litjens. “Vloeiboren en draadtappen zijn dure bewerkingen als je de producten daarvoor na het snijden opnieuw in de handen moet pakken. Daar zijn we nu van af.”

Steeds meer in eigen huis
Litjens heeft zijn bedrijf opgericht in 2004. Zijn bedrijf heeft zich telkens doorontwikkeld op plaatwerk en is zo vooral de afgelopen jaren hard gegroeid. Het metaalbewerkingsbedrijf in Panningen, dat inmiddels 33 medewerkers telt, is gespecialiseerd in plaat- en constructiewerkzaamheden voor de machine- en apparatenbouw. Klanten kunnen er terecht voor een grote diversiteit aan bewerkingen zoals lasersnijden, kanten, walsen en lassen. Litjens is steeds meer in eigen huis gaan doen, onder andere diverse finishingtechnieken. Ook assembleert Litjens de onderdelen die voor de klanten worden gefabriceerd tot lichte constructies. Daarnaast worden complete projecten verzorgd.

Litjens Metaalbewerking in Panningen verricht een grote diversiteit aan bewerkingen zoals lasersnijden, kanten, walsen en lassen.

Logische stap
Het bewerken van buizen en profielen ging nog op de ouderwetse manier door zagen en boren. Maar dat gebeurt niet meer sinds de aanschaf van de buislaser, die een logische stap is in ontwikkeling van Litjens. “Qua constructiewerk sluit dit mooi aan.” In overleg met accountmanager Erik Ruiten van Trumpf is het bedrijf langzaam maar weloverwogen naar deze investering toegegroeid. Want het is wel een nieuwe techniek voor het bedrijf met toch een behoorlijk prijskaartje. Daar investeer je niet zo maar even in. “Je moet de tijd nemen om zoiets organisatorisch op de rit te krijgen”, weet Ruiten. “Medewerkers moeten aan buis construeren denken, zich het programmeren eigen maken en leren 3D denken, wat toch een andere manier van denken is. Je moet dedicated mensen op zo’n nieuwe installatie zetten om er het maximale resultaat uit te halen. Als je het buislasersnijden er maar even bij doet wordt het geen succes.”

XXL buizen en profielen
Litjens heeft gekozen voor een TruLaser Tube 7000, die buizen en profielen van XXL formaat kan snijden: rond materiaal tot een maximum diameter van 254 mm, vierkant materiaal tot 180×180 mm. Dankzij de 3,6 kW CO2 laserbron kunnen wanddiktes tot 10 mm bij constructiestaal worden gesneden. De TruLaser Tube is een flexibele high-end machine. Een modern sensorsysteem zorgt tijdens het gehele bewerkingsproces voor een soepele procedure. Materiaalsparende klauwplaten brengen de buizen in de juiste positie en houden ze vast. De zelfcentrerende spantechniek met permanente sensorbewaking past zich aan elke buisgeometrie aan, wat zorgt voor een hoge precisie van de bewerkte stukken. De machine is voorzien van een in- en uitvoer van 6 meter. Hij is makkelijk te beladen, zowel met bundels voor serieproductie als met enkelstuks. Het afvoerstation sorteert de bewerkte stukken en verplaatst ze naar verschuifbare bandtafels, tralieboxen of opvangbakken. Al met al is het een flinke installatie die behoorlijk wat ruimte nodig heeft. Litjens heeft recent twee ruimtes bijgebouwd, waarvan één hal van 400 vierkante meter nu onderdak biedt aan de buislaser.

De inrichting voor vloeiboren en draadtappen is in de TruLaser Tube 7000 geïntegreerd.

Elke dag verrassingen
Intern zijn drie medewerkers geschoold die de machine nu kunnen bedienen. Ze krijgen de tijd om geleidelijk aan alle mogelijkheden van de machine te leren kennen. “We proberen van alles uit en komen elke dag weer verassingen tegen”, zegt Huub Litjens. Ter illustratie daarvan laat hij een vlak product met zes draadgaten zien. “Typisch een product dat op een vlakbedlaser wordt gesneden, waarna in een vervolgbewerking de draadgaten worden gemaakt. Dit hebben we nu gemaakt op de buislaser. Dat kan in één keer dankzij het geïntegreerde vloeiboren en draadtappen. Door slim na te denken en een slim programma te maken bespaar je productiekosten. Bovendien is er minder risico op fouten doordat je het aantal handelingen reduceert. Minder risico op fouten is sowieso wel een fijn aspect bij een buislaser. Je kunt de onderdelen zo ontwerpen en snijden dat ze bij de constructies maar op één manier in elkaar kunnen worden gezet.” Bij een nieuwe techniek kost het doorgaans enige tijd om de machinecapaciteit volledig bezet te krijgen. Maar wat dat betreft is Litjens al goed onderweg. De buislaser is in oktober geïnstalleerd en al 75 à 80 procent van de capaciteit is gevuld, hoewel er nog maar nauwelijks tamtam voor is gemaakt. “Bestaande klanten leggen hun buislaserwerk nu bij ons neer, maar we hebben er ook al een paar nieuwe klanten bij gekregen. Klanten willen er vanaf dat ze hun buismateriaal bij de ene partij laten snijden en naar een ander adres moeten voor het tappen. Daar kunnen wij van profiteren.”

Dankzij het geïntegreerde vloeiboren en draadtappen kan Litjes producten als deze nu in één keer op de buislaser maken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Tuwi showt Accurl buislaser met bundelbelading op Tube

09-04 Dat deelname aan Tube, waar altijd veel Nederlandse en Belgische bezoekers op afkomen, de…

Plaatbewerking

Trumpf showt instapmodellen voor laserlassen en kanten

04-03 Daarnaast is op de stand natuurlijk informatie beschikbaar over alle oplossingen die Trumpf voor…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

Plaatbewerking

Assink & Schipholt breidt machinepark uit met buislaser

26-02 Van oudsher is Assink & Schipholt vooral goed in dun RVS plaatwerk. Uitdagend precisie…

Plaatbewerking

Tuwi introduceert fiberlasers, buislasers en kantbanken van Accurl

08-02 De machineleverancier uit Winterswijk en Dordrecht ziet deze nieuwe vertegenwoordiging als een aanvulling op…

TechnishowNieuws

Voorbeschouwing Plaatbewerking – TechniShow 2024

07-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Automatisering

’Samenwerking nodig voor digitale transformatie’

19-12 De toekomst van machinebouw en installatietechniek ligt in digitale, op data gebaseerde bedrijfsmodellen en…

Bedrijf en Economie

Trumpf’s krachtigste showlaser te zien op lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven

10-11 De langste verjaardagskaars ter wereld – een groene laser van Trumpf – brandt van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV