De Cromvoirtse breidt buislasercapaciteit uit

Door een uitbreiding van de buislasercapaciteit heeft De Cromvoirtse de levertijden van gesneden onderdelen uit buis- en kokermateriaal terug kunnen brengen van een week naar drie dagen in heel Nederland. “Wie het materiaal via onze portal besteld, heeft het drie dagen later in huis”, zegt Hoofd Verkoop Bart van Gisbergen.

De in buis en plaat gespecialiseerde toeleverancier in Oisterwijk, heeft een nieuwe Adige Lasertube LT8.10 machine van de Italiaanse BLM groep geïnstalleerd. Deze investering was hard nodig want de eerste buislaser, eveneens van Adige, draaide dag en nacht en zat helemaal vol. “Opnieuw een Adige machine was een bewuste keuze”, vertelt Bart van Gisbergen. “Het is een topmerk en onze mensen zijn er goed mee bekend.”

Grotere diameter
Is de oude buislaser nog uitgerust met een CO2-laserbron, de nieuwe is een fiber met een laserbron van 3 kW. Hiermee kunnen wanddiktes van 8 mm in staal, 6 mm in RVS en 4 à 5 mm in aluminium worden gesneden. “RVS en aluminium konden we ook op de andere machine al snijden, maar met de nieuwe kunnen we dikker snijden. Ook is de snijkwaliteit beter en de snijsnelheid hoger.”
Maar dat is niet de enige vooruitgang. De nieuwe machine kan ook een grotere diameter tot maximaal tot 244 mm én 3D snijden. Ook kan materiaal direct op de machine worden gegraveerd, wat met het oog op de productidentificatie steeds meer gebeurt. “Een groot voordeel is ook het trapmagazijn”, zegt Van Gisbergen. “Onze focus ligt op kleine series en korte levertijden en met dit trapmagazijn kunnen we heel makkelijk enkelstuks buizen beladen. Het zelfde geldt voor reststukken. Die snijden we veel om de kostprijs zo laag mogelijk te houden.”

Bestellen in webportal
Met de komst van de tweede buislaser kunnen de orders nu goed worden verdeeld. De oudste laser wordt vooral ingezet voor het snijden van series. Er is ook geïnvesteerd in een nieuwe bovenloopkraan boven de twee buislasers om snel en eenvoudig bundels materiaal te kunnen beladen.
Al het buismateriaal kan via de webportal van De Cromvoirtse worden aangevraagd en besteld. “Ook de nieuwe machine is 24 uur per dag beschikbaar. Hij draait al volop, we hebben er een extra medewerker voor aangenomen om continu bezetting te kunnen garanderen. De klant kan zijn stepfiles uploaden, krijgt een prijs en kan dan met een druk op de knop zijn bestelling doen. Drie dagen later krijgt hij dan zijn materiaal.”

Finishen dik staal
De nieuwe buislaser is niet de enige ontwikkeling bij De Cromvoirtse, dat met de vestiging Felix Philips in Nuth de Limburgse en Belgische markt bedient. Bij Q-Fin in Bergeijk is een finishmachine gekocht voor het ontbramen, slijpen en afronden van vlakke stalen plaatuitslagen tot maximaal 600 mm breed.

De Cromvoirtse breidt buislasercapaciteit uit

De Q-Fin finishmachine is niet alleen aangeschaft om een afronding te maken op de snijcontouren, maar vooral ook om bij dik materiaal de oxidehuid van de snijkant af te halen.

Deze machine is niet alleen aangeschaft om een afronding te maken op de snijcontouren, maar vooral ook om bij dik materiaal de oxidehuid van de snijkant af te halen. Bart van Gisbergen licht toe: “Juist daarom hebben we gekozen voor deze Q-Fin machine. Die gaf de beste resultaten bij het verwijderen van oxidehuid. We willen het snijden met stikstof vermijden omdat dit een langzamer proces is. Maar dan moet de oxidehuid wel van de snijkant af.” De finishmachine is uitgevoerd met een terugvoerband, zodat de onderdelen zonder handmatige handelingen eenvoudig aan beide zijden kunnen worden bewerkt.

Robot aan de kantbank
Een andere opmerkelijke nieuwe verschijning in de productieruimte is een Yaskawa robot bij de Toolcell kantbank (met automatische gereedschapswisselaar) van LVD. De Cromvoirtse is al enkele jaren actief betrokken bij het Fieldlab Flexible Manufacturing, dat oplossingen ontwikkelt om complexe hightech producten met een laag volume tegen zo laag mogelijke kosten te produceren.

De Cromvoirtse breidt buislasercapaciteit uit

Met de Yaskawa robot bij de Toolcell kantbank van LVD voert De Cromvoirtse praktijktesten uit met het gerobotiseerd kanten van kleine series.

De uitdaging voor De Cromvoirtse is vooral om kleine series gerobotiseerd te kunnen kanten. De ontwikkelingen zijn inmiddels zover gevorderd dat er tests in de praktijk worden uitgevoerd. “Het is heel complex om een product op  te pakken, te zetten en weer weg te leggen op een pallet”, zegt Van Gisbergen. “Dat is een proces van jaren, maar het begin is er en we komen steeds een stapje verder. Drie mensen zijn bij ons verantwoordelijk voor dit project.”

Uitbreiding platenmagazijn
Tot slot is er ook nog een ontwikkeling in het grote geautomatiseerde platenmagazijn van De Cromvoirtse. Dit magazijn van Kasto is helemaal uitgelegd op plaatmateriaal van 3 bij 1,5 meter, maar zal in september worden uitgebreid met twee torens voor het opslaan van plaatmateriaal van 4 bij 2 meter, zodat ook dit straks volledig geautomatiseerd kan worden gesneden. Een van de vier lasersnijders bij De Cromvoirtse heeft de tafelafmetingen om dit materiaal te kunnen handelen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Met de juiste Grinding Power samen op weg naar de perfecte finish

20-05 Slakken verwijderen, snel een radius van 2mm aanbrengen op staal, de boutgaten in voetplaten…

Oppervlaktetechniek

Moeiteloos slakken verwijderen van stalen snijdelen

17-05 Het verwijderen van slakken gebeurt vaak nog handmatig met hamer en beitel. Of men…

Plaatbewerking

Constructiebedrijf De Vries breidt machinepark verder uit

11-05 De Vries is het eerste bedrijf in de Benelux dat over een dergelijke lasermachine…

Plaatbewerking

Q-Fin machines 4.0 ready

08-03 Q-Fin levert vanaf nu zijn ontbraam- en finishmachines met programma-keuze in het bedienmenu. De…

Plaatbewerking

Grote plaatdelen in één doorgang dubbelzijdig ontbraamd dankzij omkeerunit

25-02 Willems bouwt machines voor het gecomprimeerd verpakken van volumineuze producten. Het bedrijf is in…

Plaatbewerking

LBM focust op gebruikte buislasers

24-02 Nathan van der Hoeven van LBM weet nu al dat het niet bij deze…

Plaatbewerking

LVD lanceert XXL-lasersnijmachine Taurus FL tijdens virtuele tech-sessie

24-02 Op dinsdag 2 maart kunnen plaatbewerkers de Dyna-Cell ontdekken. Deze robotbuigcel gebruikt razendsnelle automatische…

Plaatbewerking

Den Oudsten breidt zetcapaciteit flink uit

23-02 Bedrijfsleider Pieter den Oudsten noemt dit ‘het wat dunnere plaatwerk’. M. den Oudsten Buigwerken…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X