Daar bij die molen…

0
465

ATS EdgeIT, Van Hoorn Carbide en Hermle Nederland hebben samen een oud-Hollandse molen gemaakt uit aluminium. Het fraaie stukje vakmanschap is deze week op de stands van alle drie partners op de TechniShow te zien.

De romp van de molen is gemaakt op een Hermle C42U bij Hermle in Gosheim (D). De wieken zijn gemaakt bij Van Hoorn Carbide in Weert, op een Hermle C12. Met dit onderdeel laten ATS EdgeIT, Van Hoorn en Hermle zien dat de samenwerking tussen machine, gereedschap en softwareleverancier erg belangrijk is. “Denk daarbij aan de frees keuze, machinebesturing en de software”, zegt Michael van de Velde van ATS EdgeIT, leverancier van  Edgecam. Zijn collega Sander Weijters heeft de onderdelen volledig met Edgecam geprogrammeerd en gesimuleerd.

Waveform frezen
Diverse bewerkingen zijn gebruikt om de molen te produceren. Wavemilling is ingezet met de volledige snijlengte van de frees. Van de Velde: “Waveform frezen was ook erg belangrijk voor het frezen van de wieken zodat er niet teveel krachten komen te staan op de binnenkant van de wieken. Dit zou het product kunnen vervormen. Simultaan frezen is ingezet om de dubbel gekromde kap van de molen na te bewerken. Tevens is de gravure ook simultaan geprogrammeerd zodat de frees onder een ideale contact hoek op het oppervlak blijft. Dit is met een bolfreesje van 0,5 mm gefreesd. We hebben in totaal drie molens gemaakt zodat alle betrokken partijen het resultaat aan hun klanten kunnen laten zien.”

Bekijk hier de video die de bewerkingen laat zien waarmee deze molen tot stand is gekomen.