CYRA maakt technologisch MKB cyberweerbaar

De voorzitters van Koninklijke Metaalunie en FME, Mark Helder en Theo Henrar, hebben met Paul van Nunen, directeur Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport, een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de stichting CYRA.

V.l.n.r.: Mark Helder, voorzitter Koninklijke Metaalunie, Theo Henrar ,voorzitter FME, en Paul van Nunen, directeur Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport. (Foto Pieter Magielsen NFP).

CYRA staat voor Cyber Rating en biedt de mogelijkheid om inzicht te krijgen in het niveau van cyberweerbaarheid van een onderneming en dit vervolgens te laten certificeren. Dit wordt steeds actueler omdat in oktober 2024 de nieuwe richtlijn Network and Information Security (NIS2) voor grote machinebouwers van kracht wordt.

De NIS2 heeft onder andere gevolgen voor machinebouwers met meer dan 10 miljoen euro omzet en/of meer dan 50 werknemers. Deze bedrijven moeten kunnen aantonen dat ze aan wettelijke vereisten voldoen op het gebied van cyberweerbaarheid.

Daarnaast heeft het ook gevolgen voor hun toeleveranciers. Zij moeten namelijk aan hun klant kunnen laten zien dat zij hun zaken op het gebied van cyberveiligheid voor elkaar hebben. Om al deze bedrijven te ondersteunen is CYRA ontwikkeld, een praktische oplossing om de digitale weerbaarheid van bedrijven te vergroten en dit ook zichtbaar en aantoonbaar te maken.

Met de ondertekening van de samenwerking kunnen leden van Koninklijke Metaalunie en FME zich direct aanmelden voor het gebruik van het CYRA-assessment om vervolgens over te gaan tot certificering.

 

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?