Defensie gaat waterstraalsnijden

0

Resato International levert in oktober een nieuwe ACM-3015 waterstraalsnijmachine aan Defensie. Deze machine wordt geleverd met een 2,5D snijkop en een speciale boorunit om constructiewerkzaamheden en schadeherstel voor tanks en voertuigen te ondersteunen.

Defensie was om drie redenen op zoek naar een waterstraalsnijmachine: vervanging, verbetering en uitbreiding. De machine is een vervanging van de autogeen brander. Bij gebruik van de autogeen brander kan Defensie niet meer volledig vertrouwen op het pantserstaal. Het autogeen snijproces gaat gepaard met veel warmte, wat zorgt voor verandering van het materiaal en zodoende ook de betrouwbaarheid van het pantser beïnvloedt.

Met ACM-3015 waterstraalsnijmachine van Resato International kunnen meer ijzerhoudende metalen (ferrous) gesneden worden én behoudt het gesneden materiaal al zijn eigenschappen. Op het gebied van uitbreiding kan Defensie straks gelamineerde kunststoffen gaan snijden. Denk hierbij aan scherf/kogelwerende dekens voor in voertuigen. Deze voertuigen rijden zonder volledige bepantsering, maar kunnen met het gebruik van de dekens toch worden ingezet tijdens een patrouille. Het zorgt voor extra veiligheid van de Nederlandse soldaten. De waterstraalsnijmachine is uitgevoerd met een boorunit en een 2,5D snijkop. Er is gekozen voor een boorunit om tijdens het snijden van de gelamineerde kunststoffen geen schade te creëren aan het eromheen liggende materiaal. Tevens is het makkelijker om het eindproduct te produceren.

Defensie wenste een plug-and-play manier om, naar eventuele behoefte, een 3D snijkop te installeren op de huidige machine. Er is nu eerst gekozen voor een 2,5D snijkop omdat Defensie de kop kan gebruiken voor het afronden van dikkere ijzerhoudende metalen. De waterstraalsnijmachine zorgt voor goedkopere draaiuren van het machinepark en biedt daarbij snelle en accurate snijresultaten.