Cosen presenteert zaagmachine met software-oplossing

0

Cosen heeft de ambitie de marktleider te worden in zaagtechniek. Bij de zaagmachinefabrikant gaat het dan ook niet alleen meer om de machine, maar ook om alles eromheen.

“Ikzelf zie software als de nieuwe hardware”, zegt Bruno de Bock, dpt. managing director van Cosen Europe. “Dit wil zeggen dat in mijn ogen het metaal en de vorm van machines steeds minder relevant wordt, maar alles gaat om de beleving eromheen. Vergelijk maar met auto’s. Het merk bepaalt nog veel, maar de vier wielen en de kast eromheen steeds minder. Van het moment dat je in die auto stapt gaat het om je persoonlijke beleving. Deze visie deelt het hele management van Cosen Global. We komen daarom met barcode technologieën – wat wij Q-cut noemen – en ook met AI-cutting waarmee de zaag zelf algoritmes herkent en zelfsturend wordt tijdens het zagen. Onze bestseller G320 wordt het middelpunt en de software-oplossing erom heen wordt het topic van onze deelname aan de Brabantse Metaaldagen.”

Oplossingen als deze zijn volgens De Bock haalbaar voor het (kleine) MKB-metaalbedrijf. “Cosen zit met haar productie aan de goede kant van de wereld. Ook de slagkracht in Taiwan is enorm. Ik ben daar eerlijk gezegd trots op als Nederbelg. Dus met andere woorden: jazeker kan het kleinbedrijf meedelen in deze technologie. Praktisch is altijd de vraag of het nodig is. Dat kan verschillen van bedrijf tot bedrijf.” Volgens hem is het voor ieder bedrijf belangrijk na te denken over procesoptimalisatie. “De metaalsector in West-Europa heeft niet zo leuke tijden beleefd het afgelopen decennium. Het gaat eerder omlaag in volume en output dan dat we omhoog gaan. Gezien onze verworven sociale rechten en systeem dat hierop afgestemd is, lijkt het me wijs om met minder mensen hetzelfde te gaan doen of zelfs veel efficiënter te gaan doen. Ook ervaren verspanend personeel is niet meer te zien in de straat. Het proces bekijken en optimaliseren, zelfs een stap verder automatiseren, lijkt eerder een noodzaak dan een probleem. Het probleem is er namelijk al.”

Cosen, stand B124

Gratis-toegangskaarten-Brabantse-Metaaldagen