Data-expertisecentrum van start

Ondernemers in de hightech maakindustrie helpen meer waarde te halen uit data: dat is het doel van het Data Value Center Smart Industry (DVC-SI), dat onlangs officieel is geopend. Het digitale centrum bundelt kennis en expertise van data-experts, die industriële bedrijven kosteloos of tegen gunstige tarieven kunnen benutten om versneld in te spelen op de data-economie. Het DVC-SI wil jaarlijks zeker 250 bedrijven verder op weg helpen.

De hightech-maakindustrie genereert veel data in productieprocessen, onderhoud en logistiek. Het DVC-SI ondersteunt ondernemers, beslissers en professionals bij het slim inzetten van die data voor het optimaliseren van hun processen en de ontwikkeling van nieuwe producten, diensten en verdienmodellen. Het biedt bedrijven bovendien mogelijkheden voor het versterken van de daarvoor benodigde kennis en competenties. De Nederlandse maakindustrie kan door dit soort innovatie haar concurrentiepositie aanzienlijk versterken.

Het DVC-SI is een Brabants initiatief, met vestingen op de Brainport Industries Campus in Eindhoven en bij JADS in Den Bosch, maar staat open voor alle bedrijven in de Nederlandse hightech maakindustrie. Het sluit daarmee aan op het landelijke Smart Industry-programma voor het versneld toepassen van digitalisering en nieuwe technologie in het bedrijfsleven. Gerard Blom (BOM) is coördinator van het initiatief: “Ondernemers kunnen bij het DVC-SI terecht voor voorlichting en workshops over de mogelijkheden van big data, open data en hun eigen data. Maar ook voor een goede quick scan, advies op maat en experimenten met nieuwe verdienmodellen. Verder brengen we bedrijven in contact met leveranciers, consultants en kennisinstellingen, of mogelijke partners voor nieuwe samenwerkingsprojecten. Ondernemers die graag op de hoogte willen blijven kunnen zich inschrijven voor onze nieuwsbrief en zijn van harte welkom tijdens onze evenementen.”
Het DVC wil jaarlijks een evenement organiseren om betrokken bedrijven samen te brengen.

Drempel verlagen
Economiegedeputeerde van provincie Noord-Brabant, Martijn van Gruijthuijsen: “De maakindustrie werkt steeds meer data-gedreven. Middelgrote en kleine bedrijven zien de mogelijkheden daarvan maar kunnen die niet altijd benutten doordat zij onvoldoende kennis, expertise en data van goede kwaliteit bezitten, zo blijkt uit onderzoek onder ruim 600 bedrijven in Brabant. Het Data Value Center Smart Industry helpt hen oplossingen te vinden en verlaagt de drempel om hier toch mee aan de slag te gaan. We maken daarmee Brabant klaar voor de data-economie van de toekomst.” Het DVC-SI is een samenwerking van Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Brainport Development, Brainport Industries, FME, Jheronimus Academy of Data Science, Koninklijke Metaalunie, Midpoint Brabant, REWIN, SURF en TNO, en wordt ondersteund door Provincie Noord-Brabant en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Verwacht wordt dat meer Nederlandse regio’s in navolging van het DVC-SI vergelijkbare centra zullen opzetten voor de ondersteuning van andere sectoren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Nieuwe cao Metalektro definitief

13-09 De organisaties kwamen 14 juli tot een principeakkoord over de nieuwe cao. Behalve nieuwe…

Automatisering

Construsteel maakt staalbouw werkplaats digitaal

01-09 Deze Smart Industry oplossing is onderdeel van de ConstruSteel-productlijn ‘De digitale werkplaats’. Staalbouw- en…

Bedrijf en Economie

Cao-akkoord: werknemers metalektro krijgen er 5,3% bij

14-07 Het onderhandelingsresultaat is bereikt na maandenlang actie voeren met talrijke ‘staakstraten’ door het hele…

Verspanen

Efficiënt en foutloos produceren door digitale operator ondersteuning

11-07 Zoals ook in het vorige artikel genoemd, is er binnen Smart Industry (Industry 4.0)…

Bedrijf en Economie

FME-voorzitter bespreekt innovatiepact met de koning

07-07 “Het versterken van onze strategische autonomie is niet alleen om geopolitieke redenen belangrijk, maar…

Plaatbewerking

VMC toont koningin Máxima hoe duurzaam een metaalbedrijf kan zijn

28-06 Het was niet voor niets dat Koninklijke Metaalunie de plaatwerktoeleverancier in Nieuwkuijk had voorgedragen…

Bedrijf en Economie

Basismetaal en gieterijen bundelen krachten in Metaal Nederland

21-05 Voorheen werkten bedrijven binnen de Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI) en de Algemene Vereniging…

Personeel en Opleiding

Acties voor nieuwe metalektro-cao gaan door

28-04 In Friesland wordt gestaakt bij onder meer Stertil in Kootstertille, Trivium in Leeuwarden en…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X