Componenten in 15 seconden procesveilig ontbramen, reinigen en drogen

De EcoCvelox van Ecoclean is een kostenefficiënt antwoord op strengere eisen aan de braamvrijheid en deeltjesreinheid van componenten. Dit modulaire concept biedt de mogelijkheid om individuele en te allen tijde uitbreidbare installaties voor gecombineerd hogedruk ontbramen, reinigen en drogen uit één hand te configureren. Daarbij zijn cyclustijden van slechts 15 seconden per pallet haalbaar. Aanvullende uitrustingskenmerken zijn een CADCAM-interface voor snelle en eenvoudige offline-programmering van de hogedruk ontbraming en een hoogdynamisch transportsysteem voor componentenhandling.

Aan diverse onderdelen (zoals componenten voor hydraulische en pneumatische systemen, motor-, pomp- en ventielbehuizingen, nozzles, aandrijvingscomponenten, stuur- en remcomponenten alsmede andere mechatronische componenten) gelden steeds hogere eisen ten aanzien van braamvrijheid en technische reinheid. Om aan beide vereisten optimaal te kunnen voldoen, waren doorgaans installaties van verschillende fabrikanten benodigd. Met het innovatieve installatieconcept EcoCvelox heeft Ecoclean een modulaire oplossing ontwikkeld die 5-assig hogedruk-ontbramen met verschillende processen voor componentenreiniging en -ontbraming efficiënt en ruimtebesparend combineert. Deze nieuwe ontwikkeling valt evenwel niet alleen op qua flexibiliteit, maar ook door de verhouding van takt- en procestijd, de uitrusting, de bedien- en onderhoudsvriendelijkheid en de inzetbaarheidsgraad.

Optimaal aanpasbaar

De modulaire bouwwijze biedt gebruikers de mogelijkheid, installaties voor gecombineerd hoge druk-ontbramen en componentenreiniging en -droging uit één hand te configureren en behoefte-specifiek uit te breiden. Combinatie met andere, eventueel reeds aanwezige producten van de installatiebouwer, bijvoorbeeld bij een hoge olie-inbreng een oplosmiddelreiniging vóór het ontbramen, is mogelijk. De verschillende standaardmodules van de EcoCvelox zijn ontworpen voor componenten met afmetingen van 200x200x200 mm, die op pallets worden aangevoerd. Hiermee wordt een omvangrijk deel van de toepassingen in de algemene industrie afgedekt.

De uitrusting voor de verschillende processen laat zich eveneens componentspecifiek aanpassen. Zo kan bijvoorbeeld het hoge druk-ontbramen met de seriematige enkelvoudige spil en een druk tot 1000 bar (desgewenst tot 3.000 bar) geschieden. Een optioneel beschikbare HD-revolver, die met vijf verschillende werktuigen kan worden uitgerust, maakt complexe ontbraamoperaties mogelijk. Het omwisselen van werktuig naar werktuig geschiedt daarbij in slechts 1,5 seconden. De werktuigen voor de spil en de HD-revolver kunnen componentspecifiek ontworpen en via 3D-printen worden vervaardigd. Voor componentenreiniging staan de processen injectie-vloeddebietwassen, spuiten en gericht spoelen ter beschikking, die onderling combineerbaar zijn. Het drogen kan middels high speed afblazen en/of vacuümdroging geschieden, waarbij de afblaasdroging ook in een reinigingsmodule kan worden geïntegreerd.

Op het flatscreen-beeldscherm van het nieuwe, intuïtieve bedieningspaneel wordt elke module van de installatie in een totaaloverzicht afzonderlijk en overzichtelijk afgebeeld.

Op het flatscreen-beeldscherm van het nieuwe, intuïtieve bedieningspaneel wordt elke module van de installatie in een totaaloverzicht afzonderlijk en overzichtelijk afgebeeld.

CADCAM-interface

Een novum op het gebied van ontbraaminstallaties vormt de integreerbare CADCAM-interface. Deze biedt de mogelijkheid om gegevens vanuit de componentenconstructies voor de programmering van de hoge druk-ontbraming over te nemen. Deze kan zo niet alleen offline geschieden en naar de installatiebesturing worden gekopieerd, maar is in vergelijking met het gebruikelijke inteachen eenvoudiger en sneller. Bovendien draagt deze ertoe bij, ontbraamprocessen voor nieuwe componenten binnen de kortst mogelijke tijd en met geringe moeite te implementeren. De werkstukherkenning kan onder andere via een integreerbaar camerasysteem geschieden. Daardoor is ook het ontbramen van componenten in lot size 1 effectief en economisch mogelijk.

