Gebogen afschuiningen in grote maten

0

De Duitse specialist in autogeen snijden Jebens beheerst de hoogste nauwkeurigheid: het bedrijf snijdt zelfs gebogen snijdelen van 400 mm dik plaatstaal met zes verschillende bevels zo nauwkeurig dat deze onderdelen voldoen aan de krapste toleranties. Een wereldwijd opererende machinebouwer vertrouwt al jaren op deze expertise.

2770 mm lang, 960 mm breed en 400 mm dik met een eindgewicht van elk 8,5 ton waren de onderdelen die Jebens onlangs voor deze machineproducent heeft geproduceerd. Allereerst moest het materiaal van deze dikte – S355J2 + N met APZ 3.1 van Dillinger – beschikbaar zijn om just in time (JIT) levering te garanderen. Er zijn maar weinig bedrijven die dit op voorraad hebben liggen. Jebens heeft dat wel: als dochteronderneming van staalproducent Dillinger, beschikt het bedrijf over een van de grootste voorraden kwalitatief hoogwaardig staal in het diktebereik van 100 tot 650 mm, waardoor het de gewenste leverbetrouwbaarheid kan bieden.

Om plaatstaal met deze dikte te kunnen bewerken is een complexe en nauwkeurige temperatuurbeheersing noodzakelijk.
Om plaatstaal met deze dikte te kunnen bewerken is een complexe en nauwkeurige temperatuurbeheersing noodzakelijk.

Temperatuurbeheersing

De autogeen snijspecialist is vrijwel uniek in Europa in de productie van onderdelen met deze dikten en zulke veeleisende afschuiningen; bijna niemand beschikt over de geschikte machines en de ervaring om dit te bieden. Om plaatstaal met deze dikte te kunnen bewerken is een complexe en nauwkeurige temperatuurbeheersing noodzakelijk. Jebens verwarmt het plaatstaal voor met lansen, inclusief alle afschuiningen. Dit vereist niet alleen de noodzakelijke infrastructuur maar ook zeer specifieke kennis. Jebens boorde in dit geval eerst een uitholling om te voorkomen dat de vlam het onderdeel zou treffen met te veel energie. Want zelfs de lichtste toename van de hardheid zou het afglijden van de straal kunnen veroorzaken een schuine snede kunnen creëren waardoor het hele onderdeel onbruikbaar zou zijn. Door eerst te boren, definieerde Jebens een snijkanaal dat de vlam geleidde. Aansluitend bracht Jebens meerdere afschuiningen aan op verschillende niveaus in het boogvormige component volgens tekening: 45 graden aan weerszijden op twee niveaus, 60 graden afschuiningen op de kopse kanten op één niveau en een 10 graden bevel in de binnenste centrum van de boog. Het snijbedrijf realiseerde de extreme contouren van de componenten in drie weken en sneed aansluitend de afschuiningen met de vereiste nauwkeurigheid.

Aan weerszijden werd 45 graden op twee niveaus gesneden.
Aan weerszijden werd 45 graden op twee niveaus gesneden.