De Cromvoirtse breidt buislasercapaciteit uit

Door een uitbreiding van de buislasercapaciteit heeft De Cromvoirtse de levertijden van gesneden onderdelen uit buis- en kokermateriaal terug kunnen brengen van een week naar drie dagen in heel Nederland. “Wie het materiaal via onze portal besteld, heeft het drie dagen later in huis”, zegt Hoofd Verkoop Bart van Gisbergen.

De in buis en plaat gespecialiseerde toeleverancier in Oisterwijk, heeft een nieuwe Adige Lasertube LT8.10 machine van de Italiaanse BLM groep geïnstalleerd. Deze investering was hard nodig want de eerste buislaser, eveneens van Adige, draaide dag en nacht en zat helemaal vol. “Opnieuw een Adige machine was een bewuste keuze”, vertelt Bart van Gisbergen. “Het is een topmerk en onze mensen zijn er goed mee bekend.”

Grotere diameter
Is de oude buislaser nog uitgerust met een CO2-laserbron, de nieuwe is een fiber met een laserbron van 3 kW. Hiermee kunnen wanddiktes van 8 mm in staal, 6 mm in RVS en 4 à 5 mm in aluminium worden gesneden. “RVS en aluminium konden we ook op de andere machine al snijden, maar met de nieuwe kunnen we dikker snijden. Ook is de snijkwaliteit beter en de snijsnelheid hoger.”
Maar dat is niet de enige vooruitgang. De nieuwe machine kan ook een grotere diameter tot maximaal tot 244 mm én 3D snijden. Ook kan materiaal direct op de machine worden gegraveerd, wat met het oog op de productidentificatie steeds meer gebeurt. “Een groot voordeel is ook het trapmagazijn”, zegt Van Gisbergen. “Onze focus ligt op kleine series en korte levertijden en met dit trapmagazijn kunnen we heel makkelijk enkelstuks buizen beladen. Het zelfde geldt voor reststukken. Die snijden we veel om de kostprijs zo laag mogelijk te houden.”

Bestellen in webportal
Met de komst van de tweede buislaser kunnen de orders nu goed worden verdeeld. De oudste laser wordt vooral ingezet voor het snijden van series. Er is ook geïnvesteerd in een nieuwe bovenloopkraan boven de twee buislasers om snel en eenvoudig bundels materiaal te kunnen beladen.
Al het buismateriaal kan via de webportal van De Cromvoirtse worden aangevraagd en besteld. “Ook de nieuwe machine is 24 uur per dag beschikbaar. Hij draait al volop, we hebben er een extra medewerker voor aangenomen om continu bezetting te kunnen garanderen. De klant kan zijn stepfiles uploaden, krijgt een prijs en kan dan met een druk op de knop zijn bestelling doen. Drie dagen later krijgt hij dan zijn materiaal.”

Finishen dik staal
De nieuwe buislaser is niet de enige ontwikkeling bij De Cromvoirtse, dat met de vestiging Felix Philips in Nuth de Limburgse en Belgische markt bedient. Bij Q-Fin in Bergeijk is een finishmachine gekocht voor het ontbramen, slijpen en afronden van vlakke stalen plaatuitslagen tot maximaal 600 mm breed.

De Cromvoirtse breidt buislasercapaciteit uit

De Q-Fin finishmachine is niet alleen aangeschaft om een afronding te maken op de snijcontouren, maar vooral ook om bij dik materiaal de oxidehuid van de snijkant af te halen.

Deze machine is niet alleen aangeschaft om een afronding te maken op de snijcontouren, maar vooral ook om bij dik materiaal de oxidehuid van de snijkant af te halen. Bart van Gisbergen licht toe: “Juist daarom hebben we gekozen voor deze Q-Fin machine. Die gaf de beste resultaten bij het verwijderen van oxidehuid. We willen het snijden met stikstof vermijden omdat dit een langzamer proces is. Maar dan moet de oxidehuid wel van de snijkant af.” De finishmachine is uitgevoerd met een terugvoerband, zodat de onderdelen zonder handmatige handelingen eenvoudig aan beide zijden kunnen worden bewerkt.

Robot aan de kantbank
Een andere opmerkelijke nieuwe verschijning in de productieruimte is een Yaskawa robot bij de Toolcell kantbank (met automatische gereedschapswisselaar) van LVD. De Cromvoirtse is al enkele jaren actief betrokken bij het Fieldlab Flexible Manufacturing, dat oplossingen ontwikkelt om complexe hightech producten met een laag volume tegen zo laag mogelijke kosten te produceren.

De Cromvoirtse breidt buislasercapaciteit uit

Met de Yaskawa robot bij de Toolcell kantbank van LVD voert De Cromvoirtse praktijktesten uit met het gerobotiseerd kanten van kleine series.

De uitdaging voor De Cromvoirtse is vooral om kleine series gerobotiseerd te kunnen kanten. De ontwikkelingen zijn inmiddels zover gevorderd dat er tests in de praktijk worden uitgevoerd. “Het is heel complex om een product op  te pakken, te zetten en weer weg te leggen op een pallet”, zegt Van Gisbergen. “Dat is een proces van jaren, maar het begin is er en we komen steeds een stapje verder. Drie mensen zijn bij ons verantwoordelijk voor dit project.”

Uitbreiding platenmagazijn
Tot slot is er ook nog een ontwikkeling in het grote geautomatiseerde platenmagazijn van De Cromvoirtse. Dit magazijn van Kasto is helemaal uitgelegd op plaatmateriaal van 3 bij 1,5 meter, maar zal in september worden uitgebreid met twee torens voor het opslaan van plaatmateriaal van 4 bij 2 meter, zodat ook dit straks volledig geautomatiseerd kan worden gesneden. Een van de vier lasersnijders bij De Cromvoirtse heeft de tafelafmetingen om dit materiaal te kunnen handelen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Pushing the Edge Days een schot in de roos

23-04 Blikvanger was een volledig geautomatiseerde oplossing voor het finishen van gesneden plaatdelen van Q-Fin…

Plaatbewerking

Tuwi showt Accurl buislaser met bundelbelading op Tube

09-04 Dat deelname aan Tube, waar altijd veel Nederlandse en Belgische bezoekers op afkomen, de…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

Plaatbewerking

Assink & Schipholt breidt machinepark uit met buislaser

26-02 Van oudsher is Assink & Schipholt vooral goed in dun RVS plaatwerk. Uitdagend precisie…

Plaatbewerking

Tuwi introduceert fiberlasers, buislasers en kantbanken van Accurl

08-02 De machineleverancier uit Winterswijk en Dordrecht ziet deze nieuwe vertegenwoordiging als een aanvulling op…

TechnishowNieuws

Nieuwe Easy-Cell van LVD beleeft wereldpremière op TechniShow

29-01 Deze flexibele buigcel is de grote broer van de Dyna-Cell  en valt precies onder…

Plaatbewerking

LVD presenteert nieuwe lijn paneelbuigmachines

15-11 Het nieuwe gamma met ultrasnelle paneelbuigsystemen werd vorige week op de Blechexpo in Stuttgart…

Plaatbewerking

LVD presenteert innovaties op elk vlak op Blechexpo

25-10 Phoenix FL is het flexibele, allround lasersnijsysteem van LVD. De nieuwe Phoenix FL-6525 biedt…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV