Complete, veilige oplossing voor handlaserlassen

Tuwi introduceert op METAVAK een complete oplossing voor handlaserlassen, bestaande uit een lascabine en een laserlasbron met bijbehorende apparatuur. Belangrijkste kenmerk van deze oplossing: de veiligheid staat met stip op nummer 1.

De handlaserlascel is een nieuw product in het assortiment van Tuwi. Belangrijkste kenmerk van deze complete oplossing: de veiligheid staat met stip op nummer 1.

De volledig ingerichte handlaserlascel is een nieuw product in het assortiment van Tuwi. “We hebben het handlaserlassen al langer in het vizier. Al voor Covid zagen we het als een erg interessante toepassing”, vertelt accountmanager Peter van de Merwe. “Het is een prachtige techniek, die een nieuwe dimensie geeft aan het lassen, zeker bij zichtproducten. Je kunt er heel snel mooie lasnaden mee realiseren. Tegelijkertijd hadden we grote twijfels over de veiligheid omdat direct en door werkstuk of mal weerkaatst laserlicht een groot gevaar is voor het menselijke oog.”

Hoogste veiligheidsspecificaties

Tuwi heeft daar langdurig en zorgvuldig aandacht aan besteed en komt nu op de markt met een oplossing, die voldoet aan de hoogste veiligheidsspecificaties. “Absolute veiligheid moet bij dit soort technieken aan de basis staan”, zegt Van de Merwe. “Op de eerste plaats natuurlijk voor de gebruikers. Maar een overweging is ook dat het laserlassen een slechte naam krijgt, mocht het een keer mis gaan. Dat is niet alleen de verantwoordelijkheid van de eindgebruiker, maar zeker ook van de leverancier. Daarom bieden we dit concept aan als een complete, veilige oplossing.”

Concept van veiligheid

Die oplossing omvat een cabine die Tuwi samen met een Nederlandse producent heeft ontwikkeld en gebouwd. Deze cabine wordt aangeboden in diverse maten, tot 6×6 meter in standaardconfiguratie. Groter is ook mogelijk. De cel is volledig lichtdicht gebouwd, een klein venster voorzien veiligheidsglas met het juiste filter biedt zicht op wat er binnen gebeurt. Bovenop de cabine is een aansluiting voor de afvoer van procesdampen en rook, en luchtsleuven beneden in de cabine zorgen voor de aanvoer van frisse lucht. Aan de buitenzijde zit een waarschuwingslamp, die aangeeft of er binnen wordt gelast. Er kan niet zomaar iemand naar binnen lopen. Op de deur zit een schakelaar, die ervoor zorgt dat de laserbron automatisch uitschakelt op het moment dat de deur opent. De lashelm van de lasser is aangesloten op de zelfde schakelaar. Zodra hij de lashelm omhoog zet, doet de laserbron het niet meer.

Laserlasbronnen

De laserlasbron is van Amerikaanse makelij. Tuwi betrekt deze van de Belgische leverancier PRC Laser Europe, die ook een Amerikaanse vestiging heeft. “Op ons verzoek zijn extra veiligheidsmaatregelen in de bron gebouwd. Een veiligheids-plc schakelt de bron automatisch uit bij noodstop, openen van de deur interlock en een sluiting in het veiligheidssysteem.”
De bronnen zijn beschikbaar met 1,5 kW en 2 kW vermogen, voldoende om tot 4 mm respectievelijk 5 mm dik materiaal te lassen Daarmee wordt een groot deel van de markt bestreken. De laserbronnen zijn luchtgekoeld, omdat dat minder ruimte inneemt en minder stroom verbruikt dan waterkoeling.

Live demonstraties

Tuwi gaat het handlaserlassen live demonsteren op METAVAK. Het is volgens Van de Merwe een interessante uitbreiding van het assortiment. “Uit gesprekken met onze klanten blijkt dat er veel interesse is in veilig handlaserlassen. Dit lasproces gaat vele malen sneller en kan een enorme capaciteitsverhoging brengen. De bron is snel en makkelijk instellen dankzij 55 programma’s die opgeslagen kunnen worden voor materialen van verschillende diktes en kwaliteiten. Je kiest het programma dat je nodig hebt, en de laserlasbron stelt zich automatisch goed in.”
Tuwi is op METAVAK present met twee stands. Stand B132 staat helemaal in het teken van de nieuwe handlaserlascel.

Tuwi
Stand B132

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

METAVAK trekt ruim 5.650 bezoekers

16-10 “We hebben weer een succesvolle editie van METAVAK achter de rug”, zegt Jessica Eijkelenboom…

Automatisering

Coby van RoboJob biedt antwoord op cobot-automatiseringsbehoefte

08-10 “We merken dat Nederland al best volwassen is op het gebied van automatisering, en…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Plaatbewerking

Compacte fiberlaser voor werkplaats met beperkte ruimte

04-10 Nardo Machines en Services presenteert op METAVAK haar eigen merk Benchmark Fiberlaser lasersnijmachines. Dit…

Verspanen

Style presenteert drie machines op METAVAK

04-10 “METAVAK biedt een uitgelezen kans om onze machines aan een breed publiek voor te…

Verspanen

Haimer voorinstelapparaat reduceert insteltijden bij SAB

04-10 Naast filters en filtratiesystemen ontwikkelt en bouwt SAB Georg Schünemann kleppen en kranen in…

Verspanen

JEVA haalt alles uit complexe bewerkingscentra met EDGECAM

04-10 De visie van Gerco en Wilco van Amerongen was duidelijk toen de twee broers…

Verbinden

Scala aan onderwerpen op Lastechnisch Kennisevent

04-10 Het event is opgedeeld in drie grote blokken: recente veranderingen in regelgeving, lasprocesontwikkelingen en…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?