Bystronic en Dumaco intensiveren partnerschap

“Als er brand is, moeten ze direct komen blussen.” Dat is voor Jorg Blankers, directeur Operations bij Dumaco Oss, de essentie van een goed partnerschap met een machinefabrikant. Hij en ook de andere Dumaco-vestigingen selecteren hun machineleveranciers daar op; ze verlangen service op het hoogste niveau. Bystronic is zo’n fabrikant die hier in mee gaat. Het heeft in 2022 drie machinesystemen geleverd aan de Dumaco-vestigingen in Oss, Kampen en Woerden.

Jan Berends van Bystronic (links) en Jorg Blankers van Dumaco Oss in overleg bij de nieuwste 10 kW Bystar fiberlaser, die aan de bestaande automatisering is gekoppeld.

In Oss is een nieuwe 10 kW Bystar fiberlaser aan de bestaande automatisering gekoppeld. In Woerden is een grootformaat CO2-laser vervangen door een Bystar XL fiberlaser 8025 met 10KW bron en in Kampen is een Bysmart fiberlaser 3015 6 kW in combinatie met een ByTrans Extended en ByTower automatisering geleverd. De drie machines zijn in één pakket aangeschaft, met daarbinnen alle ruimte voor elke individuele vestiging om precies die machine geleverd te krijgen, die aan de behoeften voldoet.

Eigen bevoegdheden

Dat is precies zoals Dumaco wil functioneren. Met zeven vestigingen verspreid over het land biedt de groep oplossingen voor al het plaat- en buiswerk in RVS, aluminium, koper en staal. De centrale sturing die er aanvankelijk bij de oprichting in 2017 was vanuit de holding, is losgelaten. Uitgangspunt is nu dat elke vestiging zijn eigen broek ophoudt. Ze zijn alle zeven bevoegd hun eigen beslissingen te nemen en hun sterke punten naar eigen inzicht te benutten. Daarnaast trekken ze samen op om te profiteren van de schaalgrootte van de groep en alle aanwezige kennis en capaciteiten. Zo zijn er samenwerkingen op het gebied van inkoop, marketing, productie en investeringen.

Goede match met Bystronic

De voordelen hiervan komen bijvoorbeeld tot uiting bij investeringen in nieuwe machines. Dumaco Oss zweert al jaren bij Bystronic plaatlasers. “Dat is een goede match”, zegt Blankers. “We draaien geweldige aantallen kilo’s en uren in een tweeploegendienst. Dan blijft je gewoon trouw aan je leverancier.” Hetzelfde geldt voor Blankers’ collega’s in Kampen en Woerden. Daarom wordt het partnerschap met Bystronic nu Dumaco-breed voorgezet, waarmee het een nieuwe dimensie krijgt. “Het breder maken van de samenwerking is interessant voor Bystronic en goedkoper voor ons”, zegt Blankers. Hetzelfde gebeurt binnen Dumaco overigens ook op andere punten. Zoals de locatie Oss de leiding heeft in de contacten met Bystronic, zo heeft de vestiging ’s-Gravenpolder dat bij investeringen in kantbanken. Kampen vervult een voortrekkersrol bij de inkoop van materialen. Wie wil sluit daarbij aan, maar behoudt tegelijkertijd alle vrijheid voor de eigen materiaalinkoop.

Hoge servicegraad

Een voorname reden om de samenwerking met Bystronic te continueren is de hoge servicegraad. Het belang hiervan bleek onlangs maar weer eens, toen veel machines door netwerkproblemen stil kwamen te staan. Dat is dodelijk voor een toeleverancier als Dumaco Oss, die iedere week meer dan duizend verschillende producten verwerkt en gebonden is aan strakke levertijden. Blankers: “We zijn altijd op een hoog niveau bediend. Ook nu weer. We hebben Bystronic gebeld, dat ons ter plekke heeft geholpen om in ieder geval weer te kunnen snijden.”
Nu wordt dat partnerschap verder uitgebreid. “We zijn bezig een groepsbreed onderhoudscontract af te spreken”, zegt Jan Berends, Area Manager bij Bystronic Benelux. “Dat is zowel de wens van Dumaco als van ons. Het biedt ons mogelijkheden de service op een nog hoger niveau te brengen.”

Bystronic en Dumaco geven hun partnerschap een nieuwe dimensie. V.l.n.r. Jan Berends (Bystronic), Xander Smit (Dumaco Oss), Marco de Jong (Bystronic) en Jorg Blankers (Dumaco Oss).

Bystronic en Dumaco geven hun partnerschap een nieuwe dimensie. V.l.n.r. Jan Berends (Bystronic), Xander Smit (Dumaco Oss), Marco de Jong (Bystronic) en Jorg Blankers (Dumaco Oss).

