De Nederlandse Metaal Dagen verdient een groter publiek

Voor bedrijven in de metaalbewerking zijn er nog meer dan genoeg mogelijkheden om hun productiviteit te vergroten. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bleek op de Nederlandse Metaal Dagen, waar een kleine honderd exposanten tal van (praktische) oplossingen demonstreerden.

Overleg op de stand van De Cromvoirtse.

Software, robots/cobots, AGV’s, 3D printen en ook het hand laserlassen, dat bezig lijkt met een sterke opmars; alles was drie dagen lang in de Brabanthallen in Den Bosch te zien. Het was jammer dat de belangstelling hiervoor onder de maat was. Het aantal bezoekers bleef steken op 3831, iets minder dan de vorige editie.

Vergrijzing belangrijk thema

Op te veel momenten was het te rustig in hal 7 van de Brabanthallen. Eigenlijk is dat raar. Want de vergrijzing slaat momenteel keihard toe, het is – afgaande op de vele gesprekken op de beursvloer – verreweg het belangrijkste thema dat de ondernemers in de maakindustrie momenteel bezighoudt. Juist op de Nederlandse Metaaldagen waren allerlei oplossingen te zien die op dat gebied verlichting kunnen brengen.

Oplossingen

Oplossingen in de vorm van automatisering en digitalisering; het is precies het concept dat organisator Jeroen ter Steege met zijn event – dat voor de derde keer werd gehouden – wil neerzetten. Waar TechniShow in zijn ogen vooral de plek is om met machines uit te pakken, wil hij met de Metaaldagen in de niet-Technishowjaren de exposanten uitdagen om oplossingen te demonstreren, waar iedere metaalbewerker mee aan de slag kan.

Graag ziet Ter Steege samenwerkingen tussen exposanten. Zoals op deze editie van de Metaaldagen tussen KumaTech en SafanDarley. Een AGV van KumaTech bevoorraadde een robotkantcel van SafanDarley en haalde er de delen weg. Binnenkort gaan beide exposanten samen zo’n systeem opleveren bij Meijer Metaal. Ter Steege overweegt om zulke samenwerkingen een volgende keer te belonen. Want dat is waar het in de maakindustrie steeds meer om gaat, nu er een duidelijke ontwikkeling is naar productielijnen waarin alle bewerkingen worden geïntegreerd.

Lassamenstellingen

De kwaliteit van de bezoekers die er wel waren, was hoog. Dat merkte ook het LAC, dat zijn Smart Welding Platform onder de aandacht bracht. De kracht dit platform is dat het is ontwikkeld in samenwerking met lasrobotprogrammeurs. Hierdoor is eenvoudige, merkonafhankelijke programmeersoftware ontstaan, die erop is gericht dat ook 40-jarige en 50-jarige lassers er mee kunnen en durven om te gaan. Het platform kan inmiddels worden gekoppeld met de ERP-software van MKG, tijdens de Metaaldagen de buurman van het LAC. Daarmee wordt net als bij het lasersnijden en het kanten het snel calculeren en offreren van lassamenstellingen realiteit.

Software-aanbieders

Verschillende exposanten blikten best tevreden terug op hun deelname aan de Metaaldagen. Vooral de aanbieders van software. Halloy, specialist in productieautomatisering voor de metaalindustrie, sprak zelfs van ‘een enorm succes’. “Velen hebben onze stand bezocht en toonden vergaande interesse in onze producten en diensten. Voor ons het bewijs dat we op de goede weg zijn met Microsoft D365 Business Central Cloud ERP-software voor de maakindustrie inclusief onze CAD/CAM integraties.” Ook machinebouwer Bystronic legde het accent op software. Het Nederlandse verkoopteam praatte de bezoeker bij over Bystronic Smart Factory en software oplossingen.

ATS EdgeIT gaf een sneakpreview van Edgecam 2023.1 Beta. Edgecam is een product van Hexagon, dat ook bezig is met het ontwikkelen van nieuwe tools en oplossingen die ATS EdgeIT kan gaan leveren. Zo komt er binnenkort een nieuw platform, dat verspaners kan bedienen die nog meer van hun programmeersysteem verlangen dan Edgecam kan bieden.
Ook op het gebied van automatisch beladen en ontladen van draai- en freesbanken was er van alles te zien. Limas presenteerde zijn eenvoudige Cubebox automatiseringssystemen en Dormac toonde met de Metaloader een beladingssysteem met een maximum van 24 lades voor de maakindustrie met grote opslagcapaciteit voor 24/7 productie. Ook toonde Dormac de DF200 All-In-One Solution; Reinigen, hogedruk verspanen en koelen in één. Ideaal voor 24/7 productie in combinatie met een kleine footprint.

Pijpzaagmachine

Nieuwe machines ontbraken ook niet op de beursvloer. Zo liet Wortelboer het publiek kennis maken met de nieuwste pijpzaagmachine WPS-12-24. Deze is geschikt voor pijp 320 – 620 mm uitwendig.

Al met al was de Nederlandse Metaal Dagen een event dat meer bezoekers verdient. Organisator Jeroen ter Steege is van plan deze derde editie goed te gaan evalueren met zijn exposanten. De vierde editie zal plaatsvinden in 2025, vermoedelijk iets later in het voorjaar in mei, omdat Pasen dat jaar laat valt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Meetoplossing voor cilindrische onderdelen

19-04 De Scan S25T is samengesteld uit een ZUID-magneet en een NOORD-magnetische plaat en het…

Automatisering

SPAENER maakt toeleveranciers beter vindbaar

13-04 SPAENER is een uitgebreide zoekmachine voor de maakindustrie, waarmee productiebedrijven die zijn gespecialiseerd in…

Bedrijf en Economie

Nominaties voor Metaal Awards bekend

13-04 De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de derde editie van de Nederlandse Metaal Dagen…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021