Bystronic verkoopt eerste 15 kW lasersnijmachine in de Benelux aan De Cromvoirtse

Bystronic heeft zijn eerste lasersnijmachine met 15 kW vermogen in de Benelux verkocht aan De Cromvoirtse. Deze ByStar Fiber met een formaat van 4 x 2 meter zal kort na de zomer worden geleverd bij de toeleverancier in Oisterwijk en hier worden gekoppeld aan het volautomatische platenmagazijn. De nieuwe laser is een vervangingsinvestering die tegelijkertijd voor veel extra snijcapaciteit bij De Cromvoirtse zorgt.

V.l.n.r. Ronnie van den Hurk, Janwillem Verschuuren en Hans van de Meerakker. Achter hen het volautomatische snijsysteem van de Cromvoirtse, waar komend najaar de 6 kW CO2-laser wordt vervangen door een nieuwe ByStar Fiber met een vermogen van 15 kW.

De machine beschikt dankzij het enorme laservermogen over een verbluffende snijsnelheid. Hij gaat met een snelheid van 100 meter per minuut door 1 mm aluminium en snijdt met 74 meter per minuut 1 mm staal. “Dat gaan we zeker een keer proberen, want ik ben heel benieuwd hoe dat eruit ziet, maar dit is niet het materiaal dat we zullen gaan snijden op deze machine”, zegt Janwillem Verschuuren, mede-eigenaar van De Cromvoirtse. “De nieuwe laser is wel een grote aanwinst voor veel andere producten uit de brede mix van materialen in diverse dikten en soorten die we dagelijks snijden.”

Meer output met veel minder energie

De Cromvoirtse beschikt over vier Bystronic vlakbedlasers. Drie daarvan zijn gekoppeld aan het centrale magazijnsysteem en één exemplaar is een standalone machine met een ByTrans beladingsunit. De nieuwe machine met 15 kW komt in de plaats van een 6 kW CO2 laser uit 2012. Dat was destijds een absolute topmachine en de nieuwe machine is dat nu weer. “Wij nemen altijd het nieuwste wat er te krijgen is, zodat je de vervanging daarvan lang kunt uitstellen”, zegt Ronnie van den Hurk, eveneens mede-eigenaar.

In negen jaar tijd heeft het lasersnijden zich enorm doorontwikkeld. Van den Hurk: “Dat er nu lasers met meer vermogen zijn, had ik wel verwacht. Die ontwikkeling zag je toen al. Maar wat ik niet had voorzien is dat je met veel minder energie zo veel meer output kunt generen. Gerelateerd aan de prijs per product hebben we straks maar een tiende deel van de energie nodig als met de machine die we nu gaan vervangen. Dit is dus ook een investering in duurzaamheid.”

Tijdwinst door meer vermogen

De Cromvoirtse zou met 15 kW tot 40 mm dik materiaal kunnen snijden. “Dat wil niet zeggen dat we dat ook gaan doen, te meer omdat we maximaal 30 mm dik in ons magazijn kunnen laden. Maar het grote voordeel van dit vermogen zit wel met name in het dikke materiaal. 10 mm dik RVS snijden we op onze 6 kW laser met een snelheid van anderhalve meter per minuut. De nieuwe laser snijdt het zelfde materiaal met 8,5 meter per minuut. Dat is dus factor 5 à 6 meer output.”

Deze vergelijking logenstraft dan ook de veelgehoorde opmerking in de markt dat de tijdwinst bij het lasersnijden niet zo zeer zit in de snijsnelheid van laser, als wel in de logistieke processen er omheen. “Die opmerking is veel te generaliserend”, zegt Hans van de Meerakker, sales manager bij Bystronic Benelux. “Vooral in het dikkere materiaal betekent meer vermogen echt een serieus verschil. Dat ziet de markt ook. Lange tijd was onze 6 kW laser de machine die we het meest verkochten aan toeleveranciers. Dat is aan het verschuiven richting 10 kW. Daar zit nu het gros van onze markt.”