Proactief onderhoud

Berends wijst in dit verband op de mogelijkheden van predictive maintenance met daaraan gekoppeld proactief onderhoud die Bystronic afgelopen najaar op de Euroblech heeft gepresenteerd en die vanaf komende zomer beschikbaar zijn. “Het uitgangspunt is hierbij dat je het ongewenst stilstaan van machines wilt voorkomen. Over de hele wereld zijn honderden lasers van het zelfde type als hier in Oss operationeel. Zo hebben we heel veel data op basis waarvan we precies weten wanneer een bepaald onderdeel moet worden vervangen. Van een veiligheidsglas in een snijkop kunnen we bijvoorbeeld exact aangeven dat het over 100 uur onderhoud moeten hebben. Dan stellen we de klant voor om over 75 uur onderhoud in plannen. Zo krijg je gepland onderhoud in plaats van ongewenst onderhoud.”

Blankers is blij met dit soort ontwikkelingen. “Dat is het serviceniveau dat wij wensen. Daar betaal je voor, maar dat vinden we niet erg. Het verzekert ons van een hogere productiviteit en een constante productie. Daar is het ons om te doen. We draaien hier met drie lasersnijmachines in twee ploegen. Je wilt gewoon niet stilstaan, want dan heb je gelijk een probleem.”

Sparren op directieniveau

Het partnerschap met Bystronic gaat verder. Op gezette tijden wordt er op directieniveau gespard over nieuwe ontwikkelingen. Zo wordt bijvoorbeeld gesproken over robotkanten. Blankers ziet bij Bystronic een harde technologische ontwikkeling in het automatisch kanten van grote onderdelen. “Robotzetten is de komende jaren dé gamechanger in de plaatwerkwereld. Wij willen op dat gebied de next step maken en hebben hiervoor al een selectie van onderdelen gemaakt. Onze diversiteit aan producten is enorm, dus moet het programmeren snel en makkelijk zijn.” “Onze focus is seriegrootte 1”, vult Berends aan. “Dat is het doel.”

Voor alle bewerkingen een specialist

Zoals Dumaco samenwerkt met machineleverancier Bystronic, zo wil het ook samenwerken met haar klanten; zowel als groep van zeven bedrijven als ieder bedrijf individueel. Beste kwaliteit, betrouwbare levering, duurzaam en klantgericht zijn daarbij de kernwaarden.

Vanuit alle vestigingen biedt Dumaco een breed scala aan plaatbewerking aan waarbij op sommige locaties ook specialistische bewerkingen worden uitgevoerd. Dat resulteert in een totaalpakket, waarbij voor alle bewerkingen en metaalsoorten een specialist in huis is. Dat is de kracht van Dumaco. Het is een partner die elke vraag kan omzetten in een passende oplossing. Of het nu gaat om de productie van onderdelen, samengestelde producten, sub-assemblies of complete installaties. Jorg Blankers: “Hierbij werpt de samenwerking binnen Dumaco steeds meer vruchten af. Als Dumaco Oss kunnen wij voor onze klanten ook werk doen dat ons niet goed past. Dat kunnen we dan laten doen bij een andere vestiging. Voor de andere vestigingen geldt natuurlijk hetzelfde. We kennen elkaar goed, waardoor het werk daar kan worden neergelegd waar de meeste kans is op succes en de klant het best kan worden bediend.”

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Amada verkoopt 200e Ventis-AJ 4 kW fiberlaser in Europa en lanceert zwaardere versie

03-04 Inmiddels heeft Amada ook de 6 kW-versie op de markt gebracht. Deze variant met…

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

Plaatbewerking

‘Ketenintegratie is afspraken nakomen maar ook plezier maken’

27-02 Dat citaat is afkomstig van Jorg Blankers, operationeel directeur van Dumaco Oss. Evenals zijn…

Plaatbewerking

MetaQuip in zee met Golden Laser

26-02 Voor MetaQuip betekent dit een versnelde stap richting grote fiberlaser metaalsnijders en maatwerkoplossingen. De…

Verspanen

Dumaco verrijkt aanbod metaalbewerkingen met overname SAM Precision

01-02 SAM Precision (Smart Advanced Machining) is een specialist in het verspanen van exotische materialen…

TechnishowNieuws

Van Dulst Techniek neemt Europese primeur mee naar TechniShow

18-01 De Soco SLT-80 is een fiberlaser installatie met tien gestuurde servomotorassen en een capaciteit…

Bedrijf en Economie

Dumaco breidt uit met 8e vestiging: Ubroek precision in large machining

07-11 Ubroek, opgericht in 1965, is gespecialiseerd in precisie metaalbewerking. Als toeleverancier levert het bedrijf…

Plaatbewerking

Vliegende start Kwaliteit Plaatwerk met Bystronic

03-10 Die projectleider was Joep van de Wal. Kwaliteit Plaatwerk is begin dit jaar van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV