De Rooy gaat megagroot slijpen

De Rooy Slijpcentrum in Nuenen investeert in een grote CNC portaalslijpmachine van de Spaanse fabrikant Danobat. Hierop kunnen producten kunnen worden geslepen van 8x3x1,5 meter met een gewicht van maximaal 30 ton. Speciaal voor deze machine heeft De Rooy een nieuwe productiehal laten bouwen.

De Rooy staat al meer dan 75 jaar bekend als slijperij. De laatste jaren is echter ook veel geïnvesteerd in freesmachines en naast De Rooy Slijpcentrum is het zusterbedrijf De Rooy Precision opgericht. “Samen zijn we specialist in het toeleveren van complete producten, waarvan slijpen altijd een onderdeel is”, zegt Adam de Rooy, die samen met zijn broer Dirk als derde generatie de directie voert over de twee familiebedrijven.

Omdat het bij het slijpen aankomt op de hoogste nauwkeurigheden, heeft De Rooy enkele jaren geleden jaren geïnvesteerd in een grote Leitz PMM-G coördinaten meetmachine, de grootste in Nederland. Hiermee kan de Brabantse toeleverancier werkstukken tot 6x3x1,6 meter meten met een nauwkeurigheid van enkele µm.
Groot frezen (16×4 meter) en groot meten is dus geen probleem, maar het slijpen bleef daarbij enigszins achter. De Rooy heeft veel slijpcapaciteit, maar is qua formaat beperkt tot werkstukken van maximaal 6×1,7 meter. Bovendien is de grootste slijpmachine volledig  bezet. “We hadden dus meer capaciteit nodig”, aldus Dirk de Rooy. “En het liefst ook grotere capaciteit. Want wij richten ons vooral op de Duitse markt en die komt steeds regelmatiger met aanvragen die iets te zwaar of te breed voor ons zijn.”

Daarom wordt de slijpcapaciteit nu fors verbeterd en uitgebreid. De keuze is gevallen op een portaalslijpmachine van Danobat. Speciaal hiervoor is een nieuwe productiehal gebouwd met een gigantisch fundament. “Voor de nauwkeurigheid”, legt Adam de Rooy uit. “De machinetafel weegt alleen al 25 ton en er is sprake van enorm dynamische belastingen op deze machine.”

Gekromde vlakken en speciale profielen
De nieuwbouw wordt op 1 december opgeleverd. Direct daarna arriveren de eerste onderdelen van de slijpmachine. Drie ervaren medewerkers van De Rooy zijn bij Danobat in Spanje reeds opgeleid. De broers De Rooy verwachten dat het 2 maanden zal duren alvorens de machine operationeel is.
Ze hebben de machine gekocht op gevoel: “Hier zit gewoon business in. Er zijn misschien drie machines van dit formaat in Europa. Maar die zijn wel 30 à 40 jaar oud. Ze hebben wel het bereik en de nauwkeurigheid, maar uitsluitend op vlakke oppervlakken. Gekromde vlakken of speciale profielen slijpen lukt gewoon niet op deze machines.”
Op de nieuwe portaalslijpmachine van De Rooy kan dat wel. Deze is uitgerust met twee slijpkoppen: een kop voor vlakke bewerkingen en een kop die alle kanten op kan zwenken: “Daarmee kunnen we bij voorbeeld profielen aan plaatkanten met allerlei radii in elkaar slijpen. Die moet je wel CNC-dressen om een heel nauwkeurig profiel te kunnen maken.”

De Rooy slijpt vooral voor de machinebouw, bijvoorbeeld voor fabrikanten van nauwkeurige machines, waarvan de geleidingen heel nauwkeurig moeten worden geslepen. De nieuwe Danobat is juist voor het slijpen van de geleidingsvlakken perfect geschikt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

Verspanen

Volautomatische oplossing voor slijpen Weldon opspanvlakken

12-07 Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van een nieuwe klant, een internationale marktleider in…

Verspanen

Krebs & Riedel innoveert slijptechnologie al 125 jaar

29-06 Vooral klanten uit de automobiel-, lucht- en ruimtevaart-, machinebouw-, medische technologie en windenergiesector vertrouwen…

Verspanen

KMWE Toolmanagers & KGS Tools vindt gereedschapsontwikkeling in microgeometrie

23-06 “In de microgeometrie kom je echt leuke verrassingen tegen”, vertelt Jorg Michiels, CCO bij…

Verspanen

Zoller livestream over meettechnologie en gereedschapsbeheer

12-06 De ‘75LIVE’ livestream van Zoller wordt georganiseerd vanuit de Smart Factory in Pleidelsheim. Dit…

Oppervlaktetechniek

Schunk en 3M partners in geautomatiseerd slijpen

26-05 Slijpen, ontbramen, polijsten ─ als het gaat om uitdagende taken zoals het verwijderen van…

Verspanen

Spinner Microturn-Grind combineert slijpen én harddraaien

10-02 De Microturn-Grind is een doorontwikkeling van de reeds bestaande Microturn van Spinner. Dit machineconcept…

Verspanen

Danobat organiseert digitale Precision Day

06-10 Danobat, wereldspeler op het gebied van precisie slijptechnologie, organiseert op 15 oktober de Precision…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X