Cobot biedt Evink helpende hand in onbemande productie

Evink CNC Verspaning in Oldebroek heeft recent geïnvesteerd in een nieuwe horizontale Doosan Lynx2100LSYB draaibank. Om deze nieuwe machine, de bestaande Puma2600Y draaibank en een vierassige freesmachine te automatiseren, heeft de toeleverancier tevens geïnvesteerd in een Dormac Easyloader met cobot. Flexibel automatiseren was het uitgangspunt voor de investering.

Met behulp van een cobot kan Evink CNC Verspaning de productie flexibel automatiseren.

“Er staan veel hoogwaardige CNC-machines in Nederland en dat maakt het een moeilijke markt. Door flexibel te automatiseren kunnen we snel schakelen tussen prototypes, kleine batches en seriewerk”, vertelt Gerrit Evink.

Cobotautomatisering

De nieuwste aanwinst is de Lynx2100LSYB draaibank. Hiermee komt aantal bewerkingsmachines van de toeleverancier, die in 2018 is gestart, op drie. Bij de aanschaf van de draaibank is direct rekening gehouden met automatisering. Daarom is de machine uitgerust met een stangenlader, subspindel en afvoerband. Daarmee is het al mogelijk om onbemand te produceren. Echter, met een cobot wil het bedrijf nog meer flexibiliteit toevoegen aan het productieproces. “We zijn momenteel nog in de leerfase wat betreft cobotautomatisering.

De komende tijd zullen we stap voor stap de cobot gaan inzetten in de productie. Dankzij een training van Dormac en het eenvoudige programmeersysteem van de cobot, is dit relatief snel te integreren”, aldus Evink.

Evink CNC Verspaning heeft twee CNC-draaibanken van Doosan in gebruik. Met een stangenlader, subspindel en afvoerband is het al mogelijk om onbemand te produceren.

Evink CNC Verspaning heeft twee CNC-draaibanken van Doosan in gebruik. Met een stangenlader, subspindel en afvoerband is het al mogelijk om onbemand te produceren.

Flexibiliteit doorslaggevend

Het kleine machinepark en het relatief beperkte vloeroppervlak gaf Evink reden om te kiezen voor machinebelading met behulp van een cobot. Deze heeft immers geen extra veiligheidsvoorzieningen zoals hekwerken of veiligheidsscanners nodig, waardoor er efficiënt met de beschikbare ruimte omgegaan kan worden. Daarnaast is een cobot dankzij de korte omsteltijden ideaal voor het automatiseren van kleine series, zodat de flexibiliteit in het productieproces gehandhaafd blijft. “Met een klein machinepark moet je flexibel blijven werken. De Easyloader is eenvoudig te verplaatsen met een palletwagen, waardoor we zowel de twee draaibanken als de vierassige freesmachine kunnen automatiseren.”

Met een vierassige freesmachine, die ook beladen kan worden met de cobot, kan Evink werkstukken met complexere contouren verspanen.

Met een vierassige freesmachine, die ook beladen kan worden met de cobot, kan Evink werkstukken met complexere contouren verspanen.

Klaarstomen voor de toekomst

Evink CNC heeft zich toegespitst op het CNC-draaien en -frezen van kleine en middelgrote onderdelen in enkelstuks en seriematig werk. De toeleverancier zou het liefst al een machinepark hebben met tien bewerkingsmachines, maar is zich er maar al te goed van bewust dat de basis goed moet zijn voordat er naar uitbreiding gekeken kan worden. Dat wil vooral zeggen dat de kennis op peil moet zijn.

Evink vertelt: “Uiteraard moeten de machines nauwkeurig en stabiel zijn en moet je aan kunnen op een betrouwbare service-partner. Dat zit met Doosan en Dormac wel goed. Maar dat is niet alles. Vooral de kennis binnen de organisatie moet op hoog niveau zijn om met hetzelfde aantal mensen meer machines operationeel te kunnen houden. We zijn in 2018 begonnen dus we leren nog elke dag bij. Denk aan opspantechnieken, controlemiddelen, meettechniek en gereedschappen, het speelt allemaal een belangrijke rol in een betrouwbaar en kwalitatief productieproces. Zeker als er onbemand geproduceerd wordt.”

