Ceratizit wil koploper in duurzaamheid worden

Ceratizit heeft onlangs ter gelegenheid van de AMB in Stuttgart een ambitieuze duurzaamheidsstrategie gepresenteerd. Het bedrijf wil tegen 2025 koploper worden in de hardmetaal- en snijgereedschappenindustrie op het gebied van duurzaamheid. Het doel is om in 2025 ‘CO2-neutraal’ te zijn en in 2040 ‘net zero’.

Uwe Schleinkofer (links), hoofd R&D snijgereedschappen, en Thierry Wolter, lid van de raad van bestuur, ontvouwen de duurzaamheidsplannen van Ceratizit. “Onze visie is om tegen 2025 de koploper te zijn in duurzaamheid in de hardmetaal- en snijgereedschappenindustrie.”

Executive Board Member Thierry Wolter kondigde de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, die de hele toeleveringsketen zullen beïnvloeden en veranderen, aan tijdens de persconferentie van Ceratizit op de AMB. “Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van onze tijd en vereist dat ook de industrie een stap in de goede richting gaat maken”, aldus Wolter. Opdat Ceratizit-klanten ook duurzamer kunnen produceren, heeft het bedrijf zichzelf ambitieuze doelen gesteld voor zijn eigen producten en diensten. “Onze visie is om tegen 2025 de koploper te zijn in duurzaamheid in de hardmetaal- en snijgereedschappenindustrie”, vervolgt Wolter.

Duurzaam in de hele keten

Om volledig duurzaam te worden, zal Ceratizit in de toekomst de hele waardeketen onder de loep nemen met betrekking tot milieu-, sociale en bestuurscriteria, en ook de samenwerking met partners erbij betrekken. In een eerste fase zal de nadruk liggen op aspecten die het grootste effect hebben op het reduceren van de CO2-uitstoot.

Drie aandachtspunten Ceratizit

Om de CO2-voetafdruk snel drastisch te verminderen, richt Ceratizit zich in eerste instantie op drie belangrijke aspecten. Doorslaggevend is de verhoging van het gebruik van secundaire grondstoffen tot meer dan 95%. In vergelijking met primaire grondstoffen uit erts, vergt de verwerking ervan 70% minder energie en wordt de CO2-uitstoot met 40% verminderd. Een positief neveneffect is het veiligstellen van de toeleveringsketen voor grondstoffen, zodat zowel klanten als Ceratizit dubbel profiteren. Een ander aandachtspunt is de stroomvoorziening. Ceratizit wil de stroomvoorziening van alle vestigingen de komende jaren omschakelen naar groene stroom uit wind-, zonne- en waterkrachtenergie.

Nauw verbonden met de verandering in de stroomvoorziening is de kwestie van de waterstofvoorziening. Waterstof wordt veel gebruikt in de hardmetaalindustrie, met name voor de productie van wolfraampoeder. Tot nu toe werd deze waterstof voornamelijk verkregen uit aardgas door middel van stoom reforming, de zogenaamde ‘grijze’ waterstof. Voor de toekomst is Ceratizit van plan blauwe waterstof te gebruiken, die door elektrolyse met groene stroom uit water wordt gewonnen. Hiervoor zal het concern samenwerken met haar bestaande leveranciers en ook zelf elektrolyse-installaties bouwen.

CO2-neutraal tegen 2025

De eerste mijlpaal in de uitvoering van de nieuwe strategie is 2025. Tegen die tijd wil Ceratizit niet alleen CO2- neutraal zijn, d.w.z. alle emissies in de hele toeleveringsketen compenseren. Het doel is ook de feitelijke emissies met 35% te verminderen ten opzichte van het referentiejaar 2020.

De tweede fase, 2030, voorziet in een vermindering van 60% ten opzichte van 2020 met behulp van verdere maatregelen. Het meest ambitieuze doel is echter het bereiken van ‘net zero’ tegen 2040 – een doelstelling die in het klimaatakkoord van Parijs pas voor 2050 is voorzien. “De CO2-uitstoot in de hele waardeketen tegen 2040 met ten minste 75% verminderen, is een enorme uitdaging. Met het oog op toekomstige generaties zien wij echter geen alternatief voor deze weg en laten wij onze klanten hier ook graag aan deelnemen via producten, zoals ons ‘groene hardmetaal’, onze bekroonde SilverLine frees met duurzaamheidsformule en een uitgebreid dienstenpakket”, licht Wolter de motivatie van het bedrijf toe.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Een exclusief kijkje in de productievestigingen van Ceratizit

04-12 Om dit te realiseren heeft Ceratizit de afgelopen twee jaar veel nieuwe gereedschapsontwikkelingen op…

Verspanen

Ceratizit introduceert ‘groen’ hardmetaal

07-09 Een universeel gereedschap voor voorbewerken, afwerken, contourdraaien, facing en longitudinale draaiïng? Met High Dynamic…

Verspanen

CNH Industrial Belgium optimaliseert twintig jaar oude machine met ToolScope

27-08 CNH is een van de eerste gebruikers van ToolScope in Nederland en België. De…

Verspanen

CERATIZIT Rally Maniacs gaat de strijd aan in Dakar Rally

30-05 Een ambitieus plan dat CERATIZIT ondersteunt met een sponsorovereenkomst. De komende maanden presenteert CERATIZIT…

Verspanen

Ceratizit introduceert drie nieuwe gereedschappen

04-04 Ceratizit heeft het assortiment wisselplaten vernieuwd met drie kwaliteiten voor het productief en betrouwbaar…

Toeleveren

Hannover Messe: digitaal en duurzaam

13-12 “We staan voor de grootste transformatie sinds de industrialisatie”, zegt Jochen Köckler, CEO van…

Verspanen

Procesoptimalisatie is topic bij Ceratizit op EMO Milano

30-09 Aan de hand van live demonstraties wordt getoond hoe bewerkingsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden met…

Verspanen

Metaalbewerking Smit optimaliseert samen met Ceratizit verspanende processen

15-07 Metaalbewerking Smit levert aan uiteenlopende industrieën, zoals de luxe jachtbouw, machine- en apparatenbouw, olie-…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen