Componenten in 15 seconden procesveilig ontbramen, reinigen en drogen

De EcoCvelox van Ecoclean is een kostenefficiënt antwoord op strengere eisen aan de braamvrijheid en deeltjesreinheid van componenten. Dit modulaire concept biedt de mogelijkheid om individuele en te allen tijde uitbreidbare installaties voor gecombineerd hogedruk ontbramen, reinigen en drogen uit één hand te configureren. Daarbij zijn cyclustijden van slechts 15 seconden per pallet haalbaar. Aanvullende uitrustingskenmerken zijn een CADCAM-interface voor snelle en eenvoudige offline-programmering van de hogedruk ontbraming en een hoogdynamisch transportsysteem voor componentenhandling.

Aan diverse onderdelen (zoals componenten voor hydraulische en pneumatische systemen, motor-, pomp- en ventielbehuizingen, nozzles, aandrijvingscomponenten, stuur- en remcomponenten alsmede andere mechatronische componenten) gelden steeds hogere eisen ten aanzien van braamvrijheid en technische reinheid. Om aan beide vereisten optimaal te kunnen voldoen, waren doorgaans installaties van verschillende fabrikanten benodigd. Met het innovatieve installatieconcept EcoCvelox heeft Ecoclean een modulaire oplossing ontwikkeld die 5-assig hogedruk-ontbramen met verschillende processen voor componentenreiniging en -ontbraming efficiënt en ruimtebesparend combineert. Deze nieuwe ontwikkeling valt evenwel niet alleen op qua flexibiliteit, maar ook door de verhouding van takt- en procestijd, de uitrusting, de bedien- en onderhoudsvriendelijkheid en de inzetbaarheidsgraad.

Optimaal aanpasbaar

De modulaire bouwwijze biedt gebruikers de mogelijkheid, installaties voor gecombineerd hoge druk-ontbramen en componentenreiniging en -droging uit één hand te configureren en behoefte-specifiek uit te breiden. Combinatie met andere, eventueel reeds aanwezige producten van de installatiebouwer, bijvoorbeeld bij een hoge olie-inbreng een oplosmiddelreiniging vóór het ontbramen, is mogelijk. De verschillende standaardmodules van de EcoCvelox zijn ontworpen voor componenten met afmetingen van 200x200x200 mm, die op pallets worden aangevoerd. Hiermee wordt een omvangrijk deel van de toepassingen in de algemene industrie afgedekt.

De uitrusting voor de verschillende processen laat zich eveneens componentspecifiek aanpassen. Zo kan bijvoorbeeld het hoge druk-ontbramen met de seriematige enkelvoudige spil en een druk tot 1000 bar (desgewenst tot 3.000 bar) geschieden. Een optioneel beschikbare HD-revolver, die met vijf verschillende werktuigen kan worden uitgerust, maakt complexe ontbraamoperaties mogelijk. Het omwisselen van werktuig naar werktuig geschiedt daarbij in slechts 1,5 seconden. De werktuigen voor de spil en de HD-revolver kunnen componentspecifiek ontworpen en via 3D-printen worden vervaardigd. Voor componentenreiniging staan de processen injectie-vloeddebietwassen, spuiten en gericht spoelen ter beschikking, die onderling combineerbaar zijn. Het drogen kan middels high speed afblazen en/of vacuümdroging geschieden, waarbij de afblaasdroging ook in een reinigingsmodule kan worden geïntegreerd.

Op het flatscreen-beeldscherm van het nieuwe, intuïtieve bedieningspaneel wordt elke module van de installatie in een totaaloverzicht afzonderlijk en overzichtelijk afgebeeld.

Op het flatscreen-beeldscherm van het nieuwe, intuïtieve bedieningspaneel wordt elke module van de installatie in een totaaloverzicht afzonderlijk en overzichtelijk afgebeeld.

CADCAM-interface

Een novum op het gebied van ontbraaminstallaties vormt de integreerbare CADCAM-interface. Deze biedt de mogelijkheid om gegevens vanuit de componentenconstructies voor de programmering van de hoge druk-ontbraming over te nemen. Deze kan zo niet alleen offline geschieden en naar de installatiebesturing worden gekopieerd, maar is in vergelijking met het gebruikelijke inteachen eenvoudiger en sneller. Bovendien draagt deze ertoe bij, ontbraamprocessen voor nieuwe componenten binnen de kortst mogelijke tijd en met geringe moeite te implementeren. De werkstukherkenning kan onder andere via een integreerbaar camerasysteem geschieden. Daardoor is ook het ontbramen van componenten in lot size 1 effectief en economisch mogelijk.

14,5 seconden procestijd

De componentenhandling voor het ontbraamproces geschiedt in de basisversie door een Y-as. Voor een hoge doorzet en de daarmee verbonden strenge specificaties voor de takttijd is de module met een tweede Y-as uitrustbaar. Daardoor kan het beladen en ontladen parallel aan de bewerking geschieden. Dat heeft als resultaat dat de procestijd met 14,5 seconden nagenoeg identiek is aan de cyclustijd van 15 seconden. Dit laat zich door integratie van een tweede, parallel werkende proceskamer ook bij de reinigings- en drogingsmodule realiseren.