Evink programmeert de machine offline, zodat nieuwe en terugkerende orders snel opgestart kunnen worden. Daarnaast investeert het bedrijf in nieuwe mogelijkheden. Niet omdat ze direct al gevraagd worden door opdrachtgevers, maar om de techniek alvast in huis te hebben. Zo werd er recent geïnvesteerd in een oplossing om op de draaibank binnen- en buitenvertandingen te kunnen steken. Tevens werd de Puma2600Y, die ook is voorzien van een turret met aangedreven gereedschappen voor het uitvoeren van freesbewerkingen, uitgerust met een hogedrukpomp voor een maximale koelmiddeldruk van 70 bar om spanen af te voeren. “Door dit soort investeringen breiden we stap voor stap onze mogelijkheden uit en kunnen we opdrachtgevers in onder andere de machinebouw nu en in de toekomst optimaal bedienen.”

De hogedrukpomp bereikt een koelmiddeldruk van 70 bar voor een optimale spaanafvoer. Dit is van wezenlijk belang bij onbemand produceren.

De hogedrukpomp bereikt een koelmiddeldruk van 70 bar voor een optimale spaanafvoer. Dit is van wezenlijk belang bij onbemand produceren.

Onder één paraplu

Evink CNC Verspaning is ontstaan als aanvulling op Evink Engineering, EGC Machinery, en Evink Staalbouw. Dankzij een eigen engineeringafdeling ontstaat er een optimale wisselwerking tussen de engineering- en de productiecapaciteiten. “We kunnen door deze combinatie een totaaloplossing bieden, waarbij we het hele traject vanaf het ontwerp tot aan het maken van een prototype, de uiteindelijke productie en de assemblage uit handen nemen. Ook het laswerk kunnen we in eigen beheer uitvoeren. Uiteraard alles in samenspraak met de klant. Met dat stukje service kun je net het verschil maken.”

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Hoog vermogen op subspil geeft productiviteitsvoordeel

05-07 Handjes aan de machine besparen. Dat was voor directeur/eigenaar Han Wildenborg van WIHA de…

Automatisering

Universal Robots presenteert cobot met 20 kg laadvermogen

22-06 De UR20, die deze week wordt geïntroduceerd op de Automaticabeurs in München, heeft een…

Verspanen

Spaanse grootformaat freesmachines Correa prachtige aanwinst voor Dormac

25-05 Met ruim 5.400 geïnstalleerde machines is Nicolás Correa een toonaangevende fabrikant van grootformaat freesmachines.…

Automatisering

Automatiseringsoplossing Light

25-05 Met de Matris Light biedt DMG Mori een flexibele automatiseringsoplossing voor de efficiënte productie…

Verspanen

Okuma ontwikkelt verticale VT1000EX draaibank voor zware bewerkingen

06-04 Het model vereenvoudigt de bewerking van moeilijk te bewerken materialen dankzij de stabiele bouwwijze.…

Verspanen

Dormac leverancier van grootformaat freesmachines van Nicolás Correa

04-04 Nicolás Correa is gespecialiseerd in de ontwikkeling en bouw van grootformaat bed freesmachines, freesmachines…

Verspanen

Stabiliteit is basis voor prestatiegerichte Doosan BVM 5700

31-03 Doosan zet de nieuwe BVM 5700 op de markt als een eersteklas machine. Dankzij…

Personeel en Opleiding

Tekort aan lassers oplossen: met cobot of robot?

31-03 Of cobots de oplossing zijn om ook kleinere MKB-bedrijven aan lasautomatisering te helpen was…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X