De perfecte golf

Geïnspireerd door het pompprincipe van het menselijk hart, werkt het Zweedse bedrijf CorPower Ocean aan de ontwikkeling van centrales die de energie van golven gebruiken om elektriciteit op te wekken. Voor de bouw van het prototype op ware grootte werd Jebens ingeschakeld, de Duitse specialist in het plasma- en autogeen snijden van dik staal.

Het prototype van de C4 golfenergieomvormer in werkelijke grootte.

Het menselijk hart gebruikt opgeslagen hydraulische druk om kracht te genereren voor terugslag. Dit betekent dat de hartspieren het bloed maar in één richting hoeven te pompen. CorPower Ocean vertrouwt op dit principe voor zijn golfenergieomvormers (WEC), die golfdruk gebruiken om energie in twee richtingen op te wekken. WEC’s zijn boeivormige puntabsorbers die door een voorspansysteem naar beneden worden getrokken. Een opwaartse golfslag duwt de boei omhoog en de resulterende opgeslagen druk duwt hem weer naar beneden. De mechanische energie van de golven wordt eerst omgezet in lineaire beweging langs de boei-as en vervolgens – via een cascadereductiemiddel vergelijkbaar met een planetair tandwiel – in roterende beweging. Een aandrijflijn in de boei, de Power Take Off (PTO), zet deze beweging om in elektriciteit. De oscillerende beweging van de boei, die optimaal is afgestemd op elke golf, zorgt voor een gelijkmatige energieproductie in beide richtingen.

Wind- en golfenergie

Volgens CorPower Ocean is de hoeveelheid opgewekte energie per ton vijf keer hoger dan bij eerder bekende golftechnologieën. Verschillende WEC’s zijn geconcentreerd in netgekoppelde golfparken in zogenaamde CorPack-golfclusters. Het Zweedse bedrijf beweert dat ze tot drie keer zoveel elektriciteit per oceaangebied kunnen leveren in vergelijking met typische offshore windparken. Generatoren en vermogenselektronica komen overeen met de standaardcomponenten die de windindustrie gebruikt en kunnen daarom worden aangesloten op de bestaande netinfrastructuur. Het gezamenlijke gebruik maakt complementaire energieopwekking uit wind- en golfenergie mogelijk.

Coating

Na diverse testen in het laboratorium en op volle zee, heeft CorPower Ocean nu de C4-golfenergieomvormer – het eerste prototype op ware grootte – laten bouwen. Hiervoor vertrouwde het bedrijf op de expertise van Jebens, een specialist in grote, zware vlamgesneden onderdelen, mechanische bewerking en complexe lasassemblages. Een eerste opdracht voor Jebens was het vinden van een geschikte corrosiebestendige coating. De grootte van het onderdeel was een bijzondere uitdaging gezien de beperkte badafmetingen. Jebens vond echter een leverancier met een voldoende groot bad dat in staat was om de 50 micron dikke vernikkeling te implementeren. Jebens nam ook het volledige projectmanagement van deze coating op zich.

Jebens produceerde drie verschillende onderdelen voor het prototype van de C4 golfenergieomvormer van 270 mm dik S690 QL1 fijnkorrelig constructiestaal, inclusief dit onderdeel.

Jebens produceerde drie verschillende onderdelen voor het prototype van de C4 golfenergieomvormer van 270 mm dik S690 QL1 fijnkorrelig constructiestaal, inclusief dit onderdeel.

Uitzonderlijke dikte

Korte tijd later ontving Jebens nog een opdracht van de Zweedse ontwikkelaars: de productie van drie grote vlamgesneden onderdelen met complexe geometrie gemaakt van hoogwaardig fijnkorrelig S690 QL1 constructiestaal in de uitzonderlijke plaatdikte van 270 mm. Dit omvatte ook de taak om vier materiaalmonsters van dit staal te testen op mogelijke structurele veranderingen. Omdat Jebens deze uitzonderlijke dikte op voorraad had in de vereiste kwaliteit en grootte, kon de bestelling snel worden afgerond. Wachten op de levering van zo’n plaat zou een vertraging van vele maanden hebben betekend.

Frequent draaien

Het Zweedse bedrijf kon ook rekenen op de expertise van Jebens op het gebied van materiaalanalyse. De benodigde vlamgesneden onderdelen – een dat 270 mm dik, 555 mm breed en 1.020 mm lang was en twee andere van dezelfde dikte maar slechts 310 mm breed en 725 mm lang – moesten in verschillende niveaus worden gesneden voor de gespecificeerde structuur. Dit vereiste snijden in verschillende niveaus met frequent draaien – een specialiteit van Jebens. Gezien de grote plaatdikte hebben ze het materiaal eerst voorgeboord met een krachtig boorapparaat. De gecreëerde kanalen zorgden ervoor dat de vlam precies doorging zoals bedoeld.

De Zweedse klant was zeer tevreden over de implementatie van het complete pakket van materiaallevering, productie, geavanceerde mechanische verwerking, coating en dimensionale specificatie. Twee nieuwe bestellingen en diverse nieuwe onderzoeken lieten dan ook niet lang op zich wachten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Funderingsplaat van 150 ton voor afvoer mijnwater

01-03 Steenkoolwinning heeft het Duitse Ruhrgebied meer dan twee eeuwen gevormd. Het tijdperk van actieve…

Plaatbewerking

Gebogen afschuiningen in grote maten

29-04 De Duitse specialist in autogeen snijden Jebens beheerst de hoogste nauwkeurigheid: het bedrijf snijdt…

Plaatbewerking

Maatwerk in staal voor rolframepers

10-04 De Duitse firma Wiedenmann-Seile produceert onder meer klantspecifieke hydraulische persen met tot wel 1.000…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV