CNC Totaal optimaliseert freesafdeling Joop van Zanten Staalservice

0

CNC Totaal uit Ulft heeft de freesafdeling bij Joop van Zanten Staalservice in Veenendaal onder de loep genomen en klaar gemaakt voor de toekomst. Daarbij is geïnvesteerd in machines, gereedschappen, software, opleidingen en kennisoverdracht.

Joop van Zanten Staalservice is gestart met een optimaliseringstraject om de productie te automatiseren en digitaliseren. Directeur Bart Kroesbergen vertelt: “Ons doel is alle complexe bewerkingen in eigen huis te houden. Dat betekent dat je continu moet investeringen in machines, gereedschappen, software, opleiding en coaching. De wil om te investeren was er, de kennis om een productieve freesafdeling op te zetten ontbrak. Die kennis hebben we gevonden bij CNC Totaal.”

CNC Totaal is een CNC kennispartner voor het optimaliseren van het complete productieproces. “We zien dat productiebedrijven steeds vaker in de knel komen als het gaat om kennis. Om die bedrijven te helpen om meer rendement uit hun CNC-machinepark te halen, bieden we optimalisatietrajecten aan en leveren we trainingen, opleidingen en zelfs interim vaktechnisch personeel. Daarbij kijken we altijd naar het totaalplaatje, waarin training en kennisoverdracht niet mag ontbreken. Zo kunnen we zowel de beslissers als het uitvoerende personeel meenemen in de hele optimalisatietransitie”, vertelt Jeroen Thiele van CNC Totaal.

Joris Seinhorst van CNC Totaal (rechts) aan het werk op locatie bij Joop van Zanten.
Joris Seinhorst van CNC Totaal (rechts) aan het werk op locatie bij Joop van Zanten.

Twee verticale CNC-freesmachines

CNC Totaal heeft samen met Joop van Zanten Staalservice het gehele productieproces en de gewenste doelen in kaart gebracht. Aan de hand daarvan is een roadmap opgesteld om de beoogde doelen te realiseren met oog op kostenefficiency, flexibiliteit en rendement. Bij Joop van Zanten werd besloten de freesafdeling uit te breiden met twee verticale CNC-freesmachines voor het bewerken van complexere werkstukken.

Naast het aankooptraject van de bewerkingsmachines, ondersteunt CNC Totaal ook bij de keuze voor de opspanmiddelen, het type gereedschap en de bewerkingsstrategieën. Zo is de ene freesmachine uitgerust met een magneetplaat, de andere met een nulpuntspansysteem. Hierdoor kan er flexibeler geanticipeerd worden op wisselende werkstukken. “Bij het doorvoeren van veranderingen is het belangrijk werknemers te betrekken bij het proces.

Mensen gaan liever verandering uit de weg en daarom is het voor ons echt een meerwaarde dat een partij als CNC Totaal de kar trekt. Met Joris Seinhorst van CNC Totaal als interim voorman, worden onze medewerkers meegenomen in die verandering en leren ze in de praktijk hoe en waarom bepaalde bewerkingen en handelingen worden verricht. Alleen zo kunnen we een hoger niveau bereiken en ons profileren als ‘One Stop Shop’”, aldus Kroesbergen.

Als kennispartner denkt CNC Totaal ook mee in de bewerkingsstrategieën.
Als kennispartner denkt CNC Totaal ook mee in de bewerkingsstrategieën.

Spiltijd drastisch verhoogd

Naast de twee nieuwe freesmachines maakt de freesafdeling ook gebruik van een grote bedfreesmachine voor lange werkstukken. “Puur door de manier van opspannen en na te denken over de bewerkingsstrategie, hebben we de spiltijd van 14% kunnen verhogen naar 65%. Overdag spannen we op, zodat er in de avond- en nachturen tot wel 20 uur onbemand geproduceerd kan worden”, vertelt Seinhorst.

CNC Totaal blijft betrokken bij het optimalisatietraject totdat alles in de puntjes verloopt. Vaak kunnen dit soort trajecten maanden tot jaren in beslag nemen omdat er zoveel variabelen zijn die invloed hebben op het proces. “Technologie gaat razendsnel. Heb je het ene proces goed ingericht dan is er altijd weer een volgend proces dat kan worden verbeterd. Als kennispartner zorgen we dat onze klanten altijd up-to-date zijn van de laatste ontwikkelingen”, besluit Thiele.

Digitaliseren en optimaliseren

Joop van Zanten Staalservice bewerkt staalplaat in het midden en dikkere segment (3 tot 250 mm). De toeleverancier is druk bezig om het productieproces te digitaliseren en te optimaliseren. Het doel: geen onnodige voorraad, seriegrootte 1, een geautomatiseerde werkvoorbereiding en binnen 48 uur leveren. Zo is de voorraad staalplaat, in samenwerking met de toeleveranciers, geminimaliseerd om ruimte te creëren in de productiehal. Door de samenwerking met de staalleveranciers is een groot aanbod materiaal beschikbaar en snel leverbaar. Dit betekent dat staalplaten die in het bedrijf circuleren voor het overgrote deel nodig zijn voor bestaande orders.

Maar dat is niet alles. Joop van Zanten Staalservice wil op korte termijn het hele proces van aanvraag tot levering geautomatiseerd laten verlopen met als einddoel een fabriek met vakmensen die de productieprocessen steeds slimmer maken. Kroesbergen: “Om Azië de baas te blijven moeten we slimmer, sneller, completer en goedkoper gaan produceren. Mede dankzij de samenwerking met CNC Totaal kunnen we snel grote stappen maken in de optimalisatie van onze productieprocessen.”