14,5 seconden procestijd

De componentenhandling voor het ontbraamproces geschiedt in de basisversie door een Y-as. Voor een hoge doorzet en de daarmee verbonden strenge specificaties voor de takttijd is de module met een tweede Y-as uitrustbaar. Daardoor kan het beladen en ontladen parallel aan de bewerking geschieden. Dat heeft als resultaat dat de procestijd met 14,5 seconden nagenoeg identiek is aan de cyclustijd van 15 seconden. Dit laat zich door integratie van een tweede, parallel werkende proceskamer ook bij de reinigings- en drogingsmodule realiseren.

Het transport van de pallets tussen de afzonderlijke bewerkingseenheden geschiedt door een seriematig geïntegreerd hoogdynamisch lineair systeem. Dit transporteert de componenten met een snelheid van 4 tot 5 meter per seconde naar het volgende station. Het beladen van de installatie kan automatisch met een portaal, een robot of ook handmatig geschieden.

Langere werktuigstandtijden

Onder invloed van het proces zijn alle bij de hoge druk-ontbraming gebruikte werktuigen onderworpen aan slijtage, die een drukdaling veroorzaakt. Dat leidt ertoe dat de werktuigen na een bepaald aantal bedrijfsuren verwisseld moeten worden. Bij de EcoCvelox zorgen een gepatenteerde software en de met een frequentieregelaar uitgeruste hogedrukpomp ervoor dat de procesdruk wordt bijgeregeld. Deze slimme oplossing voor een continue aanpassing van het hogedrukniveau verlengt de standtijd van de werktuigen met minstens 50 procent en verhoogt zo de inzetbaarheid van de installatie.
Voor snelle en efficiënte werktuigwisseling is de ontbraammodule voorzien van een zijdelingse onderhoudsdeur. Zowel de lans van de enkelvoudige spil als de werktuigen van de hogedrukrevolver zijn daardoor goed toegankelijk.

Eenvoudige en effectieve bediening

Een bijdrage aan de hoge procesveiligheid en installatie-inzetbaarheid levert ook de nieuwe, intuïtieve menugestuurde bediening. Op het 19 inch grote flatscreen-beeldscherm (HMI) wordt elke module van de installatie in een totaaloverzicht, net als op een smartphone, afzonderlijk en overzichtelijk afgebeeld. Zodra er een probleem optreedt, verandert de weergave van de betreffende module van kleur, bijvoorbeeld door een gele of rode kleurtint. Omdat er een digitale documentatie in de HMI is geïntegreerd, is even aanraken van de betreffende module op het touchscreen-beeldscherm voldoende, om een weergave van de procestechniek, de flowchart of het E-schema op te roepen, waarop alle geïnstalleerde componenten overzichtelijk staan afgebeeld en de ‘storings’component, bijvoorbeeld een pomp, in kleur gemarkeerd is. Deze kan op zijn beurt met een vingerdruk gedetailleerd worden afgebeeld. Daarbij bieden verschillende functies, bijvoorbeeld uit- en inschakelen van de component, de mogelijkheid om niet alleen snel en intuïtief fouten op te sporen, er wordt ook begrijpelijke informatie voor probleemoplossing geboden. Daarnaast vereenvoudigen en versnellen de eveneens in de digitale documentatie geïntegreerde slijt- en reserveronderdelenlijsten een eventueel noodzakelijke onderdelenbestelling.
Om afvoerlucht te vermijden kan de installatie desgewenst ook met een energie-efficiënt circulatieluchtsysteem worden uitgerust.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Timesavers pakt uit op Tolexpo in Parijs

28-04 Dat is allereerst de nieuwste versie van de compacte roterende borstelmachine: de 32 RB…

Toeleveren

Slimme oplossing voor efficiënte precisiereiniging

27-04 Deze is gebaseerd op gestandaardiseerde modules met geïntegreerde elektro- en besturingstechniek voor de processtappen…

Plaatbewerking

Schuren en kanten breken op aparte machines levert Metaco veel tijdwinst op

14-03 Metaco (twintig medewerkers) is een toeleverancier van plaatwerk. Het bedrijf biedt lasersnijden, ponsen en…

Plaatbewerking

De slijptol is bij MWA steeds minder te horen

14-02 De F1200 ontbraammachine is geschikt voor het nabewerken van plaatdelen tot 1200 mm breed.…

Plaatbewerking

Efficiënt ontbramen

18-12 De Fladder CC is een compacte machine met een footprint van slechts 1,5 vierkante…

Oppervlaktetechniek

Slimme oplossing voor efficiënte precisiereiniging

03-11 Deze in-line dompelinstallatie is gebaseerd op gestandaardiseerde modules met geïntegreerde elektro- en besturingstechniek voor…

Plaatbewerking

Meer ruimte voor Buvac, probleemoplosser in oppervlaktebewerking

28-09 Gecam is onder andere producent en leverancier van een compleet programma ontbraammachines met werkbreedtes…

Plaatbewerking

Radius 2 mm met nieuwe RotoMaster ontbraammachine van Loewer

14-09 Veel mensen zijn bekend met de SwingGrinder en DiscMaster ontbraammachine van Loewer. Deze werken…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X