Camera’s zien vreemde onderdelen

0

Het is de nachtmerrie van elke persbediener: een vergeten schroefsleutel in de machine. Wordt de pers in werking gesteld, dan kan er zo maar schade ontstaan aan gereedschap of werkstuk.

Onder de naam ‘Visual Die Protect’ heeft persenbouwer Schüler nu een bewakingssysteem met camera’s ontwikkeld dat dure gereedschapsreparaties, stilstandtijden of zelfs complete productie-uitval kan voorkomen.

De camera’s van Schüler ontdekken daarbij niet alleen vreemde goederen zoals handgereedschappen. Het systeem controleert ook of het gereedschap correct is aangesloten en of de plaat op de juiste manier is ingelegd, omgevormd en uitgenomen. Scheuren in het werkstuk zien ze ook, evenals een mogelijke beschadiging van de centreer- of uitdrukpennen. Is er een afwijking dan stopt de pers. Om dit te herkennen moeten de camera’s voor de productiestart eerst referentiebeelden van de gereedschappen maken. De bedieners markeren daarbij gevoelige plekken zoals de centreer- en uitdrukpennen die nauwkeurige controle behoeven. De kunstmatige intelligentie op een aparte computer vergelijkt in het productieproces dan de actuele foto’s in realtime met de oorspronkelijke toestand van het gereedschap en maakt zo het nemen van tegenmaatregelen mogelijk.