Covebo test en traint Europese metaalvakkrachten

Het test- en trainingscentrum van Covebo Uitzendgroep in Eindhoven gaat bijdragen aan het oplossen van de krappe arbeidsmarkt in de metaalindustrie. In het centrum worden Europese vakkrachten getest en getraind op basis van het functieprofiel van de opdrachtgever.

Door bijvoorbeeld lassers gericht te testen en te trainen krijgen de klanten van Covebo vakkrachten die optimaal aansluiten bij het gewenste functieprofiel.

Dit leidt in de praktijk tot langere samenwerkingsverbanden tussen kandidaten en bedrijven. Covebo verwacht dat in 2022 meer dan 100 metaalvakkrachten het test- en trainingstraject in Eindhoven doorlopen.

De vraag naar personeel in de metaalindustrie blijft groeien, terwijl er een toenemend tekort is aan technische vakkrachten. Om hier een oplossing voor te bieden, werft Covebo mensen in het buitenland en laat ze een traject doorlopen in een test- en trainingscentrum. Hierdoor hebben vakkrachten langer een baangarantie en biedt de uitzendgroep haar klanten kwalitatief goed personeel. “Het werk in de metaalindustrie wordt vaak als smerig en zwaar gezien, waardoor de sector veel goede mensen kwijtraakt aan andere sectoren”, aldus Rob de Boer, lasinstructeur in het nieuwe test- en trainingscentrum in Eindhoven. “Daar komt bij dat de kwaliteit van wat bedrijven produceren steeds hoger wordt, en de normen steeds strenger. Al met al is er een chronisch tekort aan goede vakmensen. Mede met behulp van onze centra willen we een bijdrage leveren aan een oplossing.”

Gewenste vaardigheden

Om het test- en trainingstraject voor Europese metaalwerkers te optimaliseren en uiteindelijk tot de beste match tussen vakkrachten en opdrachtgevers te komen, heeft Covebo het afgelopen jaar meer dan veertig van zijn opdrachtgevers in de metaalindustrie bezocht. Deze opdrachtgevers variëren van buurtbedrijven tot internationals zoals VDL en Voortman Steel Group. Bij de bezoeken is in kaart gebracht over welke vaardigheden de Europese kandidaten volgens Nederlandse opdrachtgevers in de metaalindustrie moeten beschikken.

Rob de Boer: “Ieder bedrijf is anders en heeft andere verwachtingen ten aanzien van bijvoorbeeld een lasser. Aan het CV van een metaalarbeider kun je zien wat zijn of haar exacte ervaring is en waar hij of zij goed in is. Aan de hand van een bedrijfsprofiel zoeken wij buitenlandse vaklieden met een CV dat aan de wensen van onze klanten voldoet, en vervolgens nodigen we deze kandidaten uit in Nederland. In ons test- en trainingscentrum bepalen we hun niveau en geven we ze eventueel een tweedaagse bijscholing, zodat we onze klant uiteindelijk de best passende vakkracht aan kunnen bieden.”

Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: de kandidaten zijn beter voorbereid en meer zelfverzekerd als ze hun eerste werkdag bij de opdrachtgever starten, en de klanten van Covebo krijgen vakkrachten die optimaal aansluiten bij het functieprofiel. De Boer: “In de praktijk blijkt dit zowel voor kandidaten als onze klanten een succesformule. Met deze werkwijze kunnen we 80 procent van de kandidaten succesvol matchen met opdrachtgevers.”

Meer test- en trainingscentra

Het nieuwe test- en trainingscentrum in Eindhoven is niet het eerste waar Covebo over beschikt. De uitzendgroep heeft al een trainingslocatie in Nieuwegein, waar op jaarbasis circa 150 metaalarbeiders worden getest. De Boer: “We merken daar dat Europese vakkrachten langer bij onze opdrachtgevers werken als ze in het trainingscentrum zijn getest om te zien of ze optimaal aansluiten bij het profiel van de opdrachtgever.

Samen met de divisies Bouw, Elektro- en Installatietechniek hebben we onze testopzet verder geprofessionaliseerd. Met de test -en trainingscentra in Eindhoven, Nieuwegein en Nijkerk, waar al bijna twee jaar voor bouw, installatietechniek en solar getest en getraind wordt, pakken wij met Covebo vol door om vakpersoneel vanuit het buitenland beter te laten aansluiten op de wensen van onze opdrachtgevers in de Bouw & Techniek. Iets wat noodzakelijk is, gezien het enorme tekort aan vakkrachten op de Nederlandse arbeidsmarkt.”

Op basis van de positieve reacties van opdrachtgevers en het hoge percentage ‘succesvolle matches’ heeft de uitzendgroep de intentie om in de toekomst ook een test- en trainingscentrum voor de metaalindustrie te openen in het noordoosten van het land.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Arbeidsmarkt blijft gespannen voor MKB-metaal

04-11 Terwijl de vraag naar personeel onverminderd hoger is dan het aanbod en de druk…

Personeel

Krapte wordt steeds groter

09-10 De Nederlandse arbeidsmarkt wordt in een rap tempo krapper, ook binnen de techniekbranche. Organisaties…

Geen categorie

Technicum-boek biedt inzicht in paradox technische arbeidsmarkt

21-01 Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, heeft het eerste exemplaar van ‘Kwestie van Kracht, technische…

Bedrijf en Economie

FME en Federatie Metaal & Techniek bundelen krachten

05-09 De Vereniging FME-CWM treedt toe tot de Federatie Werkgeversorganisaties Metaal & Techniek (FWM). Beide…

Bedrijf en Economie

Ook grootmetaal (Metalektro) heeft nieuwe CAO

19-04 Twee weken na de kleinmetaal, heeft nu ook de grootmetaal een nieuwe CAO. Ondernemersorganisatie…

Bedrijf en Economie

Forse loonsverhoging in nieuwe CAO Metaal & Techniek

07-04 Werkgevers en werknemers hebben afgelopen nacht een principe-akkoord bereikt voor een nieuwe CAO Metaal…

Bedrijf en Economie

Forse loonsverhoging in nieuwe CAO Metaal & Techniek

07-04 Werkgevers en werknemers hebben afgelopen nacht een principe-akkoord bereikt voor een nieuwe CAO Metaal…

Bedrijf en Economie

CAO-overleg opgeschort; stakingen dreigen

31-03 De kans op stakingen in de kleinmetaal is groter dan dat er op korte…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X