Dak AZ-stadion ingestort door falende lasverbindingen

Het instorten van de overkapping van het AZ-stadion in Alkmaar is veroorzaakt door falende lasverbindingen in de spanten. Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid op basis van een verkennend onderzoek.

Waardoor deze verbindingen zijn bezweken is nog niet bekend. Tijdens het verkennend onderzoek zijn ook twee breuken en twee verdachte plekken aangetroffen in het deel van het dak dat nog intact is. De geconstateerde breuken en vermoedelijke scheuren kunnen leiden tot het bezwijken van delen van het resterende dak en vormen daarmee een acuut risico. Daarom heeft de Onderzoeksraad een formele tussentijdse waarschuwing verstuurd waarbij de Raad erop aandringt dat AZ de stabiliteit en sterkte van de constructie controleert en waar nodig maatregelen treft. De gemeente moet hier als vergunningverlener op toezien.

Instorten dak
Een deel van de overkapping van de tribune van het AZ-stadion stortte op 10 augustus in. De Onderzoeksraad is een verkennend onderzoek gestart en heeft hiervoor technisch onderzoek gedaan in het stadion. Op basis van de verzamelde informatie zal de Raad op korte termijn besluiten of het instorten van het stadiondak verder wordt onderzocht.

Onderzoek Royal HaskoningDHV
In opdracht van AZ zelf voert Royal HaskoningDHV onderzoek uit. “In het kader van dit onderzoek zullen de komende periode de bewuste lasverbindingen in de gehele kapconstructie in detail geïnspecteerd worden middels non-destructief onderzoek”, aldus AZ in een verklaring op de clubwebsite. “In overleg met de Onderzoeksraad voor Veiligheid zal er ook destructief onderzoek uitgevoerd worden naar de lasnaden van de bezweken spanten.”
AZ zal, wanneer de tussenrapportage van Royal HaskoningDHV met de voorlopige conclusies is afgerond, met bevindingen naar buiten komen. De tussenrapportage wordt eind augustus verwacht.

Herstelplan
Op basis van de uitkomsten van deze onderzoeken zal er een uitgebreid herstelplan worden opgesteld dat ter goedkeuring voor uitvoering aan de Gemeente Alkmaar zal worden voorgelegd. Hoeveel tijd dit traject tot volledig herstel in beslag zal nemen is vooralsnog niet bekend.

Stadion blijft gesloten
AZ neemt dit zeer serieus op. “Het spreekt voor zich dat tot het moment dat er volledige zekerheid gegeven kan worden met betrekking tot de veiligheid van eenieder, de tribunes gesloten blijven voor publiek. Dit geldt overigens niet voor de ruimtes in het hoofdgebouw.” De consequenties voor het wedstrijdschema van AZ worden op korte termijn in kaart gebracht

AZ stadion lasbreuk

Detailfoto van een breuklijn.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Beter lassen in scheepsbouw met KI

17-04 Betrouwbare en tegelijkertijd effectieve lasprocessen zijn van groot belang in de scheepsbouw. Geautomatiseerde processen…

Verbinden

Nederlands Kampioenschap Lassen bij SMEOT

13-03 Hier strijden studenten uit het hele land tegen elkaar om het eremetaal inclusief podiumplek.…

Verbinden

Productief en spatvrij lassen met lage warmte-inbreng

24-01 Bij het robotiseren van een lasproces kunnen niet alleen de werkzaamheden door een robot…

Verbinden

Kunstmatige intelligentie verbetert lasprocessen in scheepsbouw

05-09 Deze processen bereiken echter hun grenzen wanneer er enkelstuks geproduceerd worden, er fabricageafwijkingen ontstaan…

Verbinden

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

16-11 De TMP Groep telt drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen,…

Personeel en Opleiding

OOM prikkelt lassers

25-08 Met dit loopbaaninstrument wil OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking,…

Verbinden

Gebruiksvriendelijk TIG-lassen

16-08 Zo is de nieuwe besturing met het kleurendisplay van 7″ overzichtelijk en intuïtief te…

Verbinden

MetaalNieuws: Special Verbindingstechniek

11-06 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021