Complexe kenmerken draaien met één gereedschap

Sandvik Coromant introduceert een nieuwe methode voor het draaien van complexe vormen en holtes met slechts één gereedschap. Gereduceerde cyclustijd, verbeterde oppervlaktekwaliteit van het component en een stabielere bewerking behoren tot de voordelen die Y-as draaien kan bieden.

Y-as draaien biedt talloze voordelen. De mogelijkheid om verschillende kenmerken te bewerken met één gereedschap reduceert de cyclustijd.

In de afgelopen jaren is er sprake van een enorme ontwikkeling op het gebied van draaien, met nieuwe innovaties zoals draaien in alle richtingen met PrimeTurning, niet-lineair draaien en interpolatiedraaien. “Men kan wel stellen dat deze vooruitgang, samen met de progressieve mogelijkheden in moderne machines en CAM software, de weg hebben geëffend voor de nieuwe Y-as draaimethode”, zegt Staffan Lundström, Productmanager draaien bij Sandvik Coromant.

Zoals de naam al aangeeft, maakt deze methode gebruik van de Y-as en worden alle drie de assen gelijktijdig gebruikt bij het bewerken. Het gereedschap roteert rond zijn eigen center, de wisselplaat wordt voor het bewerken in het Y-Z vlak geplaatst en de freesspindelas interpoleert tijdens het draaien. Op deze wijze kunnen complexe vormen worden bewerkt met één enkel gereedschap.

Zoals de naam Y-as draaien al aangeeft, maakt deze methode gebruik van de Y-as en worden alle drie de assen gelijktijdig gebruikt bij het bewerken.

Zoals de naam Y-as draaien al aangeeft, maakt deze methode gebruik van de Y-as en worden alle drie de assen gelijktijdig gebruikt bij het bewerken.

Y-as draaien biedt talloze voordelen. De mogelijkheid om verschillende kenmerken te bewerken met één gereedschap reduceert de cyclustijd. Het feit dat er geen gereedschapswisselingen nodig zijn minimaliseert ook het risico van ‘overgangspunten’, dat wil zeggen onregelmatigheden tussen naast elkaar gelegen bewerkte oppervlakken. De belangrijkste snijkrachten worden naar de spindel van de machine geleid, hetgeen de stabiliteit verbetert en het risico van trillingen reduceert. Een constante instelhoek zorgt voor een sterke verbetering van de spaanbeheersing en maakt het gemakkelijker om spaanophoping te voorkomen.

Er zijn twee nieuwe gereedschappen ontwikkeld ter ondersteuning van Y-as draaien. De nieuwe CoroTurn Prime variant is geschikt voor assen, flenzen en componenten met ondersnijdingen. Het CoroPlex YT twin-gereedschap met CoroTurn TR profileerwisselplaten en CoroTurn 107 ronde wisselplaten met rail interface zijn gunstig in het gebruik bij componenten met uitsparingen en holtes.

Samengevat, Y-as draaien is een methode voor het tegelijkertijd 3-assig draaien met interpolatie van de freesspindelas. De nieuwe gereedschappen kunnen worden gebruikt in de ‘statische modus’ met vergrendelde spil voor flexibel 2-assig draaien met snelle indexering van de wisselplaat. De methode is geschikt voor alle materialen en vereist een multi-task machine met opties om interpolatie van de freesspindelas tijdens het draaien mogelijk te maken.

 

 

 

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Efficiënt verspanen is sturen op data

30-11 Met behulp van data uit het productieproces wordt het mogelijk om beslissingen op basis…

Verspanen

Lucht- en ruimtevaartindustrie kan niet meer om digitalisering heen

08-06 De aerospacesector heeft te maken met unieke productie-uitdagingen. De complexiteit van de vormen en…

Verspanen

Betere bewakings- en besturingssystemen essentieel voor automotive

18-05 Talloze grote spelers in de automotive wereld implementeren gedigitaliseerde processen voor het verbeteren van…

Verspanen

Sneller en efficiënter boren in staal

07-03 De geavanceerde PM-geometrie biedt boren met hoge prestaties in ISO P staalsoorten terwijl de…

Verspanen

Sandvik Coromant helpt maakindustrie aan vakmensen

09-02 Om de vaardigheden van technisch personeel op een hoger plan te krijgen, biedt Sandvik…

Automatisering

Een einde aan slecht voorraadbeheer

02-02 In een typische werkplaats kan tot 20% van de tijd van een operator worden…

Verspanen

Nieuwe gereedschappen voor precisiebewerkingen

22-11 Apparaten in diverse branches worden steeds kleiner. Dit is vooral zichtbaar in de elektronica-industrie,…

Verspanen

Sandvik introduceert nieuwe groefsteekgereedschappen voor kleine diameters

03-11 Door de toevoeging van CoroCut QI wordt het CoroCut Q platform, dat al bestaat…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen