Constant slijpresultaat met minder inspanning

Na de natte machines heeft Lissmac nu ook haar droge slijpmachines een flinke opfrisbeurt gegeven. De Duitse fabrikant presenteerde op de Blechexpo de SMD 335, die niet alleen een nieuw uiterlijk heeft (antraciet en smetteloos wit), maar ook is uitgerust met rotortechnologie en de speciale transportband Powergrip waar de werkstukken als het ware aan vast kleven.

Rotortechniek in een slijpmachine is niet nieuw, maar Lissmac, producent van een breed en compleet portfolio voor finish-oplossingen in de plaatbewerking, geeft er wel een eigen draai aan. Waar machines van andere merken vaak zijn uitgerust met één rotorkop, heeft Lissmac vier rotorkoppen in de machine geplaatst. “Dat geeft over de hele breedte van de machine een constanter ontbraamresultaat”, zegt Peter de Vrieze, verantwoordelijk voor de verkoop in Nederland. “Deze techniek zat al in een kleiner machinemodel, maar we passen het nu ook toe in de grotere SMD 335 met de gangbare bandbreedte van 1350 mm. Het is een robuuste versie met meer variabelen om meer performance te bieden in afronden op een heel breed assortiment werkstukken in alle mogelijke materialen. Deze machine realiseert een grote afronding tot 2 mm in één doorgang. Hij zorgt voor een richtingloze finish, wat interessant is bij delen die nog samengesteld moeten worden.”

De SMD 335 realiseert een grote afronding tot 2 mm in één doorgang.

Kleine werkstukken met complexe contouren
De speciale transportband Powergrip is volgens De Vrieze heel effectief. “Deze band maakt het mogelijk om kleine werkstukjes met complexe contouren te bewerken. Die kun je met vacuümtechniek niet vasthouden, maar met zo’n mat wel. Dus kun je nog meer producten efficiënt bewerken. Een voordeel is ook dat deze transportband veel minder energie verbruikt dan een vacuümband.” Op de machine zit ook een reinigingsinstallatie (borstels met vloeistof), die de band constant actief reinigt. Een droogwals zorgt ervoor dat de band direct weer droog is. Omdat reinigen niet altijd nodig is, kan de reinigingsinstallatie ook uitgeschakeld worden, wat onnodig energieverbruik voorkomt. Sowieso heeft Lissmac bij het ontwerp van deze machine het energieverbruik in het oog gehouden. Hij is compact gebouwd, waardoor ook een kleinere afzuiging volstaat, wat eveneens scheelt in energieverbruik.

Smart grinding
Een tweede eyecatcher op de Lissmac-stand was de SBM-L 1000, de machine die in Nederland het meest wordt verkocht. Dit nieuwste model was echter uitgerust met allerlei features, die er een Smart Grinding Machine van maken. Deze zijn er allemaal op gericht om het voor de bediener makkelijker te maken met minder inspanning hetzelfde resultaat uit de machine te halen. De Vrieze: “Een heleboel zaken die de bediener aan de machine in het oog moet houden, kunnen we automatiseren. Met een barcodescanner kan hij bijvoorbeeld de code van een werkstuk of een begeleidende werkbon scannen, waarna de machine zichzelf instelt. Ook hebben we een automatische plaatdiktemeter toegevoegd.”

De vier rotorkoppen zorgen over de hele breedte van de machine voor een constanter slijpresultaat.

Gelijkblijven finishresultaat garanderen
Lissmac kan steeds meer data uit haar machines halen, daarmee werkstukken volgen, machinestilstand reduceren en kostprijzen voor werkstukken beter in kaart krijgen. Het is ook mogelijk om het compenseren van de borstelslijtage te automatiseren. Hiermee blijft de kwaliteit van het afronden constant. “Dit is een thema dat steeds meer mensen willen omdat het steeds problematischer wordt goede vakkrachten te vinden, terwijl het finishresultaat wel hetzelfde moet blijven, ook al staat er een scholier aan de machine. Er zijn steeds meer mogelijkheden om dat te garanderen. Ook wordt het hierdoor makkelijker voor onze eigen service-afdeling. We kunnen constant de toestand van de machine beoordelen, op afstand zien wat er aan de hand is. Zo kunnen tijdig lagers worden vervangen en/of andere vervangingsonderdelen worden besteld en neemt de service-monteur altijd de goede onderdelen mee voor onderhoud.” Ontwikkelingen als deze maken het ook steeds makkelijker om de Lissmac machines op te nemen in productielijnen. “Het is een trend dat een ontbraammachine niet meer als een los eiland wordt gezien”, zegt De Vrieze. “Hij wordt steeds vaker beladen met een robot en is onderdeel van het geheel. De voorbereiding (interface) op bijna manloos werken zien we in bijna de hele lijn van Lissmac.” Komend voorjaar zal Lissmac de Smart Grinding Machine ook demonstreren op de TechniShow in Utrecht. Zeker bij Nederlandse plaatbewerkers signaleert de Duitse fabrikant een groeiende belangstelling voor dit soort ontwikkelingen.

Breed programma
Lissmac is groot geworden met het tweezijdig finishen van plaatdelen in één doorgang. Op de stand op de Blechexpo lag het accent vooral op de enkelzijdige machines. “De markt heeft zich doorontwikkeld, wij doen dat ook”, zegt De Vrieze. “Tweezijdig en enkelzijdig, droog en nat, grote en kleine machines, we hebben het allemaal. Er zijn niet veel toepassingen meer waarvan we moeten zeggen: nee dat kunnen we niet. We kunnen over de hele breedte oplossingen bieden.”

De speciale transportband Powergrip maakt het mogelijk om kleine werkstukjes met complexe contouren te bewerken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Plaatbewerking

MetaalNieuws: Special Plaat- en buisbewerking

31-05 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

MetaalNieuws – Thema Plaat- en Buisbewerking

01-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale edities delen in een oplage van bijna…

Oppervlaktetechniek

Flexibel randen afbramen en afronden aan beide zijden

28-10 De SBM-L schuur- en afbraammachines van Lissmac werken volgens een droog proces. Staal, roestvrij…

Plaatbewerking

Complex? Geld is er genoeg!

21-10 ‘Geld is er genoeg, maar de onzekerheid houdt investeringen tegen.’ Dat is wat ik…

Plaatbewerking

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

19-10 Intelligente lockdown, groepsimmuniteit, social distancing, mondkapjesplicht, thuisquarantaine, pcr-test, triagetent, avondklok, anderhalvemetermaatschappij, zoomsessie, nasleepklacht, knuffelvrees,…

Bedrijf en Economie

Volgende TechniShow is 15-18 maart 2022

07-10 Jaarbeurs en FPT-VIMAG hebben de datum bekend gemaakt van de volgende TechniShow. Deze zal…

Bedrijf en Economie

‘Juist nu missen we de kracht van de TechniShow’

28-09 Tot twee keer toe is de TechniShow dit jaar afgeblazen. Daarmee zit het coronavirus…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X