De ByStar Fiber met een formaat van 4 x 2 meter zal kort na de zomer worden geleverd. Volgens Bystronic gaat De Cromvoirtse 100 procent profijt krijgen van het 15 kW laservermogen, vooral vanwege de voordelen in het dikke materiaal.

De ByStar Fiber met een formaat van 4 x 2 meter zal kort na de zomer worden geleverd. Volgens Bystronic gaat De Cromvoirtse 100 procent profijt krijgen van het 15 kW laservermogen, vooral vanwege de voordelen in het dikke materiaal.

Stikstof snijden

De Cromvoirtse krijgt dus nog beduidend meer kW’s. “Een goede keuze”, meent Van de Meerakker. “15 kW past hier echt. Juist vanwege de voordelen in het dikke materiaal gaan ze 100 procent profijt krijgen van dit vermogen.”

Van den Hurk vult aan: “We snijden hier elke dag alles; 20 mm staal, 15 mm RVS, noem maar op. Daar komt dit vermogen echt tot zijn recht. De nieuwe machine snijdt supergoed op stikstof in staal, dat is een groot voordeel. Op onze huidige laser kunnen we niet meer dan 8 mm snijden met stikstof. Met 15 kW snijden we straks tot 20 mm dik staal met stikstof; oxidevrij en met veel minder warmte-inbreng. Dat betekent dus een betere snijkwaliteit en minder nabewerking.” Zijn collega Verschuuren wijst op nog een voordeel: “We willen de binnen- en de buitencontouren meer verschrotten, zodat we meer (automatisch) kunnen uitsorteren. Het vrijsnijden van plaatuitslagen kost tijd, maar gaat met een hoge snijsnelheid natuurlijk veel sneller.”

En verder neemt met de komst van de nieuwe Bystronic laser de flexibiliteit toe. “We gaan het lasersnijwerk steeds meer toebedelen naar de meest geschikte machine. Ook voor onze laatst overgebleven CO2-laser hebben we nog prima toepasbare snijprogramma’s.”

Groter bordes

Ronnie van den Hurk en Janwillem Verschuuren zijn best trots dat de eerste 15 kW laser van Bystronic in de Benelux bij hun bedrijf wordt geplaatst. Ze zijn sowieso trots op hun verregaand geautomatiseerde en gedigitaliseerde productieproces en laten dit graag zien aan de markt. De Cromvoirtse staat erom bekend dat het graag kennis deelt met anderen, zodat de maakindustrie in ons land steeds sterker wordt. Daarom wordt het bordes vanwaar het automatische productiesysteem kan worden bekeken, fors vergroot. Hierdoor kunnen bezoekers straks met hun neus bovenop de lasersnijmachines, het opslagsysteem en de robot staan.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

CLT Metal Service trekt sprint in productiesnelheid en capaciteit

01-12 Met deze configuratie zet het Limburgse metaalbedrijf in op de toekomst met een optimale…

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Plaatbewerking

KUBO snijdt grote diversiteit in een hoog tempo

07-09 En dat is precies wat KUBO nodig heeft. Het bedrijf realiseert complete kasprojecten en…

Plaatbewerking

Wilvo robotiseert zwaar én complex zetwerk

09-06 Wilvo in Bergeijk is in de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd in omzet. Begonnen als…

Automatisering

De eilandjes bij Bloemhof Bolsward verdwijnen

21-05 Freddy en Jaco Bloemhof zijn hun bedrijf in 1995 gestart met een gereedschapskist. Deze…

Plaatbewerking

Voordendag van der Stelt blinkt uit met flexibele snijplannen

21-04 Het fundament van Voordendag van der Stelt is 25 jaar geleden gelegd met de…

Plaatbewerking

De cirkel is rond voor Adlas Metaalbewerking

23-03 Want toen Adlas nog uitsluitend in Arkel was gevestigd, vormde de rivier De Boven…

Plaatbewerking

Nieuwe webportaal De Cromvoirtse bespaart klant veel tijd

23-02 Zij kunnen nu een hele assembly in één keer invoeren. Het softwaresysteem van De…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X