Bystronic blij met praktische uitsorteer-input van Zantech

0

Metaalbewerkingsbedrijf Zantech investeert doorlopend in de modernste technieken om voorop te lopen in de markt. Het bedrijf uit Oss fungeert ook regelmatig als testklant van machinefabrikanten om het nieuwste van het nieuwste uit te testen en door te ontwikkelen tot oplossingen die goed werken in de praktijk van een toeleverancier. “Bystronic was bijzonder verheugd dat juist Zantech als eerste besloot te investeren in de BySort uitsorteerunit”, zegt Hans van de Meerakker, Sales Manager Benelux.

Bystronic investeert stevig in automatiseringsoplossingen voor haar klanten. Het is de enig juiste weg, aldus Van der Zande, die al jaren een trouwe klant is van de Zwitserse fabrikant. “Verregaande automatisering wordt dé insteek voor de toekomst. Daar zal de vooruitgang uit moeten komen. De operators aan de machines gaan sowieso een probleem worden en dat geldt helemaal voor het uitsorteren. Dat is vervelend werk en er zijn steeds minder operators die het willen doen.”

Kennis en ervaring delen
Zantech heeft twee medewerkers die dagelijks druk zijn met uitsorteren. In de productiehal staan drie Bystronic vlakbedlasersnijmachines continu te snijden, waarvan er twee handmatig moeten worden uitgeraapt. Bij de derde machine staat sinds afgelopen zomer een derde generatie BySort, die automatisch uitsorteert. Bystronic heeft dit systeem ontwikkeld in samenwerking met een aantal gebruikers, die werden gevraagd hun kennis en ervaring te delen. Eén van hen is Zantech. Bart van der Zande is meerdere malen naar Zwitserland afgereisd om samen met enkele collega-plaatbewerkers uit diverse landen input te geven aan de Bystronic-ingenieurs. Al die input heeft geresulteerd in een uitsorteersysteem dat nu bij Zantech in de praktijk wordt getest aan de ByStar Fiber 4020 met ByTrans Cross beladingssysteem. De doelstelling van Zantech is om hiermee minimaal 80 procent van alle gesneden onderdelen uit te kunnen sorteren. Dit doel is al grotendeels bereikt en nu is het team van Zantech samen met Bystronic drukdoende om dit percentage verder op te voeren.

Belangrijke rol van de operator
Het programmeren van de lasersnijmachine gebeurt op de werkvoorbereiding. Daar worden de nestings gemaakt met daarbij de sorteerprogramma’s. Maar Van der Zande wil niet dat dit alleen maar op kantoor gebeurt. “Dat kan niet. De operator bij de machine blijft een belangrijke rol spelen. Hij kent de machine en heeft zicht op alles wat daar gebeurt. Elke dag gebeuren er wel dingen die de operator direct moet kunnen oplossen. Een verschil van spanning in de plaat heeft al effect, een afvaldeeltje dat niet naar beneden valt kan al voor een verstoring zorgen. De operator moet dan meteen kunnen ingrijpen. Dus voer je bijvoorbeeld discussies over de vraag op welk niveau hij in de machine mag ingrijpen.”

Bystronic blij met praktische uitsorteer-input van Zantech
Het uitsorteersysteem wordt bij Zantech getest aan de ByStar Fiber 4020 met ByTrans Cross beladingssysteem.

Zuignappen en magneten
De sorteerunit heeft twee ‘armen’ die de delen opnemen en afleggen. Eerst waren deze alleen voorzien van zuignappen, maar inmiddels heeft Zantech ook basistools met magneten. Dit heeft de mogelijkheden verder vergroot. Van der Zande legt uit: “De limiet van zuignappen zit in het gewicht. Per arm kun je daarmee – afhankelijk van welke zuignap – tussen de 7,5 en 33,5 kilo tillen. Producten van 60 kilo moeten dus met twee armen worden opgenomen. Maar vaak zijn niet alle onderdelen op gelijke wijze in de plaat genest en moet je een deel kunnen draaien om het netjes op de pallet af te leggen. Dat kan niet met twee armen met zuignappen, maar wel met één arm met een magneet.”

Zo komt Zantech steeds dichter bij het doel van 80 procent automatisch uitsorteren. Bart van der Zande acht dat zeker haalbaar: “Er zijn nog mogelijkheden genoeg om verder te komen met dit systeem.” Bijvoorbeeld door verplaatsing van de besturingsinterface of door het aanbrengen van een extra bedieningspaneel op een plek waar de operator goed zicht heeft op de wisseltafels, de beladingsunit en de sorteerunit. Een andere voor de hand liggende ontwikkeling is natuurlijk dat er automatisch een sorteerprogramma wordt gemaakt uit de nesting. Er is een automatische modus voor het maken van het sorteerplan die door de input van de gebruikers steeds verder wordt verfijnd. Ook hier geeft Zantech zijn visie over hoe dit automatisch programmeren zo optimaal mogelijk moet verlopen graag door aan Bystronic. “We zijn allebei blij met deze samenwerking”, zegt Hans van de Meerakker. “Door deze synergie is Bystronic in staat om de praktijkervaring om te zetten in een efficiëntere sorteerinstallatie waar Zantech direct en als eerste in Nederland van kan profiteren.”