Het transport van de pallets tussen de afzonderlijke bewerkingseenheden geschiedt door een seriematig geïntegreerd hoogdynamisch lineair systeem. Dit transporteert de componenten met een snelheid van 4 tot 5 meter per seconde naar het volgende station. Het beladen van de installatie kan automatisch met een portaal, een robot of ook handmatig geschieden.

Langere werktuigstandtijden

Onder invloed van het proces zijn alle bij de hoge druk-ontbraming gebruikte werktuigen onderworpen aan slijtage, die een drukdaling veroorzaakt. Dat leidt ertoe dat de werktuigen na een bepaald aantal bedrijfsuren verwisseld moeten worden. Bij de EcoCvelox zorgen een gepatenteerde software en de met een frequentieregelaar uitgeruste hogedrukpomp ervoor dat de procesdruk wordt bijgeregeld. Deze slimme oplossing voor een continue aanpassing van het hogedrukniveau verlengt de standtijd van de werktuigen met minstens 50 procent en verhoogt zo de inzetbaarheid van de installatie.
Voor snelle en efficiënte werktuigwisseling is de ontbraammodule voorzien van een zijdelingse onderhoudsdeur. Zowel de lans van de enkelvoudige spil als de werktuigen van de hogedrukrevolver zijn daardoor goed toegankelijk.

Eenvoudige en effectieve bediening

Een bijdrage aan de hoge procesveiligheid en installatie-inzetbaarheid levert ook de nieuwe, intuïtieve menugestuurde bediening. Op het 19 inch grote flatscreen-beeldscherm (HMI) wordt elke module van de installatie in een totaaloverzicht, net als op een smartphone, afzonderlijk en overzichtelijk afgebeeld. Zodra er een probleem optreedt, verandert de weergave van de betreffende module van kleur, bijvoorbeeld door een gele of rode kleurtint. Omdat er een digitale documentatie in de HMI is geïntegreerd, is even aanraken van de betreffende module op het touchscreen-beeldscherm voldoende, om een weergave van de procestechniek, de flowchart of het E-schema op te roepen, waarop alle geïnstalleerde componenten overzichtelijk staan afgebeeld en de ‘storings’component, bijvoorbeeld een pomp, in kleur gemarkeerd is. Deze kan op zijn beurt met een vingerdruk gedetailleerd worden afgebeeld. Daarbij bieden verschillende functies, bijvoorbeeld uit- en inschakelen van de component, de mogelijkheid om niet alleen snel en intuïtief fouten op te sporen, er wordt ook begrijpelijke informatie voor probleemoplossing geboden. Daarnaast vereenvoudigen en versnellen de eveneens in de digitale documentatie geïntegreerde slijt- en reserveronderdelenlijsten een eventueel noodzakelijke onderdelenbestelling.
Om afvoerlucht te vermijden kan de installatie desgewenst ook met een energie-efficiënt circulatieluchtsysteem worden uitgerust.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Ontbraammachines VG Machines bieden plaatverwerkers totaalpakket

17-06 Het snijden of ponsen van metalen plaatdelen creëert scherpe randen en ongewenste bramen. Dit…

Plaatbewerking

Met de juiste Grinding Power samen op weg naar de perfecte finish

20-05 Slakken verwijderen, snel een radius van 2mm aanbrengen op staal, de boutgaten in voetplaten…

Oppervlaktetechniek

Moeiteloos slakken verwijderen van stalen snijdelen

17-05 Het verwijderen van slakken gebeurt vaak nog handmatig met hamer en beitel. Of men…

Plaatbewerking

Q-Fin machines 4.0 ready

08-03 Q-Fin levert vanaf nu zijn ontbraam- en finishmachines met programma-keuze in het bedienmenu. De…

Plaatbewerking

Grote plaatdelen in één doorgang dubbelzijdig ontbraamd dankzij omkeerunit

25-02 Willems bouwt machines voor het gecomprimeerd verpakken van volumineuze producten. Het bedrijf is in…

Oppervlaktetechniek

Timesavers borstelt gelijkmatig en geautomatiseerd radius 2

13-01 Verschillende ontwikkelingen in de plaatwerkindustrie, maar ook invloeden van buitenaf, maken de nabewerking van…

Oppervlaktetechniek

UCMSmartLine, slimme oplossing voor efficiënte precisiereiniging

07-10 In tal van branches en markten worden steeds strengere eisen gesteld aan de componentreinheid.…

Oppervlaktetechniek

Klanten verlangen steeds meer kennis van jubilaris Topfinish

29-09 Dit jaar viert Topfinish in Mijdrecht haar 30-jarig bestaan. De specialist in polijsten, ontbramen…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X