Cursus industriële oppervlaktetechnieken

0
156

Bij voldoende deelname start de Vereniging ION op dinsdag 1 mei de cursus Industriële Oppervlaktetechnieken.

Deze cursus, die bestaat uit acht cursusavonden en een examenmoment, is bestemd voor iedereen die keuzes moet maken en/of advies moet geven over een conservering, het uiterlijk van een metalen voorwerp of over de eigenschappen van een oppervlak.
Elke opdrachtgever zou zich moeten afvragen of en hoe oppervlaktebehandelingen en materialen hem of haar van dienst kunnen zijn om tot een optimaal productontwerp te komen. Want met een oppervlaktebehandeling kan een metalen voorwerp bijvoorbeeld beter in staat worden gesteld zijn functie te vervullen. Maar een oppervlaktebehandeling kan soms ook noodzakelijk zijn om een andere bewerking (beter) mogelijk te maken. De redenen om een oppervlaktebehandeling uit te voeren lopen uiteen van reinigen en verfraaien tot het verbeteren van mechanische en fysische eigenschappen als oppervlaktehardheid, slijtvastheid, tribologische eigenschappen, las- en soldeerbaarheid en het verbeteren van de elektrische (oppervlakte) geleiding of warmtegeleiding. Maar het kan ook gaan om bijvoorbeeld het aanbrengen van kleur voor signalerings- of psychologische doeleinden.

De volgende onderwerpen worden in de cursus behandeld: algemeen, corrosie en vormgeving; Voorbehandelingen; Natlakken en poedercoaten; Applicatiemethoden; Galvanotechniek; Thermische deklagen: Emailleren; Gasfasedepositie en vacuümtechnieken; Wet- en regelgeving en kwaliteit. Doel is de cursisten inzicht te geven in de factoren die een rol spelen bij de keuzes en de eigenschappen van oppervlaktebehandeling.

www.vereniging-ion.nl